Gerrit Bobbink, een blije schutterskoning 2019. Foto: Alice Rouwhorst
Gerrit Bobbink, een blije schutterskoning 2019. Foto: Alice Rouwhorst

Gerrit Bobbink schutterskoning 2019

BAAK – Om half twee lostte Gerrit Bobbink het 315de schot. Hij mikte op de juiste plek van de halve romp die nog over was van de kleurrijke vogel. Het stuk hout liet los en Gerrit werd hierdoor schutterskoning 2019.

Door Alice Rouwhorst

De afmars naar de vogel was drie uur eerder vanaf café Herkens onder begeleiding van Nieuw Leven en de Bielemannen. Bij café het Wapen van Baak hield de stoet even stil. Daar werd de boom door de bielemannen met een harde knal omver gehakt en trakteerde ze de toeschouwers op een heerlijk gevuld eitje. Niks is wat het lijkt…. Het was gevuld, het was geel, maar toch duidelijk iets anders dan eidooier….

Op het veld naast de tent wenste voorzitter Rowald Franck iedereen een fijne kermismaandag en benadrukte wethouder Evert Blaauw dat met de inzet van vele vrijwilligers, ieder jaar weer, een mooi feest gebouwd kan worden. Na het lossen van het eerste schot door de wethouder in de stralende zon kon het vogelschieten, vogelknuppelen, lepeltjes schieten en schijfschieten beginnen. Voor de kinderen waren er nieuwe spelletjes in de tent. Bij het vogel knuppelen gooide Mira Samberg de romp van de paal. Zij mag zich de koningin vogelknuppelen 2019 noemen. Voor haar en de schutterskoning zwaaiden de vendeliers hun vlaggen, geholpen door de bielemannen. Een aantal vendeliers heeft aangegeven de vlag in de wilgen te hangen, vers bloed is dus van harte welkom. Nieuw leven vermaakte alle aanwezigen met vrolijke muziek binnen én buiten.

De houten vogel was dit jaar wederom door Jan Zenhorst gemaakt. Hij had de romp in kleurrijke ringen geschilderd, de staart van strepen voorzien en de vleugels in de kleuren van de Achterhoekse vlag.

Bij het lepeltjesschieten kwam Marco Aalderink als winnaar uit de bus en de beste schijfschieter was Eelko te Stroet. Op zaterdag was Jeroen Schiphorst al jeugdkoning geworden. Ook hij werd op het podium in de tent in het zonnetje gezet. Ook voor de KOS werd, terecht, een welverdiend applaus gevraagd en gegeven. Zij stoppen vele uren vrijwillig in het organiseren van de kermis.

De huldiging van de koning liet nog even op zich wachten, want hij was nog niet gearriveerd van het ophalen van zijn vrouw.

Meer berichten