Initiatiefnemer van 'Brommers Kieken in de Karke' Jan Bijvank in de Steenderense Remigiuskerk op een oude Itom. Foto: Liesbeth Spaansen
Initiatiefnemer van 'Brommers Kieken in de Karke' Jan Bijvank in de Steenderense Remigiuskerk op een oude Itom. Foto: Liesbeth Spaansen

Unieke exemplaren uit de historie van de sportbrommer

Algemeen

'Brommers Kieken' viert eerste lustrum

Door Liesbeth Spaansen

STEENDEREN - Liefhebbers van brommers, dit keer sportbrommers in het bijzonder, konden hun hart ophalen tijdens de vijfde editie van 'Brommers kieken in de Karke'. In de Steenderense Remigiuskerk stonden zaterdag 10 en zondag 11 augustus prachtige, unieke exemplaren tentoongesteld. De opening werd verricht door Wout Meppelink van het blad Bromfiets, die een kerk vol publiek kwam binnenrijden en een enthousiast verhaal vertelde.

"Het is voor mij een grote eer om hier op deze gewijde plek, namens de organisatie van Brommers Kieken in de Karke en het blad Bromfiets het woord tot u te richten," start Wout, die al aan brommers dacht, toen hij als kleine jongen in de kerkbank zat en ging 'brommers kieken' na de catechisatie op de dinsdagavond. Hij was trots op zijn vader die diaken was. "Met de brommer ben ik niet zo vaak naar de kerk gegaan. Na mijn zestiende hoefde ik van mijn ouders niet meer. En nu, op deze bijzondere dag, mag ik zelfs met mijn brommer naar binnen. Mijn vader zit niet meer voorin, maar zijn zwarte bromfiets is er wel."

Hij vindt het mooi dat zij elkaar gevonden hebben, de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK), die zich inzet voor het behoud van monumentale oude kerken en Bromfiets, die probeert een belangrijk stuk rollend cultureel erfgoed voor het nageslacht te bewaren. "Daar geloven we allebei in." Hij beseft dat hij er een mooie herinnering aan de kerk als gedenkwaardig souvenir bij heeft: "Dat ik ooit nog op mijn brommer door de kerk zou rijden, had ik vroeger niet durven dromen. Ik wens u allen een onvergetelijke kerkgang."

Initiatiefnemer Jan Bijvank kijkt tevreden terug op een geslaagd eerste lustrum. Vijf jaar geleden ontstond bij hem het idee om brommers in de kerk te laten zien. Met dat idee ging hij samen met de andere leden van het plaatselijke comité van de Remigiuskerk aan de slag. "Toen was het eigenlijk de collectie van Gert Jan Massink uit Toldijk die veel Zündapp-onderdelen verhandelt. Die heeft ook zelf een collectie staan en we hadden het gemak dat we alles dichtbij weg konden halen," vertelt hij. Het was anders dan een kunstexpositie, maar er bleek veel belangstelling voor te zijn. "Het eerste jaar kwam het publiek nog uit de buurt. Nu komen ze uit heel Nederland. "

Het organiseren van een expo als deze vergt veel tijd. "Dat moet niet worden onderschat. Voor elke bromfiets gaat we naar de individuele verzamelaars of mensen die zo'n brommer hebben staan. Die komen overal vandaan, uit de buurt, maar ook van Meppel tot Gouda, je moet wat verder weg. Dan verdiepen we ons in de historie van de merken, zoals deze Itom,' wijst hij. "Gelukkig zijn er boeken uitgegeven waar we de informatie uit kunnen halen."

Om aan een collectie van meer dan dertig exemplaren te komen, werden een aantal keren de thema's gecombineerd, maar dit jaar waren sportbrommers te zien. "Je ziet hier brommers staan die je nergens anders ziet. Daar komen mensen uit heel Nederland op af. Daarnaast zijn we op zoek naar oude advertenties van vroeger. Hoe presenteren bedrijven zich. Dat is leuk voor het totaalbeeld."

De organisatie van de tourrit van zaterdag werd verzorgd door de landelijke Zündapp Veteranen Club. "Die trekt ook leden vanuit heel Nederland hier naartoe." Deze werd verreden door zo'n 150 liefhebbers van oude brommers.

De SOGK is blij met het initiatief. "We zijn een voorbeeld van wat je kunt doen met een kerk. Wellicht krijgt het navolging in een andere kerk, maar in de bromfietswereld is dit hier in Steenderen een begrip aan het worden," zegt Jan niet zonder trots. "We hebben dit weekend zeker 700 bezoekers gehad. In het begin kwamen ze wel uit de buurt. Ook uit nieuwsgierigheid. Maar we krijgen nu naast liefhebbers ook echte kenners uit de brommerwereld."

Brommers Kieken in de Karke. Foto: Liesbeth Spaansen
Brommers Kieken in de Karke. Foto: Liesbeth Spaansen
Brommers Kieken in de Karke. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant