Burgemeester Marianne Besselink bezoekt het bruidspaar Ben en Antoinet Masselink. Foto: PR
Burgemeester Marianne Besselink bezoekt het bruidspaar Ben en Antoinet Masselink. Foto: PR

Ben en Antoinet Masselink al zestig jaar een paar

Algemeen

STEENDEREN – Ze kregen van de gemeente Bronckhorst een brief. "Of de burgemeester ons mocht bezoeken bij ons zestigjarig huwelijk op 12 september", lacht het bruidspaar. "Dat is het burgerlijk huwelijk. We zijn 16 september voor de kerk getrouwd." Ben en Antoinet Masselink vierden hun zestigjarig huwelijksfeest op 15 september in Zaal Den Bremer.

Door Liesbeth Spaansen

Natuurlijk was burgemeester Marianne Besselink welkom. De gemoedelijke ochtend met leuke gesprekken maakte het, samen met de felicitaties van de Koning, de Commissaris van de Koning en vele anderen die kaarten en bloemen stuurden, een hele mooie dag. Nicht Hilda zorgde voor de koffie en thee. "We vieren altijd onze huwelijksdag op de 16de september", vertellen Ben en Antoinet Masselink. "We trouwden de 12de in het gemeentehuis van Brummen. Het was redelijk weer, zestig jaar geleden. Het was een droge zomer." De oudste broer van Ben was getuige. "Hij had een auto, die hadden wij niet."

Ben en Antoinet zijn allebei afkomstig van de boerderij en waren lid van respectievelijk de Boerenbond en Boerinnenbond. Zij ontmoetten elkaar op een feestdag van de beide bonden in Keijenborg. "We hadden toen niet meteen verkering", lacht Ben, die later ook in het bestuur van de ABTB, het kringbestuur van de Graafschap en bij de bedrijfsverzorgingsdienst zat. Hij zocht Antoinet later op in haar woonplaats Brummen. "Na een fietstocht op Hemelvaartsdag samen, zagen we elkaar vaker. Ik moest dan met het pontje van Bronkhorst naar Brummen over en in het donker in een eigen bootje terug."

Antoinet Peters is geboren en getogen in Brummen in een gezin van vier meisjes en vijf jongens. Ze ging naar de lagere school en daarna naar de huishoudschool. "Het was heel belangrijk om te leren je kleren zelf te maken", vertelt ze. Zij werkte, en woonde, vele jaren bij een oom en tante op de boerderij in Harfsen. "Ze ging in het begin met de melkboer mee", lacht Ben. "Later ging ze ook op de fiets." Daarnaast hielp ze thuis op de boerderij mee en was hulpje in gezinnen.

Ben Masselink is een geboren en getogen Steenderenaar. "Mijn oudershuis staat op De Covik. Er was geen Baakse overlaat, geen harde weg, waterleiding, elektriciteit of andere voorzieningen." Hij hielp na de lagere school zijn vader op de boerderij. "Mijn drie oudste broers, we waren met zeven jongens en een meisje, moesten in dienst, ik daarom niet meer", vertelt hij. "Ik ging al snel ploegen met het paard. Waar nu huizen staan heb ik geploegd." Hij wijst naar de overkant van zijn huidige woning, nu in de kern van Steenderen. "Dat was toen allemaal bouwland."

Naast zijn werk op het oudershuis werkte hij jarenlang als boerenknecht op andere boerderijen. Een half jaar ging hij bij de bakker aan het werk. "Maar dat was mijn werktijd niet. Ik moest bij de bakker in de kost en om 4 uur uit bed. Zes dagen werken en dat voor zes guldens daags." Na drie jaar werk bij Herfkens ging hij in loonwerk bij zijn broers.

"We hebben tien jaar in de oude boerderij gewoond en begonnen met zes melkkoeien, wat jongvee en een varken, honderd legkippen en wat bouwland. Geleidelijk aan kocht ik grond bij en groeide het bedrijf tot alleen varkens, 200 stuks. En akkerbouw." In 1970 bouwde Ben een bungalow naast de boerderij, die staat er nog. "We hebben daar 25 jaar gewoond." Aan de overkant van de weg kochten Antoinet en Ben een ingevallen boerderijtje. "Dat hebben we helemaal opgeknapt. We hebben daar 22 jaar gewoond", vertelt Ben. "Toen zijn wij verhuist naar het dorp Steenderen."

Het echtpaar zorgt voor een fijne invulling van hun vrije tijd. "Je moet toch een beetje bezig zijn", lacht Antoinet. "Dat is goed voor de contacten." Gingen ze samen kaarten in De Bongerd, ze hebben ook zo hun eigen hobby's. "Dan heb je thuis weer wat te praten." Antoinet zingt al vele jaren met plezier in het kerkkoor van de Katholieke H. Willibrord in Steenderen. "Ik heb ook lang kaarten gemaakt bij de handwerkclub in De Bongerd."

Ben was 25 jaar vrijwilliger op het kerkhof en zat 9 jaar in het kerkbestuur. Daarnaast heeft hij gebiljart en was wekelijks bij de houtbewerkingsgroep te vinden. "Ik werk nu nog graag in de tuin en in mijn werkplaatsje knutsel ik van alles aan elkaar."

"Ik heb van mijn 24ste tot mijn 65ste meegedaan met vogelschieten en ben in 1990 schutterskoning geweest." Nu genieten Ben en Antoinet nog elk jaar van de optocht tijdens de Steenderense kermis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant