Orgaandonatie: welke keuze maak ik? Foto: Nederlandse Patiënten Vereniging
Orgaandonatie: welke keuze maak ik? Foto: Nederlandse Patiënten Vereniging

Orgaandonatie: welke keuze maak ik?

Algemeen

HENGELO - De werkgroep Inspiratie en Ontmoeting van de gezamenlijke kerken in Hengelo Gld. organiseert op 14 november in Ons Huis aan de Beukenlaan 30 in Hengelo een thema-avond over orgaandonatie. De werkgroep Inspiratie en Ontmoeting heeft mevrouw Rineke Heij van de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) uitgenodigd om in Hengelo een informatie- en gespreksavond hierover te verzorgen. Aanvang 20.00 uur tot 22.00 uur.

De NPV is een christelijke organisatie die deskundig advies en toerusting biedt op het gebied van medisch- ethische vragen. Rineke Heij werkt op de afdeling advies en toerusting. In haar werk adviseert zij mensen bij moeilijke medisch-ethische keuzes rond leven en sterven.
Op 1 juli 2020 treedt de nieuwe Donorwet in werking. Vanaf dat moment is er in Nederland een Actief Donorregistratiesysteem (ADR). Aan alle Nederlanders ouder dan 18 wordt via de post gevraagd of ze wel of geen orgaandonor willen zijn. Als zij na twee brieven niet hebben gereageerd, worden ze als donor geregistreerd. Bij die mensen komt 'geen bezwaar' te staan in het donorregister en daarmee zijn ze in principe orgaandonor. Ze krijgen daar bericht van, per post, en de keuze kan altijd nog worden gewijzigd.

Bij orgaandonatie wordt een orgaan (of weefsel) afgestaan aan iemand bij wie dat orgaan niet of onvoldoende functioneert. Meestal gebeurt dit na het overlijden van de donor, maar orgaandonatie kan ook plaatsvinden als de donor nog in leven is.

Bij de NPV-Advieslijn komen veel vragen binnen over orgaandonatie, zoals: Ik vind het erg moeilijk om een keuze te maken of ik donor wil worden of niet. Kunnen jullie met mij meedenken? Wat zegt de Bijbel over orgaandonatie? Doet een arts nog wel zijn best voor mij als ik donor ben? Ik wil mijn organen wel afstaan aan een familielid of bekende als diegene dat nodig heeft, maar liever niet aan een onbekende. Is dat mogelijk? Wanneer is iemand hersendood?

Op 14 november beantwoordt Rineke Heij vragen. Iedereen is van harte welkom bij deze thema avond. Informatie bij Frida Meints, mail f.meints@gmail.com of bel 06-51007904 of Ds. Aleida Blanken, mail dominee@pknhengelogld.nl, of bel 0575-461224.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant