Koperblazersensemble Com Cobre onder leiding van dirigent Henk Vruggink. Foto: Henk Ellenkamp
Koperblazersensemble Com Cobre onder leiding van dirigent Henk Vruggink. Foto: Henk Ellenkamp

Koperklanken Com Cobre zullen klinken in Portugal

WICHMOND – Koperblazersensemble Com Cobre uit Wichmond heeft drie optredens gepland in Portugal, waar een oud Com Cobre-muzikant woont. "We hadden gezegd: we komen je een keer opzoeken en van 11 tot en met 17 september is het zover," vertellen de muzikanten enthousiast, na een optreden bij de braderie in Wichmond.

Door Liesbeth Spaansen

Dit jaar is het vijf jaar geleden dat een koperensemble ontstond van twee trompettisten en twee trombonisten. Al snel breidde de groep uit en bestond toen uit trompettisten Jan Schieven en Erik Maalderink, hoornistes Jolanda Flokstra en Jacqueline Colenbrander, tromboniste Karin Klein Lebbink en baritonisten Maria Blom en Bennie Wiecherink onder leiding van dirigent Henk Vruggink.

"We wilden graag een pakkende naam," vertelt Henk Vruggink. "Het werd Com Cobre, dat is Portugees voor 'met koper'. Maria Blom bedacht deze naam. Zij en haar man Arnold hadden al lang de wens om naar Portugal te gaan verhuizen."

De wens werd werkelijkheid en Maria en Arnold Blom verhuisden naar een fraai en ruim huis buitenaf in het Portugese Ferreira de Aves in het Viseu District. De koperblazers beloofden haar om een keer op bezoek te komen. "Maria sloot zich aan bij de muziekvereniging daar en haar plaats hier werd toen ingenomen door bassist André Oldenhave."

Tijdens een barbecue werd het plan om naar Portugal te gaan besproken. "Willen we het echt? Gaan we dan vliegen? Wat wordt het financiële plaatje? Kan ik mijn bedrijf alleen laten? Toch allemaal belangrijke factoren," weet Jan Schieven. "Maar we besloten om het te doen."

Com Cobre treedt regelmatig op in verschillende locaties, zoals camping, braderie, kerkdienst of verzorgingstehuis. Ze spelen dan een voor dat moment passend repertoire van afwisselend lichte en moderne muziek of klassiek in een toegankelijk arrangement. Er staat dan een blikje voor een vrije gift. Dat geld wordt besteed aan de aanschaf van nieuwe muziek, maar zal nu ook ingezet worden als bijdrage voor de Portugal-reis.

De vliegreis is inmiddels geboekt en Maria zal te zijner tijd het huis en de stacaravan op het terrein in gereedheid gebracht hebben voor de logeerpartij. "Zij heeft ook een cultureel programma voor ons georganiseerd. Zo zien we ook veel van de omgeving," vult Jolanda Flokstra aan. "We treden drie keer op. Een keer op de markt, in het cultureel centrum en op een camping in de buurt. Maria heeft dit ook allemaal voor ons geregeld."

Zondagmiddag 21 juli speelt Com Cobre bij droog weer van 13.00 tot 15.00 uur op de vijver bij kasteel Hackfort. Informatie en boeken van Com Cobre kan via Jan Schieven.


j.schieven@kpnplanet.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden