Bax/Stupelis op weg naar wereldtitel zijspancross

STRASSBESSENBACH – In het Duitse Strassbessenbach hebben Bax/Stupelis een reuzenstap gezet richting de wereldtitel door de Grand Prix op hun naam te schrijven, terwijl hun concurrenten niet op het podium stonden. Hermans/Musset raakten door pech en een handblessure verder achterop en zien hun derde plaats in gevaar komen. Peter Beunk eindigde in de bak bij Davey Sanders op een verdienstelijke zevende plek.

Door Willy Hermans

Het deelnemersveld zag er heel anders uit dan de voorgaande weken. De zijspancrosswereld was geschokt door de ernstige blessure van Valentin Giraud. Zaterdagavond vond een indrukwekkend eerbetoon plaats aan de Fransman (opstelling in de vorm van een grote 4) en werden stickers met 'Stay Strong Valentin' verkocht.
Door allerlei blessures was Hengeloër Peter Beunk de nieuwe bakkenist van de Belg Sanders en Björn Roes van Justin Keuben. Ook Daniël Willemsen stond weer achter het starthek, dit keer met de Fransman Badaire naast zich.
Zoals inmiddels gebruikelijk stoven Dierckens/Bax er als eerste vandoor. Na vijf ronden slaagden Bax/Stupelis erin de koppositie over te nemen en wisten ook Vanluchene-van den Bogaart hen te passeren en door te schuiven naar de tweede plek. De leiders kwamen niet in gevaar en ongehinderd pakten Bax/Stupelis weer de volle buit.
Willemsen/Badaire konden lange tijd vooraan mee, maar raakten achterop toen de achterband van de velg liep. Brown/Chamberlain konden daardoor de vierde plaats veilig stellen voor Veldman/Janssen, Heinzer/Betschart en Keuben/Roes. Sanders/Beunk kwamen als elfde over de streep.
Voor Koen Hermans en Nicolas Musset was het een slecht weekend. Tijdens de kwalificaties kregen ze al pech en moesten zich middels de Last Chance kwalificeren. In de eerste manche hadden ze al een slechte start, kwamen in aanraking met een ander zijspan en kregen motorische problemen. Koen Hermans bezeerde zijn hand en moest uiteindelijk opgeven met een te pijnlijke hand. In de tweede manche probeerde hij het wel maar moest na een paar ronden de strijd staken zodat voor de tweede maal DNF (Did Not Finish) achter de naam kwam te staan.
Dierckens/Bax hadden weer de kopstart gepakt met Brown/Chamberlain en Bax/Stupelis vlak achter zich. Vanluchene/van den Bogaart vielen in de tweede ronde stil, waardoor ze vanaf de twintigste plek een inhaalrace moesten beginnen met een vijfde positie als eindresultaat.
Bax/Stupelis wachtten rustig hun kans af en in de zevende ronde wisten ze de leiding te nemen om deze niet meer af te staan. Dierckens/Bax wisten nu wel hun tweede plaats vast te houden voor Brown/Chamberlain en Varik/Daiders.
Sanders/Beunk werden als achtste afgevlagd, Willemsen/Badaire als tiende, Keuben/Roes als zeventiende.

De volgende Grand Prix is op 28 juli in Stelpe (Letland). Eerst is zaterdag 20 juli de ontknoping van het ONK, waarin Hermans/Musset één punt voor staan op Bax/Stupelis. De blessure van Hermans bleek later mee te vallen, zodat het een spannende finale wordt tijdens de Zwarte Cross in Lichtenvoorde.

Dagklassement Strassbessenbach:
1. Bax 50 pnt., 2. Dierckens 42 pnt., 3. S. Brown 38 pnt., 4. Vanluchene 38 pnt., 5. Kolencik 27 pnt., 7. Sanders 23 pnt., 10. J. Keuben 19 pnt., 15. Willemsen 11 pnt.

Stand WK-klassement:
1. Bax 394 pnt., 2. Vanluchene 351 pnt., 3. Hermans 288 pnt., 4. Dierckens 283 pnt., 5. Sanders 252 pnt., 6. S. Brown 252 pnt., 10. Van Werven 152 pnt., 11. Willemsen 140 pnt., 14. J. Keuben 107 pnt.

Meer berichten