Josée van der Staak uit Vorden ziet bij de Blind Audition vier stoelen voor haar draaien. Foto: PR Talpa
Josée van der Staak uit Vorden ziet bij de Blind Audition vier stoelen voor haar draaien. Foto: PR Talpa

Josée van der Staak in The Voice Senior: 'Ik vind dit helemaal te gek'

VORDEN – Dé talentenjacht voor senioren The Voice Senior, beleeft de tweede editie van vier televisie-uitzendingen. Martijn Krabbé en Lieke van Lexmond presenteren het programma waar Josée van der Staak uit Vorden aan deelneemt. Zij beleefde na vele voorrondes een prima Blind Audition in de uitzending van vrijdag 7 september. Alle vier de stoelen draaiden. Zij koos Marco Borsato als haar coach en zingt vrijdagavond 13 september in The Knock-Out-ronde.

Door Liesbeth Spaansen

Als vierjarig meisje stond ze al solo te zingen op het podium. "Ik weet het nog goed, dat was bij het huwelijk van kleuterjuffrouw Steur", lacht Josée van der Staak. "Daarna had ik op de lagere school rollen in musicals en deed mee met zangwedstrijden. Allemaal leuk en ik won veel eerste prijzen."

Het gezin Van der Staak is muzikaal. "We zijn met acht kinderen die allemaal kunnen zingen, mijn vader zong in een koor. Ik ben wel de enige die als vijftienjarige naar zangles ging en later in Utrecht op het conservatorium de klassieke zangopleiding deed, maar ik hield ook van jazz, luisterliedjes en andere genres. Ik trad hele weekenden met het Kapelcombo op in allerlei kerken in Utrecht."

Zingen is haar leven. Josée trad op door heel Nederland en ze bracht verschillende soloalbums uit. Eenmaal wonend in de Achterhoek wordt ze tekentaaldocent. "Inmiddels werk ik ook veel met en zing voor mensen met dementie, zing en spreek ik op uitvaarten en ga in Bronckhorst op bezoek bij mensen voor het project Kunstuurtje aan Huis van de Gruitpoort." Mooi en dankbaar werk, vindt Josée. "Ik heb een fantastische opleiding gehad en heb zoveel energie om leuke dingen te doen."

Deelnemen aan The Voice Senior kwam op haar pad. "Ik zing veel in het land tijdens bijeenkomsten van Vrouwen van Nu en daar werd steeds gezegd dat ik zo mooi zing en dat ik eens moest meedoen met The Voice. Maar ik vond me daar te oud voor", laat ze weten. "Ik wist niets van The Voice Senior. Toen heb ik eens gekeken en heb me gewoon opgegeven."

Martijn Krabbé kwam naar Vorden voor filmopnames bij Josée thuis. "Maar liefst drie uur lang waren ze aan het filmen. Het is een filmpje van 2,5 minuut geworden", vertelt echtgenoot Jan Willem Drijver. "Ik vind het erg leuk dat Josée dit stukje van zichzelf wereldkundig kan maken. Van al die vele aanmeldingen is zij al wel op tv geweest." Ook de familie is hartstikke trots.

Josée maakte indruk op de jury, die vanachter hun draaistoelen de handen boven de knop hielden. "Zij horen ons tijdens de Blind Audition écht voor het eerst." Pas na bijna anderhalve minuut drukte Marco Borsato: "ik heb je gevoeld", direct gevolgd door Ilse DeLange: "je hebt me geraakt met je prachtige stem", Frans Bauer: "een bijzonder mooie auditie" en Angela Groothuizen: "er gebeurde wat in het publiek". De klik met Marco was er, een gevoelige kabel werd uitgegooid en zij koos hem als coach. "Dat er 1,2 miljoen mensen keken heb ik me toen niet gerealiseerd."

Josée is stellig: "Ze koesteren die oudjes, behandelen hen met respect, fantastisch. Er wordt veel tijd voor je genomen, ze bellen hoe het met je gaat. De sfeer die zij kweken voor de senioren, daar heb ik alleen maar lof voor."

Vrijdagavond 13 september is om 20.30 uur op RTL4 The Knock-Out, waar twee van de vier kandidaten per team afscheid moeten nemen. Gaat Josée van der Staak door naar The Voice Senior Finale?


www.joseevanderstaak.nl

Meer berichten