De Piraten behaalde de winst in de kermisoptocht van Olburgen-Rha. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen
De Piraten behaalde de winst in de kermisoptocht van Olburgen-Rha. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

Jury en publiek kiezen de Piraten als winnaars

OLBURGEN/RHA - De kermisoptocht van Rha naar Olburgen was zeer kleurrijk en divers en startte vrijdagavond 9 augustus, zoals altijd bij het monument bij de molen op Rha. Na veel regen die dag scheen die avond de zon. Muziekvereniging Nieuw Leven liep voorop en zorgde voor de muzikale entree.

Door Liesbeth Spaansen

Schutterskoning 2018 Erik Baars en zijn koningin en prinses zaten vorstelijk in de koets, waarna de kinderen, de loopgroepen en grote wagens zich aan het publiek lieten zien. Dat genoot van vakantie vierende, Japanse en trommelende kinderen, een rups en een draak, een piratenschip met veel bemanning en een huisje van plezier. Gaandeweg de week was er zelfs nog een loopgroep bijgekomen, de Pleegirls. Dat begon allemaal op maandagavond 5 augustus tijdens de sollicitatieronde voor toiletdame op het kermisterrein, waar zich na een heuse vacature een flink aantal dames kwam melden voor de kennismaking.
Donderdagavond beleefde de kermis een mooie start met het vat aansluiten. Een groot aantal vrijwilligers had de hele week geholpen en kregen als dank voor hun inzet een fust bier. Er was ook al gelegenheid tot inschrijving voor het vogelschieten van zaterdagochtend. Om 21.30 uur was alles en iedereen klaar voor een heel weekend feest, dat vrijdagavond dus startte met de kermisoptocht.

Naast een jury van vijf dames en heren die alle loopgroepen en wagens beoordeelde, mocht ook het massaal toegestroomde publiek haar voorkeur voor een groep uitspreken. De formulieren stapelden zich al snel op bij de leden van Oranjestichting OlburgenRha.
In Olburgen maakte de optocht nog een extra ronde om de kerk, de wagens werden geparkeerd en de deelnemers gingen naar het feestterrein. Nieuw Leven maakte daar nog muziek, waarna het feest in en om de tent van start ging. Onder de enorme parasol bleef iedereen droog en de kinderen gingen alsnog in de draaimolens. DJ Niels kreeg deze avond iedereen in de tent op de dansvloer. Voor de liefhebbers was het weer mogelijk om voor in te schrijven voor het vogelschieten.
Na het tellen van de stemmen, werden de prijzen van de optocht uitgereikt door voorzitter Hans Rewinkel. De Piraten stonden bij zowel de jury als het publiek bovenaan en zij mochten twee bokalen in ontvangst nemen. De jury oordeelde dat de spontaan deelnemende Pleegirls de aanmoedigingsprijs verdienden.

UITSLAGEN:
Jeugd:

1. Tjap Tjoy, de vermiste draak,
2. Ik ga op vakantie en neem mee,
3. ik ben opgetrommeld voor de optocht.

Loopgroepen, kleine wagens volwassenen:
1. Rupsje nooitgenoeg,
2. Wij kleuren de optocht.

Grote wagens:
1. Piraten,
2. Droomparken,
3. Pleegirls.

Publieksprijs: De piraten.
Aanmoedigingsprijs: De pleegirls.


Kijk voor meer foto's op Achterhoekfoto.nl en Facebook Oranjestichting OlburgenRha

Meer berichten