Groenten groeien goed in Solarpark de Kwekerij in Hengelo. Foto: Jonny Lawson
Groenten groeien goed in Solarpark de Kwekerij in Hengelo. Foto: Jonny Lawson

Paprika en prei in Solarpark de Kwekerij

BRONCKHORST/HENGELO - De gemeente Bronckhorst heeft in samenwerking met Derk Huizinga een cursus 'Moestuin aanleggen en groente en fruit conserveren' georganiseerd. Een tiental belangstellenden vanuit de gemeente heeft zich voor deze cursus aangemeld.

De werkochtenden moestuin aanleggen hebben inmiddels plaatsgevonden in Solarpark de Kwekerij in Hengelo. De grond is gefreesd en bewerkt, er zijn bedden aangelegd en vervolgens zijn diverse groenten geplant en gezaaid. Aangezien er (nog) geen stromend water in het park is, werd tijdens de werkochtenden het water met een emmer aan een touw uit de vijver in het park gehaald om de plantjes water te kunnen geven. Vervolgens stegen de temperaturen en droogde de vijver op...
Een aantal deelnemers van de cursus die in de buurt van het park woont, heeft dagelijks heen en weer gelopen met gieters en emmers op kruiwagens en oud-papiercontainers gevuld met water en deze naar de moestuin vervoerd. Op kruiwagens kon 50 liter worden vervoerd, er was per keer zo'n 100 tot 200 liter water nodig voor de jonge gewassen. Alle inspanningen hebben effect gehad, de gewassen hebben de hittegolf doorstaan en groeien nu weelderig.

Er wordt door de cursisten reikhalzend uitgekeken naar de eerste oogst. Via de app 'Moestuinieren' worden prachtige foto's gedeeld van heerlijke bospeentjes tot overvloedige courgettes, ook recepten worden uitgewisseld. Smakelijke verhalen vanuit de Kwekerij! De workshop conserveren zal twee keer in het najaar plaatsvinden.

Door enkele omwonenden is het plan opgevat ook ná deze cursus de moestuin te behouden en een soort volkstuin te creëren. Voor wie ook wil 'moestuinieren in het Solarpark', kan zich aanmelden via onderstaande mail. Natuurlijk kunnen belangstellenden ook komen kijken als er gewied of geschoffeld wordt in de tuin, dan treffen zij enthousiaste cursisten aan die meer kunnen vertellen over dit duurzame project.

Neem een kijkje op de website van het Solarpark of nog beter: wandel, loop eens door het park, geniet van de vele grassen, wilde bloemen en insecten. De frambozen in het park beginnen nu vrucht te dragen, heerlijk om zo te kunnen snoepen hiervan. Je kunt er heerlijk picknicken aan een mega ronde tafel. Verderop in het park grazen de Zonnebrilschapen. Vergeet dan natuurlijk niet om ook even een blik te werpen op de prachtige moestuin. Wellicht ben je enthousiast en dop je volgend jaar ook je eigen boontjes uit het park.


info@nlsolarparkdekwekerij.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden