Robert Kreunen (l.) aan het werk als omroeper tijdens de Hengelose veteranenrally. Foto: Roderic Kreunen
Robert Kreunen (l.) aan het werk als omroeper tijdens de Hengelose veteranenrally. Foto: Roderic Kreunen

54e Int. Hengelo Rally voor Historische Motorfietsen Bj. 1900 t/m 1940

HENGELO - Van vrijdag 23 tot en met zondag 25 augustus vindt de 54e Internationale Hengelo Rally voor Historische Motorfietsen met bouwjaar t/m 1940 plaats rondom de HAMOVE-molen aan de Varsselseweg 34 in Hengelo Gld. Deze rally ging in 1965 van start toen geestelijk vader van dit evenement, Roel Kreunen de Warme Bakker uit Hengelo het idee kreeg een rally voor historische motorfietsen te gaan organiseren. De Hamove Rallycommissie nodigt iedereen uit voor evenement. De toegang tot dit alles is gratis.

Vele deelnemers uit geheel Europa zijn in de afgelopen 54 jaar in Hengelo aan de start verschenen en tot op de dag van vandaag weten nog vele buitenlandse deelnemers en natuurlijk Nederlandse de weg naar dit evenement te vinden. Ook dit jaar zullen weer vele deelnemers uit binnen- en buitenland aan de start verschijnen, zoals Engeland, Duitsland, Zwitserland, Luxemburg en uiteraard Nederland. Rondom de HAMOVE-molen is zoals gebruikelijk een keur aan prachtige motorfietsen uit lang vervlogen tijden met eigen ogen te aanschouwen gedurende het laatste weekend van augustus. De oudste motorfiets die dit jaar aan de start verschijnt is een Peugeot van bouwjaar 1904, dus 115 jaar oud. Nieuw in 2019 is dat er ook klassieke motorfietsen met bouwjaar gelegen 1941 en 1975 aan de start zullen verschijnen.

Vrijdag 23 augustus
Het weekend opent vrijdags met een gezellige instuif in de HAMOVE-molen waar de deelnemers hun belevenissen met elkaar kunnen delen. Om 21.00 uur kunnen zij genieten van de film 'The Fastest Indian of the World' met in de hoofdrol Burt Monroe. Een verfilming van het waargebeurde verhaal van een man die zijn passie najoeg en met een zelfgetunede Indian uit 1928 het wereldsnelheidsrecord brak op de Bonneville zoutvlakte in de USA. Voor een ieder vrij toegang.

Zaterdag 24 augustus
Om 10.30 uur gaan de klassieke motoren als eerste van start en aansluitend om 11.01 uur zullen de eerste veteraanmotorfietsen beginnen aan een rit van ongeveer 100 kilometer door de Achterhoek. De start van de rally is in de Kerkstraat in het centrum van Hengelo Gld. De finish is die zaterdag vanaf 14.00 uur bij de HAMOVE-molen, waar de motoren dan door een ieder bewonderd kunnen worden.

Zondag 24 augustus
De eerste deelnemers vertrekken deze ochtend voor opnieuw een rit door de Achterhoek, eveneens vanaf 10.30 uur bij de HAMOVE-molen. Deze rit is rond de 95 kilometer. De klassieke motoren gaan weer als eerste weg, gevolgd door de veteraanmotorfietsen waarvan de eerste deelnemer om 11.01 zal starten. Vanaf 14.00 uur zullen de eerste motoren weer finishen bij de HAMOVE-molen waar dan aansluitend het concours d'Elegance plaatsvindt waarbij een jury de mooiste, meest interessante of meest authentieke motorfiets uit de aanwezige motoren zal kiezen. De motoren staan dan opgesteld op de Veldermansweg voor de HAMOVE-molen.

Rolls-Royce, Bentley en politiehonden
Extra dit jaar zijn twee leuke activiteiten die zijn toegevoegd aan het zondagmiddagprogramma. Rolls-Royce en Bentley vereniging 'De Mascotte' bezoekt Hengelo voor hun jaarlijkse picknick. Vanaf 13.30 worden zij bij de HAMOVE-molen verwacht. De naar verwachting 50 tot 75 Rolls-Royce's en Bentley's zullen enige tijd bij de molen verblijven zodat de deelnemers aan de 54e Int. Hengelo Rally en het publiek deze prachtige en exclusieve automobielen kunnen bewonderen.

Om 14.30 uur zal er dan nog een spectaculaire Politie- en Werkhondendemo verzorgd worden door het Demoteam van de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging KNPV. Het demonstratieteam laat belangstellenden op een spectaculaire manier kennismaken met de opleiding van de sport- en werkhonden. In een aantal onderdelen zijn de kwaliteiten te zien van deze honden en hun geleiders; verrassend wat de honden zoal kunnen. De demo bestaat uit onder andere: speuren, springen en bijvoorbeeld het vastbijten of bewaken van een arrestant in verschillende situaties, zoals een bewapende arrestant en/of een vluchtende.

Prijsuitreiking Rally
Om ongeveer 16.30 uur zal de prijsuitreiking en afsluiting van de 54e Int. Hengelo Rally plaatsvinden.

Tijdelijke verkeersmaatregel
Tijdens dit evenement is de Veldermansweg te Hengelo Gld. vanaf 24 augustus 08.00 uur tot 25 augustus 19.00 uur afgesloten. De Kerkstraat te Hengelo Gld. zal op 24 augustus van 09.00 uur tot 12.00 uur (parkeerplaats voor Expert is bereikbaar) worden afgesloten voor al het verkeer, met uitzondering van bestemmingsverkeer.

Kijk voor meer info en laatste nieuws op de website.


www.hamove.nl/veteraan

Meer berichten