De vier zangers van a cappellagroep VPS KeK, Martin Schoenmaker, Gerrit Hiddink, Mark Vermeeren en Joep Hopstaken, vieren dit jaar het 10-jarig jubileum. Foto: PR
De vier zangers van a cappellagroep VPS KeK, Martin Schoenmaker, Gerrit Hiddink, Mark Vermeeren en Joep Hopstaken, vieren dit jaar het 10-jarig jubileum. Foto: PR

Jubilerende a cappella groep VPS KeK brengt breed repertoire

TOLDIJK/REGIO – Opgericht in 2009 vieren ze dit jaar het 10-jarig bestaan: Vocal Performing System Knapen en Knarren, kortom VPS KeK. De a cappella zanggroep van vier mannen in een diverse leeftijdscategorie en dito stemgeluid staat al jaren op grote en kleine podia en toonaangevende festivals in Nederland en daarbuiten en zong onder andere bij Gaon Etten, de Spektakeltour en Boh Foi Toch. Joep Hopstaken, Gerrit Hiddink, Martin Schoenmaker en Mark Vermeeren staan graag samen in de schijnwerpers.

Door Liesbeth Spaansen

Oprichting VPS KeK
Joep Hopstaken uit Laag-Keppel, arts in de kinderpsychiatrie, wilde in het oosten van Nederland een mannen a cappellagroep oprichten. Zelf zong hij eerder in a cappella groep PITS en zingt sinds 2014 bij mixed a cappellagroep ZiPPA. "Ik kende Gerrit Hiddink uit Toldijk en met een jonge zanger uit Twente die twee jonge mannen onder wie Martin Schoenmaker uit Hengelo (O) meenam, begonnen we eind 2009 met vijven te repeteren. Twee 20-ers, een 30-er, een 40-er en een 50-er. Knapen en Knarren, afgekort KeK. Dat is in oud Hollands iets heel cools, maar het sprak de jongeren toch niet aan. We voegden Vocal Performing System (VPS) toe." Mark Vermeeren uit Zeddam was na het stoppen van de jonge mannen, de laatste nieuwkomer.
Joep neemt de tenorpartijen voor zijn rekening. "Maar we proberen het publiek op het verkeerde been te zetten door de stemmen af te wisselen," zegt hij. "En we gunnen elkaar de solo."
Gerrit zingt de bariton en bas. De media-adviseur van Agrio zong lange tijd bij a cappella groep Strike Six. "Door a cappella te zingen onderscheiden wij ons van popkoren met een combo of keyboard. We zijn eigenlijk zangers én muzikanten, onze stemmen zijn onze instrumenten." Martin, ICT programmeur bij Thuisbezorgd.nl, schrijver van Astroblogs en voorheen zanger in Amusing Hengelo (O) zingt de hoogste stemmen. "We zijn amateurs, liefhebbers, maar we hebben lef en we staan er. Het publiek weet: er komt wat. We hebben lol en dat stralen we ook uit." Mark, al jaren actief als zanger, bij Schudden voor gebruik bijvoorbeeld, zingt de baspartij en bracht VPS KeK in balans. "We hebben een fijne groep samen, dat gaan we niet verstoren. Een nieuw lid moet iets toevoegen en dat gebeurt nog niet," lacht hij.

(Inter)nationale podia
VPS KeK stond vanaf maart 2010 op het podium van nationale en internationale festivals, zoals in Scandinavië. Andere optredens waren bij Gaon Etten, bij het concert van Boh Foi Toch in het Amphion in Doetinchem en de Spektakeltour in Ulft. VPS Kek behaalde in 2012 winst bij het Nederlands Festival voor Vocale Ensembles. "En we zijn drie keer derde geworden bij het Balk Topfestival. Dat organiseren wij met anderen in de Dru in Ulft voor koren en groepen uit het Oosten van het land." Dit jaar is het Balk Top Festival in de Doelen in Rotterdam op zaterdag 9 november.
"In 2018 stonden we met een avondvullend theaterprogramma in de schouwburg de Lievekamp in Oss," vertelt Joep. "Dat heeft ons veel gebracht, vocaal, maar ook op het gebied van regie, belichting en presentatie. Je moet mensen iets vertellen, zeker als je twee keer drie kwartier op het podium staat."
VPS KeK eindigde als eerste in de verkiezing Cultuurclub van het jaar 2019 van de gemeente Bronckhorst. "Deze verkiezing is bedoeld om sport- en cultuurclubs in de schijnwerpers te zetten. Daar willen wij graag staan. Maar we kwamen met ons vieren bij clubs met vijftig of minder leden, die meer achterban hebben om te stemmen. Ach, zijn we toch even in het nieuws geweest," vertelt Joep. In Nederland zijn veel a cappella groepen, slechts een handjevol is bekend. In Duitsland en Scandinavië trekken professionele a cappellagroepen volle zalen.
De vier zangers hebben zo hun voorkeur in muziek en daarom zingt VPS KeK ook een breed repertoire; van lichte muziek via pop tot jazz en in het Engels, Duits, soms een woordje Spaans, Nederlands en dialect. "We zouden vaker moeten oefenen met vocal coaches," weet het viertal, dat nu thuis achter de computer hun partijen instudeert. "Tijdens repetities op de maandagavond zetten we alles onder elkaar en kunnen dan bijslijpen."
De groep kent verschillende arrangeurs die muziek willen herschrijven voor hun vier stemmen. 'Ik Vind Je KeK' bijvoorbeeld, van Kasper van Kooten/Peter Kops en 'Air' van Bach, zijn arrangementen van Oliver Gies. 'Weerkommen' van Boh Foi Toch is een arrangement van Elke Jansen. Martin: "Nu repeteren we van Paolo Nutini het liedje 'New Shoes'. Dat pas wel bij ons, we hebben allemaal iets met schoenen."

10-jarig jubileum
Op de agenda staan: de Nacht van Deventer op zaterdag 14 september, de Vocal Champs Contest in het Duitse Sendenhorst (bij Münster) op zondag 15 september en een koffieconcert in Epse op zondag 22 september. "Eind dit jaar of begin 2020 willen we een optreden organiseren vanwege het 10-jarig bestaan. We zijn nog op zoek naar een geschikte locatie met een prettige akoestiek. Dat wordt een mooi feest met onze trouwe fans."


www.vpskek.nl

www.facebook.com/vpskek

Meer berichten