Wethouder Buunk opende zaterdagmiddag de nieuwe wasstoep in Park De Bleijke in Hengelo. Mevrouw Tijdink (zwaaiend) knipte samen met hem een lintje door. Foto: Luuk Stam
Wethouder Buunk opende zaterdagmiddag de nieuwe wasstoep in Park De Bleijke in Hengelo. Mevrouw Tijdink (zwaaiend) knipte samen met hem een lintje door. Foto: Luuk Stam

Park De Bleijke heeft compleet vernieuwde wasstoep

Algemeen

Ook het karakteristieke bleekhuisje kreeg een opfrisbeurt

Door Luuk Stam

HENGELO – Een klein feestje was het, zaterdagmiddag 2 november in Park De Bleijke in Hengelo. De stichting die zich inzet voor de ontwikkeling van dit park stond hier samen met de Oudheidkundige Vereniging, de gemeente Bronckhorst en enkele tientallen genodigden stil bij de realisatie van een compleet vernieuwde wasstoep en de opknapbeurt van het karakteristieke Bleekhuisje, dat onder meer een nieuwe rieten kap heeft gekregen.

Met het doorknippen van een lintje – 'mijn eerste in de anderhalf jaar dat ik hier wethouder ben' – verrichtte Willem Buunk namens de gemeente Bronckhorst de officiële opening van de nieuwe wasstoep. Hij gaf de betrokkenen een compliment voor de wijze waarop zij zich inzetten om dit erfgoed voor het dorp te behouden. Tegenwoordig maken vooral eenden en ganzen dankbaar gebruik van dit stukje historie aan de rand van het water, maar in het verleden vulden de vrouwen hier hun gieters met water om de was vochtig te houden.

Die was lag iets verderop bij het uit 1750 stammende bleekhuisje in de zon te bleken. Het was de tijd dat het water hier nog deel uitmaakte van een stromende beek. Het felle zonlicht zorgde ervoor dat de was mooi wit werd. Aanvankelijk werd de Bleek gebruikt om door de bewoners van vlas gemaakt linnen te bleken. Het linnen was kostbaar en daarom zat er dag en nacht een bleekwachter in het huisje. Door de kleine luikjes aan alle zijden kon hij de omgeving goed in de gaten houden.

Nadat het bleken van het linnen stopte, is het huisje lange tijd bewoond geweest door een echtpaar. Eind negentiende eeuw woonden Johannes Snoek en Wilhelmina Weenk hier. Ze hadden in het huisje zelfs een verdieping gecreëerd. Ze overleden beide in 1902. Ter gelegenheid van de opknapbeurt is het echtpaar deze zaterdagmiddag in de vorm van twee poppen teruggebracht. De twee zitten voor hun huisje en kijken uit over de Bleek.

De iets verderop gelegen wasstoep was verrot en moest worden verwijderd. De Oudheidkundige Vereniging stond erop dat er een nieuwe versie kwam. Met steun van de gemeente en de inzet van lokale ondernemers is dit nu gerealiseerd. "De wasstoep hoort bij het bleekhuisje", stelt Gerdien Mullink. "En ons bleekhuisje is ontzettend bekend dus die willen we behouden." Op de nieuwe wasstoep was door de Oudheidkundige Vereniging vanwege de opening ook een aangekleed bruidspaar geposteerd. Veel Hengeloërs gebruikten deze plek door de jaren heen om trouwfoto's te maken.

Bij het doorknippen van het lintje kreeg wethouder Buunk hulp van twee dames; mevrouw Engbers en mevrouw Tijdink. Mevrouw Engbers woont al meer dan zestig jaar aan de Bleekstraat en kijkt uit op het park, het bleekhuisje en de wasstoep. Zij toonde zich zeer tevreden met de vernieuwingen. Dat ze tijdens deze opening ook nog een prominente rol mocht vervullen, dat vond ze helemaal bijzonder. "Een eer dat ik dit mag doen", klonk het.

Ook mevrouw Tijdink is in de buurt bepaald geen onbekende. Zij woont in zorgcentrum De Bleijke aan de andere zijde van het park en is hier regelmatig te vinden. "Ze is heel betrokken bij alle ontwikkelingen hier en stuurt ons ieder jaar een kaartje", vertelde Annelies Wolsink van de stichting Park de Bleijke. "Daarin schrijft ze: 'Ik ben zo blij dat jullie mijn voortuin zo mooi onderhouden.' Prachtig toch? Wij vonden dat zij hier bij moest zijn."

Het echtpaar Snoek woonde eind negentiende eeuw in het Bleekhuisje, dat nu is opgeknapt. Foto: Luuk Stam
Mevrouw Tijdink (voorgrond) en mevrouw Engbers (achter haar) openden zaterdagmiddag samen met wethouder Willem Buunk (meest links) de nieuwe wasstoep. Achter hen leden van de stichting Park de Bleijke en de Oudheidkundige Vereniging. Foto: Luuk Stam

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant