Telefonische verkoop energiecontracten vaak illegaal

Tussenpersonen die voor leveranciers energiecontracten afsluiten met consumenten handelen tegen de wet. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) naar aanleiding van een onderzoek dat Kassa heeft verricht. Dit onderzoek laat goed zien dat consumenten beter via een andere weg een (nieuw) energiecontract kunnen afsluiten. Waar moet men nog meer op letten bij het kiezen van een energieleverancier?

Energiecontracten vaak niet rechtsgeldig
Uit een aantal telefoongesprekken kwam naar voren dat de verkopers tijdens het telefoongesprek een sms of e-mail naar de consument sturen met een aanbod van een bepaalde energieleverancier. De consument wordt overgehaald om meteen op een knop in het toegestuurde bericht te klikken om het aanbod te bevestigen. De klant denkt vaak dat hij of zij nu eerst een offerte krijgt, maar in werkelijkheid is hij of zij een contract aangegaan met een (nieuwe) energieleverancier. Dit is niet alleen misleidend, maar ook nog eens illegaal. Helaas worden er op deze wijze veel energiecontracten verkocht die niet rechtsgeldig zijn.

Waarom stappen mensen over naar een andere energieleverancier?
Elk jaar stappen er meer dan een miljoen mensen over naar een andere energieleverancier. Dat is logisch, want door over te stappen kunnen mensen meer dan honderden euro's per jaar besparen. Ook het krijgen van een welkomstpremie, is voor veel mensen een reden om over te stappen. Daarnaast zien we de laatste jaren dat consumenten het belangrijk vinden om groene stroom af te nemen. Ook om die reden wisselen zij van energieleverancier. De beste manier om over te stappen, is via een vergelijkingswebsite zodat de consument onafhankelijk energieprijzen kan vergelijken.

Tips bij het kiezen van een energieleverancier
Er zijn een aantal zaken waar de consument op moet letten als hij of zij een nieuw energiecontract kiest. Allereerst is het voor de consument belangrijk om in kaart te brengen wat het energieverbruik is. Als de klant zijn verbruik weet, dan kan hij pas goed zien welke leverancier het goedkoopste is. Dat doet men door energie vergelijken. Daarnaast is het ook belangrijk voor de consument om te bepalen hoe lang hij aan een energiecontract vast wil zitten. Er zijn twee soorten contracten: een contract voor bepaalde tijd en een contract voor onbepaalde tijd. Bij een contract voor bepaalde tijd is vaak sprake van een boete (tot maximaal 250 euro) bij vroegtijdig overstappen. In sommige gevallen maakt het vergoeden van deze boete onderdeel uit van het aanbod van een nieuwe leverancier.

Keuze voor duurzame energie
Om de opwarming van de aarde tegen te gaan, is het belangrijk dat er minder CO2 wordt uitgestoten. Daarom kiezen steeds meer mensen voor duurzame energie. Bij de productie van duurzame energie wordt er nauwelijks CO2 uitgestoten. Het is nog beter als de bewoner zelf duurzame energie opwekt, bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de eigen portemonnee. De energierekening wordt namelijk ook een stuk lager. Op dit moment wordt ongeveer 12 procent van de stroomproductie op een duurzame manier opgewekt. De overheid wil dat in 2023 het aandeel duurzame energie in Nederland op 16 procent ligt. Consumenten die groene stroom willen afnemen, kunnen als zij energie vergelijken filteren op groene stroom.

Dit artikel wordt u aangeboden door Energieleveranciers.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden