Wim de Jager, Kea Donker en Saskia Arendsen (v.l.n.r.) bij de AED van De Heurne Oost. Foto: Edith Derksen
Wim de Jager, Kea Donker en Saskia Arendsen (v.l.n.r.) bij de AED van De Heurne Oost. Foto: Edith Derksen

De Heurne Oost heeft een AED

HENGELO – Bij een hartstilstand telt elke minuut. Daarom wilde buurt De Heurne Oost graag een eigen AED. Binnen twee dagen was het benodigde geldbedrag door de buurt bijeengebracht en kon de AED opgehangen en gebruiksklaar gemaakt worden.

Het begon in januari 2016 met een buurtpreventieapp, een van de eerste in de gemeente Bronckhorst. Maar bij een veilige buurt hoort het ook om snel eerste hulp te kunnen te verlenen bij een hartstilstand en daarom deden acht buurtbewoners mee aan een cursus Reanimatie en AED. Met de buren, die beroepshalve al in het bezit zijn van een certificaat, is er een aardige dekking van mensen die eerste hulp kunnen verlenen.

Er zijn in de Achterhoek nog steeds te weinig reanimatie apparaten, die 24 uur per dag beschikbaar zijn, omdat ze in een winkel, bedrijfspand of clubgebouw hangen. Dit is de conclusie van de Hartstichting. De Hartstichting wil graag dat mensen met een hartstilstand binnen zes minuten worden gereanimeerd. Elke minuut langer daalt de overlevingskans met 10%. De dekkingsgraad van AED apparaten is in de gemeente Bronckhorst nog steeds lager dan gewenst.

Meer berichten