Wethouder van onderwijs van de gemeente Bronckhorst, Paul Hofman geeft les, ook over de stakingsproblematiek. Foto: De Rank
Wethouder van onderwijs van de gemeente Bronckhorst, Paul Hofman geeft les, ook over de stakingsproblematiek. Foto: De Rank

Docenten van Basisschool De Rank in Toldijk staakten niet

TOLDIJK - Op 6 november was de landelijke stakingsdag in het onderwijs. Natuurlijk is het team van De Rank het ook niet eens met alle regelgeving maar koos ervoor een andere invulling aan deze dag te geven. Wethouder van onderwijs van de gemeente Bronckhorst, Paul Hofman gaf een gastles.

Hij vertelde in groep 5 t/m 8 over de lokale politiek en van daaruit zette hij een lijntje uit naar de landelijke politiek. Kinderen leerden wie nu werkelijk de 'baas' is in de gemeente Bronckhorst en wat de taken van een burgemeester zijn. Ook de stakingsproblematiek kwam ter sprake. Wie kunnen de regels veranderen in het land en waarvoor willen de meesters en juffen nu echt meer geld? Ook vertelde hij natuurlijk aan de kinderen wat zijn dagelijks werk inhoudt.

Het is een bewuste keuze om niet te staken, laten de docenten weten: "Niet omdat we niet achter de doelen staan, integendeel! We willen dat het onderwijs op een positieve manier in het nieuws komt, dan helpt het niet als alleen de negatieve kanten benadrukt worden. Daar werven we geen nieuwe leerkrachten mee die zo hard nodig zijn. Daarom hebben we besloten wel les te geven op 6 november en belangstellenden uit te nodigen een bijdrage te leveren aan een lesdag. Wij hopen zo op een positieve wijze aandacht te vragen voor dit urgente probleem. Want, ondanks alles, is en blijft het onderwijs vooral heel leuk en dat willen we graag met u delen."

De teamleden van De Rank vinden hun vak prachtig: zij mogen aan de basis van de toekomst van de kinderen staan, ze mogen een fantastische relatie opbouwen met de kinderen, zij kunnen het verschil maken voor de kinderen, zodat ze kunnen groeien in wie ze zijn en in alles wat ze leren, ze leren elke dag van de kinderen. Zij zijn vrolijk, eerlijk en puur, het vak is afwisselend en nooit saai. De vrijheid en creativiteit die ze in hun vak kunnen stoppen zijn fantastisch en uitdagend en zij krijgen veel waardering van de kinderen door middel van een glimlach, een lief gebaar, een tekening, een knuffel, een mooie uitspraak of een waardevol gesprek.

Naast de wethouder zijn er deze dag veel ouders, opa's en oma's naar school gekomen om een 'les' te geven aan de kinderen. Voorlezen, een spelletje doen, uilenballen uitpluizen, vertellen over hun beroep als verpleegster of ergotherapeut. Appeltaartjes bakken, vertellen over het planetarium, vleermuizen of het werk in een winkel, alles kwam aan bod. Het was een erg leerzame dag voor de kinderen.

Meer berichten