Hans Zweverink en Aniek Luesink zijn beiden al jarenlang lid van de Hengelose badmintonclub (HBC). Foto: Luuk Stam
Hans Zweverink en Aniek Luesink zijn beiden al jarenlang lid van de Hengelose badmintonclub (HBC). Foto: Luuk Stam (Foto: )

HBC viert veertig jaar badminton in Hengelo

Hengelose badmintonclub organiseert jubileumreünie op zaterdag 31 augustus

Door Luuk Stam

HENGELO - Wie aan badminton denkt, ziet wellicht al snel twee mensen een shuttle naar elkaar overslaan op de camping. Dat is in de badmintonsport toch even een ander verhaal. "Je moet niet naar elkaar toe, maar van elkaar weg slaan en zorgen dat de shuttle binnen de lijnen blijft", legt Hans Zweverink uit. "Het gaat om conditie, reactiesnelheid en het lezen van de tegenstander."

Zweverink (53) is voorzitter van de Hengelose badmintonclub, die dit jaar het veertigjarig bestaan viert. Dat gebeurt op zaterdag 31 augustus in sporthal De Kamp met een badmintonmiddag en een gezellige avond voor leden en oud-leden. Zij kunnen hier genieten van de sport en daarnaast herinneringen ophalen.

De oorsprong van het badminton in Hengelo viel samen met de bouw van de nieuwe sporthal De Kamp in 1978. Tom Schreuder – later de eerste voorzitter van HBC – informeerde nog voordat het zover was op het zwembad bij badmeester Van Aken of er in die nieuwe sporthal ook badminton gespeeld kon worden. Dat bleek het geval.

Tegelijkertijd waren er leden van de tennisclub die het ook wel zagen zitten om in de wintermaanden badminton te spelen. Zij kwamen met dezelfde vraag bij de toenmalige gemeente Hengelo. Die bracht hen in contact met Schreuder en zo kreeg het initiatief voor een badmintonvereniging steeds meer vorm.

In de nieuwe sporthal vlogen begin februari 1979 de allereerste shuttles over het net. Eind die maand hadden zich al dertig badmintonners bij de initiatiefnemers gevoegd. Op 30 augustus 1979 was de Hengelose badmintonclub een feit. Het bestuur bestond uit opmerkelijk jonge mensen. Voorzitter Schreuder mocht zelfs de officiële akte van oprichting niet ondertekenen omdat hij nog geen 21 jaar oud was.

De club groeide zo hard dat de bestuurders in 1982 een tijdelijke ledenstop instelden. Kort daarvoor sloot de huidige voorzitter zich bij de vereniging aan. Dat gebeurde nadat Zweverink uit nieuwsgierigheid een kijkje nam in de sporthal, die middenin zijn krantenwijk stond. De badmintontraining was daar in volle gang. "Ik deed aan voetbal en fietscross. Badminton was destijds nog een beetje een elitesport en ik was de zoon van een fietsenmaker..." Wat hij in de sporthal zag, beviel hem echter wel en nadat een meisje dat hij van school kende hem vroeg om mee te komen spelen, rolde Zweverink erin om vervolgens nooit meer weg te gaan. Nog altijd roemt hij de gezelligheid binnen de vereniging en daarnaast is hij na bijna veertig jaar nog steeds verzot op het spelletje.

Ook Aniek Luesink (26) – speelster van het eerste team en lid van de jubileumcommissie – is vanaf het moment dat ze hier nu zo'n zestien jaar geleden binnen kwam lopen dol op deze sport. "Ik deed eerst gym en ik wilde wat anders", vertelt ze. "Badminton vond ik leuk en ik vind het nog steeds heel leuk. Soms denken mensen van; dat doe je wel even, maar het is een sport waar heel veel in zit."

De Hengelose badmintonclub telt op dit moment 36 leden, waarvan zes jeugdleden. Het ledenaantal is door de jaren heen flink gedaald, al blijft het de laatste jaren stabiel. "De sport vergrijst en aanwas blijft niet hangen", zegt Zweverink. "De jongeren gaan studeren, gaan vaak op kamers wonen en trekken weg, maar dat is een probleem dat overal speelt."

De voorzitter hoopt stiekem dat de badmintonmiddag tijdens de viering van het jubileum enkele nieuwe leden oplevert. "Het is een mooie gelegenheid om mensen die vroeger badminton hebben gespeeld weer te laten proeven van de sport", stelt hij.

Aanmelden en meer informatie, zie de website. 


www.hengelosebc.nl

Meer berichten