Het koningspaar Johan en Lydia Teunissen. Foto: Bertus Jolink
Het koningspaar Johan en Lydia Teunissen. Foto: Bertus Jolink

Johan Teunissen koning van Varssel 2019

VARSSEL - Het Varssels Feest bestaat reeds 115 jaar, maar is nog lang niet oud en versleten. Integendeel, het feest met een traditionele basis gaat steeds met de tijd mee, zodat het aanslaat bij iedere leeftijdscategorie. Bij alle onderdelen van het feest – toneelavond, volksspelen, feestavond en kinderfeest / muziekmiddag – waren vele bezoekers aanwezig. Ook dit jaar had het Varssels Feest, dat gehouden werd op 11, 12 en 13 oktober, niets te klagen over het weer. De plaatselijk alom bekende Johan Teunissen zag zijn vurige wens, om na ruim 40 jaren deelname aan het vogelschieten eindelijk eens koning van Varssel te worden, in vervulling gaan.

Voorzitter Dennis Verkijk opende het feest op vrijdagavond, waarbij hij twee jubilarissen in het zonnetje zette. Gerrit Lenselink en Wynand Bulten zijn beiden 25 jaar lid van de feestcommissie. Gerrit is reeds vele jaren toneelmeester van het Varssels Volkstoneel en stelt zijn schuur, ook wel zalencentrum 'De kroepin' genoemd, beschikbaar voor de oefenavonden van het toneel en de (na)vergaderingen van de feestcommissie.

Wynand Bulten staat bekend als 'onnavolgbare" omroeper bij de verloting tijdens de toneelavond. Voor sommige bezoekers was er een ondertiteling nodig voor zijn uitspraken en grappen in het dialect. Ook tijdens de vergaderingen heeft Wynand, als hij op tijd is, meestal gewiekste opmerkingen. Maar bovenal is Wynand de barbecue-specialist tijdens de Varsselse fietstocht en andere Varsselse activiteiten.

Na het openingswoord voerde het Varssels Volkstoneel het blijspel 'Een gekkenhuis in 't ziekenhuis' op in een volle feesttent. Het decor was de oude en vervallen zaal 13 van het Slingeland Ziekenhuis, waarin zich chaotische en ludieke taferelen afspeelden. Wie dit toneelstuk heeft gezien, ziet het belang er wel van in dat er een nieuw ziekenhuis in Doetinchem komt.

Na afsluiting van het toneel en de verloting, waarbij Henry Bultman de hoofdprijs (een fiets van Slotboom Tweewielers) won, werd er tot in de late uurtjes gedanst op muziek van DJ Jordy.

De volksspelen op zaterdagmiddag werden geopend door burgemeester Marianne Besselink. Zij feliciteerde de Varsselse gemeenschap met dit lustrumjaar. Voor de organisatie van het Varssels Feest zetten zich vele enthousiaste vrijwilligers in. Niet alleen de bestuurs- en commissieleden, maar ook de barvrijwilligers en de vrijwilligers bij de kinderspelen. Bij elkaar schiet je zo richting de 100 personen. Dit geeft aan dat het feest in Varssel breed gedragen is. De burgemeester sloot haar openingsspeech af met de woorden: "Op naar het 125ste feest".

Aan het vogelschieten deden 95 schutters mee. Na 335 schoten haalde Johan Teunissen de houten vogel naar beneden. Hij was hier ontzettend blij mee en iedereen gunde hem de koningstitel van harte. Eindelijk was het hem dan toch gelukt de romp eraf te schieten. Moniek ten Brink nam de kop voor haar rekening. De vleugels waren voor René Hobelman en Dinant Groot Wassink. De staart kwam op naam van Wilma Lijftogt.

Bij het vogelgooien voor dames ging de titel naar Josine Mastbergen. Het jeugdvogelschieten werd gewonnen door Bas Koster. Als spektakelspel was er het zogenaamde 'marionet drinken'. Daarbij moesten telkens twee personen proberen om een drinkbeker op een plankje zo snel mogelijk met behulp van touwtjes naar de mond toe te brengen en deze leeg te drinken. Erik Lassen en Mariska Ruiterkamp waren daarin het meest behendig. Voor de jeugd was er een extra uitdagend maar ook goed beveiligd spel: het kratten stapelen. Een enkeling lukte het om te staan op een stapel van maar liefst 25 kratten hoog.

Op zaterdagavond was er een spectaculair feest met muziek van de band Jackfire en DJ Drace.

Onder een stralende najaarszon gingen de kinderen op zondagmiddag met versierde voertuigen of wandelend in fraaie uitdossingen in een langgerekte optocht vanaf het Buurthuus Varssel naar het feestterrein bij de Varsselse molen. Koning Johan Teunissen en zijn vrouw Lydia reden mee op de optochtwagen die door de buurt van de Hazenhutweg was versierd. Naast deze wagen reden er nog drie grotere wagens mee in de optocht.

De leden van de Varsselse fietscommissie hebben gejureerd wat de mooiste creaties waren.

De eerste prijs ging naar Rimke Timmerije, Karlijn Kroezen en Marrit en Luc Scheffer (IJsberg met pinguïns). De tweede prijs was voor Julia Harmsen en Roos en Diëm Nijenhuis (Romeinse strijdwagen). Luuk en Tijn Ebbers werden met hun formule 1 racewagens derde. Tevens werd de wisselbeker voor de categorie grotere wagens ditmaal uitgereikt aan de familie Bosch die met mini-tractoren naar Den Haag gingen.

Na de optocht waren er diverse leuke spelen voor de kinderen. De vier bungeetrampolines - waarbij kinderen bevestigd aan elastiekkoorden onder professionele begeleiding allerlei sprongen konden maken - was het meest uitdagende onderdeel. Zowel op zaterdag als op zondag konden de kinderen gratis draaien in de draaimolen. Tevens stonden op die dagen een springkussen, skelters en speciale fietsen klaar. Op zondagmiddag was er ook een ballonnenclown. Op de laatste feestdag was er muziek van de formatie E=MC², bestaande uit drie plaatselijke rasmuzikanten. De dans werd geopend door het nieuwe koningspaar Johan en Lydia Teunissen, waarna er nog flink werd doorgefeest.

De organisatie dankt de vele vrijwilligers, sponsoren en deelnemers hartelijk voor de bijdrage aan een fantastisch Varssels Feest 2019.

Overige uitslagen volksspelen Varssel op 12 oktober:
Haasjes schieten (heren): 1. Frank Kroezen
Haasjes schieten (dames): 1. Joke Bergsma
Kegelen (heren): 1. Martin Bosch
Kegelen (dames): 1. Jannie Bultman
Doeltrappen (heren): 1. Bart Groot Roessink
Doeltrappen (dames): 1. Sarieke Schuiling
Bolero (heren): 1. Raymo Bulten
Bolero (dames): 1. Hetty Rondeel
Bierpulschuiven (heren): 1. Frank Hobelman
Bierpulschuiven (dames): 1. Sabrina Ruiterkamp
Pijlenradkampioen: Tim Barink
Boodschappenmand: Anita Berendsen

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden