Hermans/Musset Nederlands kampioen zijspancross 2019. Foto: Albert Schreuder
Hermans/Musset Nederlands kampioen zijspancross 2019. Foto: Albert Schreuder

Koen Hermans verovert Nederlandse titel Zijspancross op Zwarte Cross

LICHTENVOORDE/HENGELO GLD – Koen Hermans heeft zijn eerste titel binnen. De 22-jarige Hengeloër werd met bakkenist Nicolas Musset Nederlands kampioen zijspancross 2019. Op imponerende wijze wonnen ze de laatste ONK-wedstrijd op de Zwarte Cross in Lichtenvoorde en verdedigden met succes hun voorsprong op de concurrenten Bax/Stupelis. Met Gert van Werven en Peter Beunk, die als derde eindigden in het totaalklassement, stonden liefst drie Achterhoekers op het podium.

Door Willy Hermans

Spanning verzekerd tijdens de finale van de Sidecar Masters met een heel ander publiek dan gebruikelijk, omdat toeschouwers een kaart voor de Zwarte Cross moeten hebben.
Het verschil tussen Hermans/Musset en Bax/Stupelis bedroeg slechts één punt, zodat de winnaar in Lichtenvoorde zich Nederlands kampioen mocht noemen. Vooraf waren er in het kamp van Team Hermans enige zorgen, vanwege de vraag hoe Koen Hermans was hersteld van een flinke handblessure een week eerder. Gert van Werven was er ook weer bij ondanks een gebroken enkel. Hij kreeg groen licht van de artsen om zijn derde plaats te verdedigen.

In de eerste manche waren Bax/Stupelis als snelste weg in hun poging Hermans/Musset voorbij te streven in puntenaantal. Hermans/Musset konden goed volgen en wisten zelfs de leiders te passeren en de koppositie te pakken. Bax/Stupelis kregen problemen met hun achterwiel en zakten verder terug waardoor ze kostbare punten verloren.
Hermans/Musset wisten hun leiderspositie tot de finish vast te houden. Bax/Stupelis kwamen als vijfde door en daardoor was hun achterstand opgelopen tot tien punten. Dierckens/Bax werden tweede, voor de verrassende combinatie Keuben/Roes en Willemsen/Badaire. Van Werven/Beunk pakten de zevende plaats en omdat hun concurrenten Veldman/Janssen uitvielen, waren ze al verzekerd van een derde plaats in het eindklassement.

In de tweede manche moesten Hermans/Musset zorgen dat ze bij de eerste vijf eindigden. Achter Bax/Stupelis reden ze al snel in tweede positie en in de wetenschap dat deze plek voldoende was voor de overwinning in Lichtenvoorde en het eindklassement was het vooral zaak te consolideren.
Dat lukte zonder problemen zodat de twee juichend over de eindstreep gingen tot enthousiasme van het talrijke publiek. Het Nederlandse kampioenschap was binnen en er kon een feestje worden gevierd. Hengelo heeft hierdoor na 46 jaar weer een Nederlands kampioen in de zijspancross. Leermeester Bart Notten ging hem voor in 1971 en 1973, als bakkenist bij Rikus Lubbers.

Zondag 28 juli staat er weer een Grand Prix op het programma. Aan Stelpe in Letland hebben Hermans/Musset goede herinneringen, omdat ze daar vorig jaar hun eerste Grand Prix wonnen. In deze vorm zijn er weer goede kansen!

Dagklassement ONK Lichtenvoorde:
1. Hermans 47 pnt., 2. Dierckens 42 pnt., 3. Bax 41 pnt., 4. Willemsen 33 pnt., 5. J. Keuben 33 pnt., 9. Van Werven 24 pnt., 16. Wisselink 9 pnt.

Eindstand ONK Sidecars Masters 2019:
1. Hermans 243 pnt., 2. Bax 236 pnt., 3. Van Werven 177 pnt., 4. Dierckens 164 pnt., 5. Willemsen 152 pnt., 6. Veldman 152 pnt., 7. J. Keuben 150 pnt., 14. Wisselink 62 pnt., 16. M. Keuben 46 pnt., 34. Foden 19 pnt.

Meer berichten