Deze twee Hollandse lindes zijn ook toegevoegd aan het Landelijk Register van Monumentale Bomen. De linkerboom is 24,5 meter hoog, de rechterboom 22 meter. De omtrek op 1.30 meter hoogte bedraagt respectievelijk 3.70 en 3.37 m. Deze lindes moeten ongeveer 130 jaar oud zijn. Foto: Gerlinde Bulten
Deze twee Hollandse lindes zijn ook toegevoegd aan het Landelijk Register van Monumentale Bomen. De linkerboom is 24,5 meter hoog, de rechterboom 22 meter. De omtrek op 1.30 meter hoogte bedraagt respectievelijk 3.70 en 3.37 m. Deze lindes moeten ongeveer 130 jaar oud zijn. Foto: Gerlinde Bulten

Nu 152 locaties met monumentale bomen in gemeente Bronckhorst

BRONCKHORST - Op zaterdag 2 november heeft Vereniging Bomenbelang Bronckhorst onder leiding van Jeroen Philippona van de landelijke Bomenstichting weer een aantal (potentieel) monumentale bomen aangewezen die in het landelijk register thuishoren en daardoor een betere bescherming krijgen. Deze keer gebeurde dit in Hengelo, Keijenborg en Hummelo.

De route voerde langs een tiental locaties. Aan het landelijk register van monumentale bomen zijn zeven locaties toegevoegd: de laan met zomerlindes tussen Hengelo en Keijenborg, twee Hollandse lindes aan de Wolsinkweg in Keijenborg, een driestammige tamme kastanje en een zilverlinde aan de Hummeloseweg in Zelhem, een groene beuk tegenover deze locatie en een Hollandse linde aan de Hessenweg in Hummelo. Daarnaast staan de oprijlaan met een enkele rij eiken naar Het Meenink in Hengelo en de Hoegenstraat in Zelhem/Keijenborg in het register.

In de bomensector is de monumentale titel een belangrijke objectieve maatstaf. Een boom is monumentaal als hij aan drie voorwaarden voldoet: hij moet minimaal 80 jaar oud zijn, voldoende gezond en vitaal om nog zeker tien jaar levensvatbaar te blijven en voldoen aan één van de andere criteria: beeldbepalend, cultuurhistorisch waardevol, een zeldzame soort of variëteit, ecologisch waardevol en qua omvang, hoogte, ouderdom of anderszins zeldzaam. Niet iedere 80-jarige boom is dus monumentaal.

Landelijk bieden lokale bomenorganisaties bomen aan de landelijke Bomenstichting aan, die ze al dan niet plaatst in het Landelijk Register van Monumentale Bomen. Hierin kan iedere Nederlander zien welke bomen erkend worden als monumentaal. In de gemeente Bronckhorst verzorgt Vereniging Bomenbelang Bronckhorst de aanwijzing van monumentale bomen.
Bronckhorst prijkte tot dit najaar inmiddels met 145 locaties (solitaire bomen of groepen bomen, bijvoorbeeld een laan) in het register. Dat zijn er nu precies 152 geworden. Vooral op de particuliere landgoederen staan veel indrukwekkende monumentale bomen. Sinds enkele jaren bekijkt Vereniging Bomenbelang her en der in de gemeente waar bomen staan die inmiddels oud genoeg zijn om in aanmerking te komen voor plaatsing in het register. Zo was twee jaar geleden de omgeving van Hummelo aan de beurt., vorig jaar kwam Vorden aan bod.

Het is mogelijk bij Vereniging Bomenbelang Bronckhorst bomen aan te melden, die in aanmerking zouden kunnen komen voor plaatsing in het landelijke register. Een deel van de al langer geregistreerde monumentale bomen in Bronckhorst is te bekijken via de fiets- en wandelroutes Vorden en Hengelo van Vereniging Bomenbelang. Deze zijn onder andere verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV's, eetcafé Jansen & Jansen en diverse campings.

Naar aanleiding van de inspectie afgelopen zaterdag van een aantal locaties met potentieel monumentale bomen zijn nog twee locaties toegevoegd aan het Landelijk Register van Monumentale Bomen:

De laan naar Het Meenink loopt van oudsher vanaf de overkant van de provinciale weg naar Vorden tot aan het landgoed. De laan voldoet aan de normen voor toelating tot het register. Hij is vooral belangrijk in relatie tot het omliggende landschap. Wel zijn enkele bomen beschadigd door onzorgvuldig maaigedrag.

De andere laan die nu ook monumentaal mag heten, is de Hoergenstraat in Zelhem/Keijenborg. Die bestaat uit een dubbele rij eiken die leidt naar huisnummer 5. De eiken zijn 26 tot 30 meter hoog en hebben een omtrek van 1.50 tot 2.61 m. De conditie van deze bomen is redelijk.


monumentalebomen.nl

bomenbelang@gmail.com

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden