Barry Albarry heeft zijn plek gevonden bij CS Advocaten in Doetinchem. Foto: Luuk Stam
Barry Albarry heeft zijn plek gevonden bij CS Advocaten in Doetinchem. Foto: Luuk Stam

Syrische jurist timmert aan de weg in de Achterhoek

Algemeen

Barry Albarry (45) komt uit Syrië, woont in Hengelo en werkt sinds kort voor het Doetinchemse CS Advocaten én voor Laborijn

Door Luuk Stam

DOETINCHEM/HENGELO – Hij is nog maar amper vijf jaar in Nederland en heeft hier nu al een vaste aanstelling bij een Doetinchems advocatenkantoor. De in Hengelo woonachtige Barry Albarry (45) wil laten zien dat er onder de Syrische nieuwkomers veel talent schuilgaat. "Als dank dat ik hier mocht komen, wil ik iets teruggeven aan Nederland", zegt hij. "En heel veel Syriërs hebben dezelfde boodschap."

Albarry had in Syrië tien jaar lang zijn eigen advocatenkantoor. De diploma's die hij daar haalde, waren in Nederland echter op slag niks meer waard en zijn Nederlandse taalniveau was niet hoog genoeg om hier aan een juridische opleiding te kunnen beginnen. Toch zette Albarry door. De gemeente Bronckhorst bracht hem in contact met CS Advocaten in Doetinchem, waar hij inmiddels als gediplomeerd mediator aan de slag is.

Voor de start van zijn vluchtverhaal moeten we terug naar 2012, toen Albarry zijn thuisland achter zich liet. "Ik verloor mijn familie, mijn bedrijf, mijn land, alles", vertelt hij. "Hier in Nederland heb ik mezelf opnieuw uitgevonden. Mijn kinderen gaan naar school. Mijn vrouw is veilig. Het is een wereld van verschil met hoe mijn leven er zeven jaar geleden uitzag."

Via Libanon en Saoedi Arabië kwam Albarry aanvankelijk in Egypte terecht. Hier werkte hij twee jaar. Via Turkije kwam hij eind 2014 naar Nederland. In maart 2015 kwam hij in Hengelo te wonen. Hij had al snel door dat de taal hem hier verder kon helpen – 'de taal was de gouden sleutel' – en hij begon volop te studeren. Voor de inburgering waren taalniveau A1 en A2 voldoende, maar hij wilde meer. Hij ging voor B1 en B2.

Voor een juridische opleiding was niveau C1 nodig, maar de cursus daarvoor kreeg hij niet gefinancierd. In plaats daarvan bracht de gemeente Bronckhorst hem in contact met Jean-Paul Sars van CS Advocaten. Wellicht kon Albarry een rol spelen als mediator in zakelijke conflicten. "Wij hebben af en toe klanten uit het Midden-Oosten", verklaart Sars. "En Barry heeft heel veel ervaring met een cultuur die wij te weinig kennen."

Daarvoor was wel een papiertje nodig. Met behulp van de gemeente Bronckhorst kon Barry alsnog een benodigde specifieke opleiding beginnen, die hij met vlag en wimpel haalde. "Heel knap, want mediation is in het Nederlands al moeilijk", zegt Sars, die de nieuwe aanwinst binnen zijn bedrijf een aanstelling voor vijf dagen gaf.

Van die vijf dagen is Albarry nu twee dagen gedetacheerd bij de sociale dienst Laborijn in Doetinchem, waar Sars ook veel contacten heeft. "Al pratende kwamen we erachter dat het heel erg mooi zou zijn als Barry nu hij zijn opleiding had gehaald en zijn Nederlands steeds beter werd, hier zou kunnen adviseren met de problematiek met statushouders", zegt hij.

Per 1 januari 2021 wordt de nieuwe wet inburgering van kracht. Dan krijgen gemeenten de verplichting om een veel actievere rol te spelen bij de inburgering van statushouders. Albarry zou gemeenten graag adviseren bij het efficiënter inrichten van hun processen zodat statushouders straks zo snel mogelijk kunnen deelnemen in de samenleving, het liefst via betaald werk.

Voor hemzelf is dat niet meer nodig, want Albarry heeft zijn draai op de arbeidsmarkt gevonden. Al is hij voorlopig wel een uitzondering. "Dit is uit de hand gelopen", zegt Sars. "Het begon voor mij uit een soort van interesse, maar uiteindelijk zijn we met elkaar verder gegaan. Er is een sneeuwbaleffect van mogelijkheden ontstaan. We hebben nog steeds wel 300 ideeën, al focussen we ons nu op de ideeën met de meeste positieve impact."

Eén daarvan is ook het verlenen van commercieel-juridisch advies voor bedrijven. Sars ziet in Albarry de ideale persoon om een brug te slaan tussen het bedrijfsleven in de Achterhoek en het Midden-Oosten. "Want ik weet dat veel bedrijven daar voet aan de grond willen krijgen", zegt de eigenaar van het Doetinchemse advocatenkantoor. "Barry spreekt de taal en kent de cultuur en de juridische do's en don'ts. Hij kan namens die bedrijven de contacten leggen."

De hoofdrolspeler zelf, die straalt van oor tot oor: "Ik ben dankbaar voor alle kansen die ik heb gekregen en nog steeds krijg", vertelt hij. "Ik bedank Jean-Paul, ik bedank de gemeente Bronckhorst en ik kijk uit naar elke gelegenheid om mezelf verder te ontwikkelen. Het geeft me veel zelfvertrouwen en het is niet alleen een hoop of een wens, maar ik kán Nederland nu ook echt iets teruggeven."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant