KBO leden op bezoek bij Jos en Dycke in Steenderen. Foto: Fons Stapelbroek
KBO leden op bezoek bij Jos en Dycke in Steenderen. Foto: Fons Stapelbroek

KBO Keijenborg op bezoek bij Jos en Dycke

KEIJENBORG - In cultuur geïnteresseerde KBO leden bezochten het Drents Museum in Assen en de Hermitage in Amsterdam. Op 4 juli ging een grote groep in drie busjes en drie auto's op pad.

De eerste bestemming was het gladiolenbedrijf van Jos en Dycke (van Boer zoekt Vrouw) in Steenderen. Iedereen werd persoonlijk welkom geheten en na een korte blik op de sorteermachine voor de bloemen kreeg het gezelschap uitleg over hoe een en ander georganiseerd is in het afgeslankte bedrijf dat Jos en Dycke sinds enkele jaren samen runnen. Alleen tijdens de oogsttijd in de zomer is er hulp van een tiental Poolse medewerkers. Er werd verteld over risicospreiding door te telen op verschillende percelen waardoor minder kans is op hagel- en stormschade. Verder om de twee weken een nieuwe shift poten, anders zouden alle bloemen gelijktijdig in bloei staan. Bij het oogsten gaan de medewerkers iedere dag door de percelen om de geschikte exemplaren te oogsten, dit luistert heel nauw. Het bedrijf van Jos en Dycke is gecertificeerd wat betekent dat ze aan bepaalde eisen moeten voldoen. Niet alleen eisen voor de gladiolen qua lengte en kleur, het minimale gebruik van bestrijdingsmiddelen, maar ook normen voor de huisvesting et cetera van het Poolse personeel. Iedereen kreeg een bos gladiolen mee naar huis met de garantie van Jos dat men er tien dagen van zou kunnen genieten. Natuurlijk werden er ook nog enkele wetenswaardigheden over 'Boer zoekt Vrouw' verteld, altijd interessant.

Na een mooi tochtje over rustige weggetjes was de tweede stop het Pannenkoekenhuis 'De Zon' in Wehl. Na koffie/thee met cake stond de huifkar met drie Fjordenpaarden klaar om een ritje door de landelijke omgeving te maken. Ondertussen had iedereen wel trek gekregen, gelukkig werd een pannenkoekenproeverij geserveerd. Op iedere tafel met tien personen werden drie verschillende ambachtelijke pannenkoeken gezet, deze waren gesneden in pizzapunten. Op deze manier konden veel soorten worden geproefd. Een ijstaart met chocolade, kersen, bosvruchten en slagroom vormde het overheerlijke toetje.
Het was een fantastische dag: gezellig praten samen, relaxte activiteiten, goed voor de inwendige mens, kortom genieten!

Eind augustus gaat de KBO met een aantal sportievelingen wadlopen in Pieterburen. KBO speelt hiermee in op de behoeftes van verschillende leeftijdsgroepen en interesses. Voor elk wat wils, K(om) B(ij) O(ns). Op de website staat meer informatie over de activiteiten die (twee) wekelijks, maandelijks, jaarlijks én incidenteel georganiseerd worden, de zogenaamde Opmaat activiteiten. Zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom!

Meer berichten