Rechts op het WK-podium Nicolas Musset en Koen Hermans met de bronzen medaille naast de wereldkampioenen Bax-Stupelis en links Vanluchene-van den Bogaart. Foto Rik Claeys
Rechts op het WK-podium Nicolas Musset en Koen Hermans met de bronzen medaille naast de wereldkampioenen Bax-Stupelis en links Vanluchene-van den Bogaart. Foto Rik Claeys (Foto: Picasa)

Koen Hermans wint bronzen WK-medaille

REGIO - Zijspancrosser Koen Hermans heeft met bakkenist Nicolas Musset zijn doel bereikt door als derde te eindigen in de strijd om het wereldkampioenschap. In het Duitse Rudersberg pakte het duo tijdens de laatste Grand Prix een negende plaats en veroverde daarmee voldoende punten om de concurrenten voor te blijven en de derde plaats op het eindpodium te mogen beklimmen. Gert van Werven, dit keer met de Fin Kunnas in de bak, klasseerde zich als zesde maar kwam zeven punten tekort om in de Top 10 van het klassement te eindigen.

Door Willy Hermans

Op het zonnige circuit Am Konigsbronnhof in Rudersberg stond weinig meer op het spel dan de eer om de Grand Prix te winnen. De prijzen om het wereldkampioenschap waren al verdeeld. Bax-Stupelis mochten zich sinds vorige week de nieuwe wereldkampioenen noemen en onttroonden Vanluchene-van den Bogaart die als tweede eindigden. Hermans en Musset hadden in Duitsland nog een paar punten nodig om zich als derde te klasseren. Dat leek aanvankelijk nog wel een zware klus nadat ze als allerlaatste door de stoffige eerste bocht kwamen. Voortvarend begonnen ze aan een inhaalrace en wisten een groot deel van de karavaan te passeren. Uiteindelijk waren ze dik tevreden met de zesde plaats waarmee de podiumplaats was veilig gesteld. De manche werd gewonnen door de verrassend sterke Britten Stuart Brown-Chamberlain voor Vanluchene-van den Bogaart, Bax-Stupelis en Jake Brown-Millard. Van Werven-Kunnas deed het voortreffelijk met een zevende plek.
Ook de tweede manche was een prooi voor Brown-Chamberlain die daardoor hun eerste Grand Prix van dit jaar wonnen. Ze bleven Bax-Stupelis, Brown-Millard en Vanluchene-van den Bogaart opnieuw voor.
Voor Hermans-Musset was er geen succes weggelegd. Achter Brown-Chamberlain was de start prima als tweede. Tot de vijfde ronde was er een felle strijd om de tweede plaats met Bax-Stupelis, maar toen moest team Hermans de pits opzoeken door problemen met het zijspanwiel. Ze moesten hierdoor genoegen nemen met een zestiende positie. Van Werven-Kunnas deden het opnieuw prima door als negende over de streep te komen en hierdoor Julian Veldman in het eindklassement te passeren. Justin Keuben met bakkenist Mans eindigde in het dagklassement als twaalfde.

Hiermee is het Grand Prix-seizoen ten einde gekomen met twee Nederlandse rijders bij de eerste drie. De overige Nederlanders vielen net buiten de top 10: Van Werven elfde, Veldman twaalfde, Keuben veertiende en Willemsen vijftiende. Op het programma staat nu alleen nog de Sidecar of Nations waar Nederland de titel probeert te verdedigen. Op 6 oktober in het Duitse Schwedt rijdt Koen Hermans dan met Lari Kunnas in de bak.

Dagklassement Rudersberg: 1. S. Brown 50 pnt., 2. Bax 42 pnt., 3. Vanluchene 40 pnt., 4. J. Brown 38 pnt., 5. Varik 31 pnt., 6. Van Werven 26 pnt., 9. Hermans 20 pnt., 10. Dierckens 16 pnt., 12. J. Keuben 15 pnt.

Eindklassement WK: 1. Bax 604 pnt., 2. Vanluchene 548 pnt., 3. Hermans 447 pnt., 4. S. Brown 421 pnt., 5. Dierckens 406 pnt., 6. Varik 331 pnt., 7. Compalati 295 pnt., 8. J. Brown 294 pnt., 9. Sanders 252 pnt., 10. Santermans 203 pnt., 11. Van Werven 196 pnt., 12. Veldman 195 pnt., 13. Giraud 185 pnt., 14. J. Keuben 171 pnt., 15. Willemsen 163 pnt., 22. Kops 67 pnt., 33. Van de Lagemaat 23 pnt., 39. M. Keuben 15 pnt., 45. Mulders 12 pnt., 53. Wisselink 7 pnt., 63. Foden 3 pnt.

Meer berichten