Hermans/Musset (2) proberen in Stelpe tevergeefs Dierckens/Bax (10) in te halen. Foto: Rik Claeys
Hermans/Musset (2) proberen in Stelpe tevergeefs Dierckens/Bax (10) in te halen. Foto: Rik Claeys (Foto: )

Team Hermans op podium in Letland

STELPE/HENGELO - Vorig jaar wonnen Hermans/Musset hun eerste Grand Prix Zijspancross in Stelpe, Letland. Dat lukte nu niet, maar wel bereikten ze het podium. Door een tweede en derde plaats in de beide manches eindigden ze als derde in het dagklassement. Wel zagen ze Dierckens/Bax, die voor het eerst een Grand Prix wonnen, naast zich komen in het WK-klassement, zodat het in de laatste vier wedstrijden nog een spannende strijd om de derde plaats zal worden. De Achterhoekers Willemsen en Van Werven/Beunk verschenen niet aan de start.

Door Willy Hermans

Onder tropische temperaturen stoven Dierckens/Bax er, zoals inmiddels gebruikelijk is, als eerste vandoor met Hermans/Musset, Veldman/Janssen, Compalati/Chopin en Vanluchene/van den Bogaart achter zich aan. De eerste vijf reden dicht op elkaar, maar op deze baan was het erg lastig in te halen. Hermans/Musset voerden de druk op de leiders flink op, maar slaagden er niet in te passeren, zodat Dierckens/Bax hun eerste WK-manchezege konden pakken. Bax/Stupelis hadden een slechte start maar wisten toch naar voren te rijden en waren dik tevreden met een derde plaats, omdat hun concurrenten Vanluchene/van den Bogaart als negende eindigden. Zij waren verstrikt geraakt in een stuk losgeraakt afzettingsdoek waardoor hun voorwiel blokkeerde. Justin Keuben was goed van start gegaan, maar verloor onderweg even de Zwitserse invaller-bakkenist Pascal Leutenegger. Desondanks kwamen ze als dertiende over de finish. Ook in de tweede manche pakten Dierckens/Bax de kopstart en daarmee de holeshotpremie en ontstond er een kopgroep van vijf zijspannen. Bax/Stupelis achtervolgden de leiders en hen lukte het wel te passeren en de koppositie over te nemen en te behouden. Hermans/Musset zaten vervolgens Dierckens/Bax op de hielen, maar deze wisten tot het eind alle aanvallen te pareren en daardoor hun eerste Grand Prix te winnen.

Desondanks was Hengeloër Koen Hermans tevreden over de race en de podiumplaats. Justin Keuben paste deze manche noodgedwongen de snelheid aan zijn bakkenist aan en eindigde als zeventiende. Op het podium stonden dus Dierckens/Bax als winnaar tussen nr. 2 Bax/Stupelis en nr. 3 Hermans/Musset.
In het WK-klassement vergrootte Bax/Stupelis hun voorsprong op Vanluchene/van den Bogaart tot 61 punten en de wereldtitel kan hen bijna niet meer ontgaan. Met nog vier wedstrijden te gaan is vooral de strijd om de derde plaats spannend.

Eerst hebben de zijspancrossers drie weken pauze. Op 25 augustus gaat het verder in het Zwitserse Roggenburg. Daarna volgen nog Gooik in België op 1 september, Gueugnon in Frankrijk op 8 september en tot slot Rudersberg in Duitsland op 15 september.

Dagklassement GP Stelpe:
1. Dierckens 47 pnt., 2. Bax 45 pnt, 3. Hermans 42 pnt., 4. Varik 33 pnt., 5. Veldman 31 pnt., 6. S. Brown 30 pnt., 7. J. Brown 30 pnt., 8. Vanluchene 27 pnt., 15. J. Keuben 12 pnt.

Stand WK-klassement:
1. Bax 439 pnt., 2. Vanluchene 378 pnt., 3. Hermans 330 pnt., 4. Dierckens 330 pnt., 5. S. Brown 282 pnt., 6. Sanders 252 pnt., 7. Varik 240 pnt., 10. Van Werven 152 pnt., 13. Willemsen 140 pnt., 16. J. Keuben 119 pnt.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden