Burgemeester Marianne Besselink en wethouder Evert Blaauw aan de ontbijttafel met kinderen van de Dorpsschool uit Halle. Foto: Alice Rouwhorst
Burgemeester Marianne Besselink en wethouder Evert Blaauw aan de ontbijttafel met kinderen van de Dorpsschool uit Halle. Foto: Alice Rouwhorst

Gezellig samen ontbijten met de burgemeester en wethouders

Algemeen

HENGELO – Dinsdagmorgen 5 november om half negen ontbeten zeven jongens en tien meiden uit groep drie tot en met acht van de Dorpsschool uit Halle op het gemeentehuis samen met burgemeester en wethouders tijdens de week van het Nationaal Schoolontbijt. In heel Nederland deden aan dit speciale ontbijt ruim een half miljoen leerlingen mee van 2750 basisscholen. Zij leerden in deze week hoe belangrijk elke dag ontbijten is en wat je 's ochtends het beste kunt eten.

Door Alice Rouwhorst

Het ontbijtbordje stond op een placemat met allemaal wekkers erop afgebeeld. Het thema was namelijk tijdens de week van het schoolontbijt 'Neem de tijd voor je ontbijt'. En die namen de kinderen. Velen maakten een tweede of derde gang naar het kleine buffetje. En tijd kregen ze ook ruimschoots van de burgemeester. Ook al stond er om half tien de wekelijkse collegevergadering op de agenda, na afloop mochten de jonge gasten de raadszaal en de werkkamer van de burgemeester bezoeken en overal gaan zitten en rondkijken. Een leuke en leerzame ervaring, want de meesten waren nog nooit op het gemeentehuis geweest.

Vragen stellen tijden het gezonde en gevarieerde ontbijt
Gastvrouw burgemeester Marianne Besselink heette de kinderen welkom en benadrukte de noodzaak van een ontbijt elke ochtend. "Eén boterham met goed en één met zoet, zeg ik tegen mijn kinderen", liet Besselink weten. Samen met wethouders Evert Blaauw en Paul Hofman at ze gezellig mee met het gevarieerde, gezonde ontbijt volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum dat onder andere bestond uit volkorenbrood, -bolletjes en - krentenbollen, kaas, tuinkers, plakjes komkommer, stukjes appel, appelstroop en pindakaas, thee of melk. Wethouder Willem Buunk was verhinderd.

Besselink at een bakje yoghurt met muesli en stukjes appel en beantwoordde in alle rust vele vragen. Directeur Rick Wolsink en intern begeleider Louise Brouwer hadden hun leerlingen goed voorbereid op het bezoek. De kinderen wilden van alles weten over het werk van de burgemeester alsook over haar privéleven. Hoe ze burgemeester is geworden wilde Isa weten. "Door te solliciteren en na het gesprek met de vertrouwenscommissie hoorde ik enige tijd later dat ik het was geworden." "Waar woont u?", vroeg Douwe. "Ik ben héél veel in het gemeentehuis hier in Hengelo, maar ik woon in Vorden." Levi wou weten hoe ze met de hoge werkdruk omgaat. "Door te proberen steeds efficiënter te werken. En als het echt niet kan, neemt een wethouder de taak van me over, want die zijn niet zo druk", zei Besselink met een vette knipoog.

Julia vroeg of ze wel tijd voor zichzelf heeft. "Goede vraag. Dat probeer ik wel, maar als het druk is, sneuvelt tijd voor mezelf het eerst. Ik probeer ook te sporten, want dat vind ik ook belangrijk." Mouro was benieuwd wat Besselink het leukste vindt om te doen. "Het bijzonderst vind ik de rol die ik heb voor mensen in leuke én in nare tijden. Mensen vinden het dan fijn dat de burgemeester komt. Er zijn voor mensen, dat is fijn." Besselink vertelde verder dat na het opgaan van de vijf gemeenten in één gemeente Bronckhorst, 15 jaar geleden de mooiste ambtsketen is gekozen en deze is voorzien van een nieuwe penning. Hierop staat het Wapen van de gemeente Bronckhorst. Het is afgeleid van het familiewapen van de heren van Bronckhorst. Aan de andere zijde van de penning staat het Koninklijke Wapen. Deze kant draagt ze zichtbaar wanneer ze uit naam van de Koning spreekt, zoals bij het uitreiken van een Koninklijke onderscheiding.

De vraag hoe het staat met een eventuele sloop van de sportzaal in Halle, speelde ze door aan wethouder Blaauw die over sportzaken gaat. "Veel sportcomplexen zijn verouderd, niet energiezuinig, zo ook in Halle. De kinderen moeten kunnen blijven sporten. Als dat in Zelhem is, wordt busvervoer geregeld. Maar misschien kan er een burgerinitiatief komen, net als in Keijenborg, zodat het complex kan blijven. Dan is een haalbaarheidsonderzoek nodig."

Donatie
Na de vragenronde overhandigde de burgemeester een cheque ter waarde van 250 euro aan Levi Ribberink uit groep 8. Deze donatie is voor de Stichting Het Vergeten Kind, dat zich inzet voor kinderen die het moeilijk hebben, omdat er thuis veel problemen zijn. De stichting zorgt ervoor dat deze kinderen weer rust vinden, aandacht krijgen, zich kind kunnen voelen en zich op hun toekomst kunnen richten, een stem krijgen en volwaardig mee kunnen doen in de maatschappij.

Het thema van het Nationaal Schoolontbijt was 'Neem de tijd voor je ontbijt'. Foto: Alice Rouwhorst
Een kijkje in de werkkamer van de burgemeerster. Hoe leuk is dat? Foto: Alice Rouwhorst
Levi Ribbink ontvangt de cheque voor Stichting Het Vergeten Kind uit handen van burgemeester Besselink. Foto: Alice Rouwhorst
Directeur Rick Wolsink neemt een lekkere bruine bol met kaas en tuinkers. Foto: Alice Rouwhorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant