Marcel Stam loopt zijn 65ste Airborne Wandeltocht in Oosterbeek met kleindochter Jasmijn Willemsen. Foto: Beatrix Peelen
Marcel Stam loopt zijn 65ste Airborne Wandeltocht in Oosterbeek met kleindochter Jasmijn Willemsen. Foto: Beatrix Peelen

Marcel Stam loopt zijn 65ste Airborne Wandeltocht

STEENDEREN/OOSTERBEEK – "Mijn vader heeft de eerste jaren meegelopen met de Airborne Wandeltocht en toen ik zeven was, ben ik meegegaan," vertelt Marcel Stam enthousiast. De in Arnhem geboren, maar al 45 jaar in Steenderen wonende wandelaar liep deze 73ste editie, zaterdag 7 september, voor de 65ste keer mee.

Door Liesbeth Spaansen

"Ik ben met het Airborne-virus besmet geraakt," lacht Marcel. "Aan deze wandeltocht heb ik zo vaak meegedaan, daarmee stop ik niet." Trainen voor wandelen doet hij niet. "Daar gaat heel veel tijd inzitten."

Die eerste keer, Marcel begon in 1954, liep hij de tien kilometer. "Dat heb ik drie keer gedaan. Toen ging ik naar de vijftien kilometer voor een jaar of 4, 5 en daarna naar de 25. Begin 2000 kwam de veertig kilometer erbij, dus kon ik weer overstappen." De laatste drie jaar loopt hij weer de tien kilometer. "Sinds de kleindochter met me meeloopt. Die was ook zeven toen ze begon."

Eén keer heeft Marcel noodgedwongen niet meegelopen. "Dat was toen in Nederland kinderverlamming heerste. Kinderen onder de veertien jaar mochten niet meedoen, een beslissing van de organisatie."

Marcel Stam heeft veel gewandeld in zijn leven. Naast de Avond4daagse in Arnhem liep hij al snel mee met de Airborne Wandeltocht. "Vijf keer liep ik de Vierdaagse Nijmegen, oorspronkelijk een militaire mars en vijf keer de Vierdaagse Apeldoorn. Die is mooier, gaat door het bos, niemand voor me en niemand achter me. Aan de Kennedymarsen heb ik drie of vier keer meegelopen, 's nachts. Tachtig kilometer."

De eerste Airborne Wandeltocht werd in 1947 georganiseerd als eerbetoon aan de ruim 1.700 Britse en Poolse militairen die in de Slag om Arnhem 1944 omkwamen. Zij liggen begraven op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek. Elke eerste zaterdag in september voert de wandeltocht de deelnemers door en om Oosterbeek. Inmiddels is het met rond de 34.000 deelnemers de grootste eendaagse herdenkingswandeltocht van Nederland.

Van wandelaars die 35 of meer keer hebben deelgenomen aan de Airborne Wandeltocht worden de gegevens geregistreerd in de computer. "Ik mail de Airborne-organisatie elke jaar een week of zes na de wandeltocht met de vraag hoeveel wandelaars er meer keer gelopen hebben dan ik," vertelt Marcel. "Nu zijn dat er zeventien, waarvan vier deze keer voor de 73ste keer hebben meegelopen. Ik wil dat weten, want ik het altijd gezegd, ik wil nummer één worden."

Het was voor Marcel een mooie wandeldag met zijn kleindochter, Jasmijn Willemsen die voor de derde keer liep. "We zijn op tijd gestart en waren net voor de regen binnen! We hebben geluk gehad."

Deelnemers worden bij de vijftigste en zestigste keer gehuldigd en tot 2015 daarna elke vijf jaar. Die veranderde regel zorgde ervoor dat er geen officiële huldiging werd gehouden. "Mijn schoonzoon Dolf Willemsen liet daarom zelf een jubileum T-shirt maken", vertelt Marcel Stam enthousiast. "Die heb ik deze dag gedragen en heb er mijn medaille voor de 65ste Airborne Wandeltocht opgespeld."

Meer berichten