Foto:

Zwaleman | Nachtzwaluw (1)

Nachtzwaluw (1)

Ik had het kunnen weten: voor donker thuis zijn lukt vandaag niet. Ik was voor de laatste wandeling met onze hondjes al iets later weg gegaan dan normaal en vervolgens heb ik me ook nog laten verleiden die leukere, maar ook veel langere route te nemen. Het begint al behoorlijk te schemeren. Gelukkig ken ik hier vlakbij onze camping op de Sallandse Heuvelrug de weg op mijn duimpje. Als ik nou dat smalle paadje links neem in plaats van het brede zandpad dat we normaal volgen, dan snijd ik in ieder geval alweer een stukje af.
In de verte, midden op het heideveld waar ik nog overheen moet, hoor ik een mij onbekend geluid. Een bijna mechanisch soort gesnor, alsof daar op de heide een of andere machine staat. Nee, een nog betere vergelijking schiet door mijn gedachten: het is als het geluid van krekels. Maar dan van een heleboel tegelijk, allemaal op dezelfde plek.
Terwijl het nog een beetje donkerder wordt loop ik verder. Mijn twee hondjes houd ik aan de lijn, ik wil ze in de schemering niet kwijtraken. Maar goed ook, want plotseling vliegt er vlak voor ons een vogel op. Zo dichtbij, dat Lucy (onze kleinste en de meest alerte) de fladderaar bijna tussen haar kaken heeft. Het is goed dat ze vast zit, want anders was ze er zeker achteraan gegaan.
De vogel vliegt op een wat vreemde manier met duidelijk hoorbaar vleugelgeklap rondjes om ons heen. Even later verschijnen nog enkele vogels. Soortgenoten, ze hebben allemaal dat opvallende vlieggedrag. Wel vijf minuten sta ik naar ze te kijken, dan verwijderen ze zich en worden door de schemering opgeslokt.
Als ik verder loop, in de verte hoor ik nog steeds dat vreemde gesnor, breek ik mijn hersens over de vraag welke vogels dit toch waren. En plotseling schiet me in gedachten, dat ik wel eens iets heb gehoord over nachtzwaluwen. Zou ik die zojuist hebben gezien?
Thuis gekomen (nou ja, in onze stacaravan dan, want daar houden we momenteel vakantie) zoek ik meteen op Google. En ja hoor, ik heb inderdaad nachtzwaluwen gespot. Iets waarop menig vogelaar jaloers zal zijn, begrijp ik, want die beestjes zijn behoorlijk zeldzaam.
Verder speurend op internet lees ik dat de nachtzwaluw schemeractieve vogel is en dat zijn zang een bevreemdend, trillend geluid is. Dat hij vooral na zonsondergang laat horen, zittend vanaf een uitkijkpost. Dus dat was dat vreemde geluid dat ik in de verte hoorde. Want de vogels die ik voor me zag hadden in hun vlucht een heel andere, nogal korte roep.
In ieder geval, wordt me duidelijk, heb ik iets heel bijzonders gezien. Want hoewel de nachtzwaluw vroeger vrij veel voorkwam op de Achterhoekse en Twentse zandgronden wordt de soort daar sinds een halve eeuw niet meer gezien, zo lees ik. Volgens diverse sites zie je ze tegenwoordig alleen nog maar in het oosten van Noord-Brabant. En als je veel geluk hebt ook op de Veluwe, waar volgens SOVON (de Nederlandse club van vogeltellers) sprake is van een voorzichtig herstel.
Nou, ik denk dat ik SOVON wel blij kan maken met de mededeling dat de nachtzwaluw inmiddels ook in Oost-Nederland is teruggekeerd. In ieder geval op de grens van Salland en Twente. Maar als ie daar al is, dan komt hij vast en zeker ook in de Achterhoek wel weer voor. Als ik straks weer thuis ben ga ik naar meteen naar ze op zoek. In het 'tweeduuster' natuurlijk.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden