Op haar 85ste verjaardag ontving Riet Niesink-Schennink uit Keijenborg woensdagmiddag een koninklijke onderscheiding. Foto: Luuk Stam
Op haar 85ste verjaardag ontving Riet Niesink-Schennink uit Keijenborg woensdagmiddag een koninklijke onderscheiding. Foto: Luuk Stam

Lintje bezorgt 'tante Riet' (85) onvergetelijke verjaardag

Riet Niesink-Schennink uit Keijenborg ontvangt koninklijke onderscheiding

Door Luuk Stam

KEIJENBORG – Het moest vooral geen al te grote happening worden. Haar 85ste verjaardag wilde de Keijenborgse Riet Niesink-Schennink op woensdag 13 november 'gewoon gezellig' in huiselijke kring vieren. Toch wisten familieleden haar deze middag naar dorpshuis De Horst te loodsen, waar de jarige in een bomvolle zaal vol familie en vrienden terechtkwam.

Als klap op de vuurpijl kwam daar ook nog eens burgemeester Marianne Besselink van Bronckhorst binnen. Zij kwam niet met lege handen, want de Keijenborgse kreeg hier de versierselen opgespeld die horen bij de titel Lid in de Orde van Oranje Nassau. "Ik ben er ondersteboven van", reageerde de hoofdrolspeelster. "Dit verwacht je toch niet?"

Toch kreeg Niesink haar onderscheiding zeker niet voor niets. Ze is volgens betrokkenen al jaren een grote steun en toeverlaat voor vele mensen binnen en buiten Keijenborg. Ze zet zich in als vrijwilliger, vertrouwenspersoon, bestuurslid, organisator, verzorger, mantelzorger en was in de jaren zeventig ook nog eens vier jaar lang raadslid voor het CDA.

Niesink is al sinds 1977 als vrijwilligster actief voor de Stichting Hulpdienst Hengelo en Keijenborg, waar zij mensen bijvoorbeeld helpt met de boodschappen of zorgt voor vervoer naar het ziekenhuis. Ook ondersteunt ze mantelzorgers, staat ze vanuit de palliatieve terminale zorg stervenden en hun naasten bij in de laatste levensfase en is ze sinds 2005 betrokken bij Vluchtelingenwerk Nederland.

Daarnaast is de Keijenborgse al ruim vijftig jaar actief binnen de parochie HH. Twaalf Apostelen in haar woonplaats. Ze regelt hier onder meer de woord- en communievieringen. In het voormalig zorgcentrum Maria Postel nam zij eveneens de organisatie van de vieringen op zich. Hier deed ze ook bestuurswerk en was ze vertrouwenspersoon.

Namens de parochie sprak Jannie Stapelbroek haar woensdagmiddag toe: "Lieve Riet, iedereen hier weet wat jij doet en dat is veel, heel veel. Je doet het allemaal vanuit je grote warme hart. Je bent een mensenmens, die de wereld een stukje beter en ook een heel stukje mooier maakt. Je bent een grote inspiratiebron voor anderen. Dit is een zeer terechte onderscheiding."

Het initiatief voor die onderscheiding kwam van Paulien Gasseling. Ook zij is zeer maatschappelijk actief in en rondom Keijenborg en ontving daarvoor in april vorig jaar een lintje. Zij kreeg toen de felicitaties van Niesink. "Daarop zei ik tegen haar: 'Zo'n lintje heb jij natuurlijk allang…'", vertelt Gasseling, die direct in actie kwam toen ze hoorde dat dit niet het geval was. "Het resultaat daarvan zien we hier vanmiddag."

Niesink en haar man hadden zelf geen kinderen, maar de kinderen van broers en zussen van zowel de Niesink-kant als de Schennink-kant voelden voor het stel als hun eigen kinderen. "En voor ons allemaal waren jullie – ome Theo en jij – als een tweede vader en moeder", zo sprak één van de neven woensdagmiddag. "Sinterklaasfeest bij jullie thuis, met de caravan op vakantie, het voelde altijd als een warm bad."

Andersom is 'tante Riet' dolblij met haar 'kinderen', ook al had neef Bennie haar deze middag goed te pakken. "Hij ging eerst een rondritje maken", blikt ze terug. "Toen kwam ik hier en dacht ik; wat moeten al die fietsen hier? Mijn zus Gerda was straks ook bij mij thuis en zij wist het! Ik zeg net tegen haar: 'Oh, wat ben je toch een lelijk ding.' Ik moet nog helemaal bijkomen, maar ik probeer ervan te genieten."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden