Toreif Hartelman is rijdersanalist bij de MotoGP. Foto: Henk Teerink
Toreif Hartelman is rijdersanalist bij de MotoGP. Foto: Henk Teerink

Torleif Hartelman succesvol in de MotoGP

HENGELO - Torleif Hartelman heeft sinds dit seizoen een nieuwe functie in de MotoGP paddock als rijdersanalist bij het Petronas Sepang Racing Team. De oud coureur uit Hengelo heeft een drukke baan, want hij analyseert de rijders van het team uit zowel de MotoGP, Moto2 als Moto3 klasse. Met Fabio Quartararo heeft het team een absoluut supertalent in huis. We spraken met Hartelman over zijn nieuwe functie in de motorsport.

Door Asse Klein

Torleif Hartelman was jarenlang de persoonlijke begeleider van Sam Lowes. Het duo werd in 2013 wereldkampioen in de Supersportklasse en zij gingen vervolgens op jacht naar succes in de Grand Prix. Dat begon in de Moto2 en later ook nog een jaar in de MotoGP. Hartelman: "Vorig jaar merkte ik dat ik toe was aan een nieuwe uitdaging. Ik had totaal geen problemen met Sam, we zijn juist eerder te dicht naar elkaar gegroeid. Te close met elkaar zijn, werkt ook niet in deze wereld." Vriend Wilco Zeelenberg was ook toe aan iets nieuws, nadat hij jarenlang succesvol was als begeleider van Jorge Lorenzo en later Maverick Vinales bij het Yamaha fabrieksteam in de MotoGP.

Zeelenberg werd benaderd om het Petronas Yamaha Sepang Racing Team op te zetten, een nieuw team in de MotoGP. Petronas SRT had daarnaast ook al een team in de Moto3- en Moto2-klasse, die gerund wordt door de Zweed Johan Stigefelt. Zeelenberg belde direct Hartelman. "Kort voor Wilco mij belde, hadden we er al over gesproken dat we graag samen iets anders zouden willen gaan doen. Niets is toevallig. Toen Wilco mij vroeg voor deze functie zei ik gelijk ja, al wist ik toen nog helemaal niet waaraan ik begon. Ik ken Wilco al zo'n 30 jaar en het klinkt misschien raar, maar ik wist gewoon dat dit project ging slagen."

Zeelenberg en Hartelman hadden afgelopen winter een flinke klus om een nieuw MotoGP team op te zetten. Er moesten mensen aangetrokken worden en natuurlijk twee rijders. Dit werden Franco Morbidelli en nieuwkomer Fabio Quartararo. De laatste bleek een hele goede keuze, want Quartararo is de grote verrassing van het huidige MotoGP seizoen. De Fransman is nog maar net 20 jaar oud en stond dit jaar al meerdere keren op pole position en het podium. De officiële functietitel van Hartelman is rijdersanalist van alle rijders in het team, maar in werkelijkheid is het veel meer dan alleen dat. "Naast de rijdersanalyse probeer ik ook alles te analyseren wat er in het team gebeurt, zodat ik samen met Wilco het team verder kan ontwikkelen. Ik maak bijvoorbeeld een praatje met de mannen van de vering en banden, maar ook probeer ik erop te letten wanneer bijvoorbeeld één van de werknemers in de hospitality niet goed in zijn vel zit."

Tijdens de trainingen bekijkt Hartelman de rijders. "Ik overleg samen met de crewchief waar ik ga staan langs de baan. Dat kan bijvoorbeeld in een bocht zijn waar één van onze rijders het lastig heeft. Ik kijk dan hoe deze rijder de bocht neemt in vergelijking met de andere rijders. En tijdens de races ben ik voornamelijk in de box, maar als er iemand crasht dan stap ik gelijk op de scooter om diegene op te halen. Ik doe verder alles op gevoel. Toen Quartararo bijvoorbeeld op het podium stond in Barcelona, koos ik ervoor om niet naar hem toe te gaan maar bij Morbidelli in de box te blijven die gecrasht was. Hij had op dat moment meer aandacht nodig dan iemand die het heel goed heeft gedaan."

Tijdens de Grand Prix van Oostenrijk mocht Hartelman worden gevolgd tijdens zijn werk. Tussen de trainingen door gaat hij snel naar de pitbox. Hartelman: "Iedereen is op dat moment druk in de box, dus het is vooral belangrijk om alles goed te observeren en in korte tijd zoveel mogelijk informatie te vergaren over en voor de coureur, want de sessie van een andere klasse volgt vaak al snel. Ik wacht vaak met evalueren van een rijder totdat hij klaar is met de gesprekken met zijn team en het liefst alleen is. De rijders zijn ook vrij gevoelig, dus het is belangrijk om een goed moment te kiezen om de dingen door te nemen. Iedere rijder heeft een andere aanpak nodig, want we hebben met vijf verschillende nationaliteiten, een Maleisiër, Japanner, Brit, Fransman en Italiaan als coureur in ons team te maken."

In de MotoGP gaat het geweldig voor Petronas Yamaha SRT. Dit seizoen werd het fabrieksteam met Valentino Rossi en Maverick Vinales al meerdere keren verslagen. Morbidelli is bezig aan zijn tweede seizoen in de MotoGP. Hartelman: "Morbidelli doet het heel goed, zeker als je kijkt naar zijn prestaties van vorig jaar. Het is voor hem alleen niet makkelijk dat zijn teamgenoot die een nieuwkomer is, momenteel vaak harder gaat." Over Quartararo is Hartelman verbaasd, net als de rest van de motorsportwereld. "Het is heel bijzonder met wat een speels gemak hij zich heeft aangepast aan de Yamaha en de MotoGP klasse. Het gaat momenteel super goed. Als hij zo doorgaat, dan kan het zomaar zijn dat hij volgend jaar al voor de titel kan gaan, dat denk ik tenminste. Het kan natuurlijk ook minder gaan volgend jaar, maar onze ambitie is hem klaar te stomen om voor de WK titel te kunnen vechten in 2020."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden