Dorpsplaatjes

Wij hebben de Remigiuskerk drie keer dubbel. Ook Het Regelink, de St. Willibrordusschool en de notariswoning aan de Spalstraat zijn prominent aanwezig in onze stapel dubbelen. Dat betekent niet dat het boek vol is. We zijn nog niet eens op de helft. We missen onder meer de Piersonschool nog. Dat is mijn oude basisschool. Die moeten we hebben.

Eén van de Hengelose supermarkten is samen met de Oudheidkundige Vereniging een plaatjesactie vol historie gestart. Wie hier boodschappen doet, krijgt stickers met daarop bijvoorbeeld monumentale panden. Al die plaatjes kun je in een boek plakken. Menigeen heeft zich ten doel gesteld om ze alle 189 bij elkaar te krijgen, want een vol boek is een prachtig stuk dorpsgeschiedenis.

Waar doorgaans de kinderen in de rij staan voor dergelijke spaaracties, is nu bij de oudere generaties een soortgelijk enthousiasme te bespeuren. Eén probleem: de ouderen hebben geen schoolplein. Er mist een plek om te ruilen. Een plaats voor gesprekken als: "Heb jij misschien voor mij basisschool De Leer of de Raadhuisstraat? Dan krijg je van mij het oude postkantoor. Die is super zeldzaam!"

Er zijn ook voordelen. De kinderen zijn bij dit soort acties veelal afhankelijk van papa's en mama's. In dit geval hebben de spaarders zelf de touwtjes in handen. Zij doen tenslotte de boodschappen. Die iets te dure fles wijn of die lekkere koeken toch maar meenemen? Even rekenen. Ja, dat is weer een extra pakje kaartjes. Hoppa, de boodschappenkar in!

Dan is er nog de tactiek aan de kassa. Een vleugje brutaliteit loont. Een vaste klant vertelde dat ze om kaartjes vroeg als ze in de rij stond te wachten en iemand voor haar tegen de cassière zei dat hij of zij er geen interesse in had. Een ander zei dat ze daar niet aan begon. Als een klant - spaart één van jullie ze? - het aanbood, dan nam ze de kaartjes met liefde aan, maar erom vragen, dat vond ze te ver gaan.

Online hebben ze daar een hashtag voor: #dtv. Dat staat voor 'durf te vragen'. Dat gebeurt op Facebook volop. Het verloopt niet altijd even vlekkeloos. Zo ontstond er een discussie toen iemand zei dat je die plaatjes niet zomaar kreeg. Je moest er immers boodschappen voor doen. De vraagster moest niet denken dat ze gratis waren. Ze had ook helemaal niet gezegd dat ze dat dacht, maar dat terzijde.

Een ruilmiddag in de supermarkt lijkt mij hoe dan ook een goed idee. Uiteraard ben ik er dan bij. Dat kan alleen maar een geweldig verhaal opleveren. Nog mooier zou het zijn als er - net zoals dat op sommige plekken bij de voetbalplaatjes gebeurt - een hek voor de ingang komt te staan waarachter spaarders op leeftijd zich verdringen. Daar zou ik maar wat graag een mooie foto van maken. Zorg ik gelijk dat ik de Piersonschool te pakken krijg.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden