De Europese kampioenen op het podium in Schwedt. Links Etienne Bax, tweede van links Koen Hermans, tweede van rechts Gert van Werven. Foto Rik Claeys
De Europese kampioenen op het podium in Schwedt. Links Etienne Bax, tweede van links Koen Hermans, tweede van rechts Gert van Werven. Foto Rik Claeys (Foto: Picasa)

Koen Hermans prolongeert Europese titel met Nederlands team

Sidecarcross of Nations in Schwedt (Dld)

Door Willy Hermans

HENGELO/SCHWEDT - Nederland heeft opnieuw de gouden plak in de Sidecarcross of Nations gewonnen, het Europese kampioenschap voor landenteams in de zijspancross. Net als vorig jaar was Hengeloër Koen Hermans een van de drie rijders voor Nederland, naast Gert van Werven en wereldkampioen Bax. Nederland won met grote overmacht voor Estland en Engeland.

Alle drie zijspancombinaties boekten goede resultaten in het Duitse Schwedt. De zijspancrossers Koen Hermans met de Fin Lari Kunnas finishten als eerste en derde, Bax/Stupelis als tweede en eerste en Van Werven/Van Gaalen als vijfde en derde. Geen enkel ander land had drie teams die voor klasseringen in de top 10 konden zorgen zodat Nederland weinig tegenstand had. Tijdens deze wedstrijd vaardigt elk land drie teams die elk twee manches rijden.

Vooraf leek de meeste concurrentie uit België en Engeland te komen. In de eerste rit was Vanluchene/van den Bogaart het snelste team. Zij wonnen voor Brown/Chamberlain en Bax/Stupelis, maar werden gediskwalificeerd. Bij de start hadden Dierckens/Bax problemen met de benzinetoevoer waardoor ze hun plaats op de eerste rij afstonden aan Vanluchene/Van den Bogaart. Aangezien dit niet is toegestaan werden beide teams uit het klassement geschrapt waardoor België al was uitgeschakeld. Van Werven/van Gaalen schoven hierdoor ook op naar de vijfde plaats. Na de eerste manche leidde Engeland voor Nederland en Estland.

In de tweede manche verschenen Hermans/Kunnas en Van Werven/Van Gaalen voor Nederland aan het starthek. Dierckens/Bax gingen er als een haas vandoor en konden hun koppositie tot de helft van de koers verdedigen. Hermans/Kunnas en Brown/Chamberlain zaten het leidende duo op de hielen en wachtten geduldig op hun kans. Toen Hermans/Kunnas eroverheen ging stonden ze hun eerste plaats niet meer af. Dierckens/Bax eindigden als tweede voor Van Werven/Van Gaalen die Brown/Chamberlain nog wisten te verdringen van plaats drie. Hierdoor kwam Nederland als leider in de tussenstand te staan met Engeland er vlak achter.

In de derde heat kwam Nederland met de sterke teams Hermans/Kunnas en Bax/Stupelis in het strijdperk, terwijl de andere landen hun beste kruit al hadden verschoten. Zij lieten zien welk land op dit moment het beste zijspancrossland ter wereld is, zoals ook al bleek tijdens het WK-seizoen met een eerste en derde plaats in de eindstand. Dezelfde klasseringen stonden ook in deze manche aan het eind in de lijsten. Hermans/Kunnas begonnen vanaf kop, later namen Bax/Stupelis deze over en wonnen de manche voor Vanluchene/van den Bogaart en Hermans/Kunnas.
Met twee manchezeges, een tweede plaats en twee derde plaatsen werd Nederland met tien punten met grote overmacht winnaar, net als vorige week bij de MX of Nations in Assen. Als tweede en derde stonden Estland (36) en Engeland (41) op het podium.

Volgend jaar is deze aantrekkelijke landenwedstrijd in de Achterhoek als Varsseveld gastheer is van de Sidecarcross of Nations, altijd de afsluiting van het seizoen. De teams gaan zich nu voorbereiden op 2020, met weer veel nieuwe combinaties, aangezien diverse teams van bakkenist hebben gewisseld.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden