Pieter Roelofs ontvangt het eerste exemplaar van Achterhoekse Stillevens van Louise te Poele. Foto Merel Tulner
Pieter Roelofs ontvangt het eerste exemplaar van Achterhoekse Stillevens van Louise te Poele. Foto Merel Tulner (Foto: Picasa)

Achterhoekse Stillevens in een boek

ULFT - De Achterhoekse Stillevens van Louise te Poele zijn nu verzameld in een boek. De officiële presentatie vond op 8 september plaats in de DRU Cultuurfabriek te Ulft. Pieter Roelofs, hoofd schilder- en beeldhouwkunst van het Rijksmuseum was zeer vereerd dat hij het eerste exemplaar mocht ontvangen. Hij is vooral bekend van het Project Rembrandt. Het boek is de kroon op de reizende expositie van de Stillevens die het afgelopen jaar alle Achterhoekse gemeenten die deelnemen aan het Cultuur- en Erfgoedpact heeft aangedaan.

Kunstenaar Louise te Poele kreeg de opdracht om voor negen gemeenten in de Achterhoek een stilleven te maken gebaseerd op hun rijke historie. De opdracht (geïnitieerd en begeleid door Cultuurmij Oost en verstrekt in het kader van het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek) leverde negen kleurrijke stillevens op. De stillevens bevatten objecten die verhalen vertellen over de betreffende gemeenten. Deze objecten - aangeleverd door burgemeesters, wethouders van cultuur, stadsarchieven, musea en burgers - brengen de specifieke identiteit, kwaliteiten en specialiteiten per gemeente in beeld. De serie in totaal verbeeldt de samenhang van deze gemeenten in de Achterhoek. Verschillende deelnemende gemeenten hadden na het bekijken van het resultaat de wens hun stilleven in eigen gemeente tentoon te stellen. Daarom is besloten de negen werken te printen op groter dan levensechte panelen voor een reizende expo.

Met de reizende expo wordt de aandacht gevestigd op '350 jaar Achterhoek'. Via een programma onder leiding van Jelko Arts worden leerlingen uit het basisonderwijs betrokken bij de bijzondere kenmerken, de typerende objecten en de unieke geschiedenis van de afzonderlijke gemeenten. De expo is voor iedereen toegankelijk. Het boek vertelt het verhaal achter de stillevens en is een prachtige uitgave geworden in een gouden jasje. Aan het boek is een tiende stilleven toegevoegd: van de Achterhoek als geheel.

Het boek is verkrijgbaar in elke regionale boekhandel of online via www.uitgeverijhermans.nl

Meer berichten