Tweemaal winst in de Open Supersport categorie voor Ilja Caljouw. Foto: Henk Teerink
Tweemaal winst in de Open Supersport categorie voor Ilja Caljouw. Foto: Henk Teerink

P.R.A. rijder Caljouw pakt tweemaal winst in Terlicko

HENGELO/TERLICKO – Op 13 en 14 juli werd er in het Tsjechische Terlicko de derde ronde van het International Road Racing Championship (I.R.RC.) kampioenschap verreden. De eerste race vond half mei plaats op de Varsselring. Het Performance Racing Achterhoek (P.R.A.) uit Hengelo was met Ilja Caljouw, Supersport en Virgil-Amber Bloemhard, Superbike aanwezig op het stratencircuit van Terlicko.

De eerste dag begon voor de rijders met vrije trainingen waardoor de rijders de baan konden verkennen. Daarna waren er kwalificaties, onder de natte omstandigheden was het een moeilijke dag voor alle deelnemers. De vrije trainingen waren voor onder andere Caljouw en Bloemhard de perfecte gelegenheid om hun motoren onder natte omstandigheden aan de tand te voelen. Caljouw kreeg echter te maken met problemen aan de elektronica van zijn machine, waardoor hij de eerste sessie vervroegd moest beëindigen. De reservemotor stond al klaar en zo kon Caljouw starten aan zijn eerste kwalificatie.

Bloemhard maakte zijn debuut op het Tsjechische stratencircuit en begon zeer sterk aan zijn eerste kwalificatie voor het I.R.R.C. Superbikes. De Kawasaki-coureur wist zich direct bij de eerste zes te melden en kon goed meekomen. De omstandigheden gedurende de sessie waren erg wisselend. Na een tijdje zesde te hebben gestaan, wist Virgil in de top vijf te komen. Helaas was dit maar voor even en viel hij terug naar plek zeven. Aan het einde van de sessie verloor Bloemhard helaas nog wat plekken, maar wist wel zijn snelste ronde met twee seconden aan te scherpen.

Ilja Caljouw en P.R.A. deden uitstekende zaken tijdens de tweede kwalificatie van de I.R.R.C. Supersport. De Yamaha-coureur liet zich goed zien en behaalde zijn beste startpositie van dit seizoen. Gedurende de kwalificatie was Caljouw steeds voorin te vinden met de tijden. Dat resulteerde erin dat Caljouw verder naar voren kon komen en door kon stoten naar een vijfde plek op de startgrid voor zondag. Virgil-Amber Bloemhard reed zijn tweede kwalificatie onder lastige omstandigheden. Nadat de coureur in de eerste Open Superbike kwalificatie ten val was gekomen, verbeet hij de pijn en maakte er het beste van. Bij aanvang van de tweede kwalificatie regende het nog steeds en waren de omstandigheden onveranderd. Na zijn val in de open klasse, had Bloemhard last van zijn hand. Ondanks dat verbeet hij de pijn en reed zich naar de elfde plaats op de grid. Zonder de crash in de open klasse had er zeker meer ingezeten voor Bloemhard.

Tijdens de eerste race van het I.R.R.C. Supersport had Ilja Caljouw een goede start. De Yamaha-coureur zat er in het begin goed bij, maar helaas ging hij een keer rechtdoor waarna hij veel plekken verloor. Meer dan een elfde plaats zat er daardoor niet in. Winnaar van race een werd de Fransman Matthieu Lagrive. Caljouw scoorde in race twee beduidend beter en wist onder droge weersomstandigheden een mooie zesde plaats te scoren. De Belg Laurent Hoffmann won de tweede race voor het I.R.R.C. Supersport kampioenschap. Succes was er wel voor Caljouw in de Open Supersport categorie. Daar wist Caljouw tweemaal de winst te pakken voor de veelal lokale rijders. Het P.R.A. team kon ondanks een aantal tegenslagen toch terugblikken op een geweldig weekend met tweemaal winst van hun rijder Caljouw.

Virgil-Amber Bloemhard had meer last van de hand dan hij wilde toegeven. Dat resulteerde in slechts een veertiende plaats in de eerste race bij het I.R.R.C. superbike. De race werd gewonnen door de Finse coureur Erno Kostamo. Race twee werd na vier ronden stilgelegd door de harde regen en werd niet opnieuw gestart. Davey Todd, de Engelse rijder van het Wepol Racing Team werd als winnaar uitgeroepen, Virgil-Amber Bloemhard werd keurig zesde. Omdat de race maar vier ronden duurde, werden er halve punten toegekend aan de geklasseerde rijders. De volgende I.R.R.C. wedstrijd is over twee weken in het Belgische Chimay. Het P.R.A. team hoopt daar weer veel supporters te mogen verwelkomen.

OW Cup Assen
Zaterdag 13 juli werd er op het TT Circuit Assen de 501 kilometer gereden dat onder de OW Cup-vlag wordt georganiseerd door Hennie Lentink. Dit is een langeafstandsrace waaraan twee of drie rijders per team meedoen. De winst ging naar het R&F team van Rinze Luimstra en Frank Nieman. De tweede plaats was er voor de Australische rijder Tom Toparis en de Nederlanders Erwin Druijff en Alexander Klaassen. Jeroen Hilster, Manuël Wienen en Eduard Troost werden als derde geklasseerd. De uit Ruurlo afkomstige snelle dame Jolanda van Westrenen kwam zonder benzine te staan met haar Yamaha en kon een topklassering vergeten. Toch wist men nog netjes binnen de top tien te eindigen met een achtste plaats mede dankzij oud O.N.K. rijders Wim Theunissen en Johan Vos. Vos was ook gedeeltelijk verantwoordelijk voor de successen van Joey den Besten in het verleden.

Meer berichten