Hermans/Musset in actie op De Herikerberg in Markelo. Foto Willy Hermans
Hermans/Musset in actie op De Herikerberg in Markelo. Foto Willy Hermans (Foto: )

Veel pech voor Achterhoekse zijspancrossers in Markelo

MARKELO - Een defecte stuurdemper was de oorzaak van kostbaar puntverlies voor Koen Hermans, waardoor hij zijn achterstand op de leiders in het WK-klassement zag oplopen. Ook voor Van Werven/Beunk en Keuben/Rietman was weinig succes weggelegd voor de ogen van de talloze Achterhoekse liefhebbers. Grote winnaar waren Bax/Stupelis die beide manches wonnen en dus de Grand Prix van Markelo op hun naam schreven.

Door Willy Hermans

Aanvankelijk leek het een mooie dag worden voor Hermans/Musset die een warm welkom hadden georganiseerd voor hun sponsoren. Tijdens de kwalificaties waren ze de snelste combinatie, zodat ze van pole-position van start mochten in de eerste manche. Achter Dierckens/Bax waren ze goed weg en pakten al snel de koppositie tot groot enthousiasme van het talrijke publiek op De Herikerberg. De voorsprong op achtervolgers Bax/Stupelis liep op tot meer dan 7 seconden en er leek lang geen vuiltje aan de lucht. Tot enkele ronden voor het einde de kapotte stuurdemper roet in het eten gooide. De motor van Hermans/Musset kon wel blijven rijden, maar terwijl ze stapvoets probeerden de finish te halen werden ze een voor een door andere combinaties gepasseerd en moesten ze teleurgesteld genoegen nemen met een negende plaats. Bax/Stupelis profiteerden dankbaar en wonnen deze rit voor Vanluchene/van den Bogaart en Brown/Chamberlain.
Van Werven/Beunk deden het goed door als zesde te finishen. Veel combinaties haalden de eindstreep niet, waaronder Sanders/van Gaalen, Keuben/Rietman, Veldman/Janssen en Wisselink/Sloot. Mike Keuben/de Laat klasseerden zich als vijftiende, Foden/Bijenhof pakten als twintigste hun eerste WK-punt.

In de tweede manche was de stuurdemper van Hermans/Musset en gingen ze als een speer als eerste weg. Vlak na de start knalden meerde zijspannen op elkaar en bleef de Fransman Valentin Giraud roerloos liggen, waarna de rode vlag de strijd stillegde. Nadat een ambulance de zwaar gewonde Giraud had afgevoerd naar het ziekenhuis vond een herstart plaats.
Wederom was Team Hermans als snelste weg en won daarmee de holeshotpremie. Ze pakten vijf seconden voorsprong op Bax/Stupelis, maar zagen hun achtervolgers snel dichterbij komen. Bax/Stupelis namen de kop over en sloegen daarna een flink gat. Hermans/Musset reden lang op de tweede positie, maar nadat ze in de voorlaatste ronde even stilvielen, moesten ze toezien dat ook Vanluchene/van den Bogaart eerder over de finish kwamen. Bax/Stupelis vierden feest op de 37e verjaardag van Stupelis door de dagzege te pakken en de 450e Grand Prix Zijspancross te winnen sinds 1980 toen de FIM is ontstaan.
Van Werven/Beunk reden halverwege de pits in. Later bleek na onderzoek dat Gert van Werven zijn enkel had gebroken en voorlopig is uitgeschakeld. Keuben/Rietman gingen niet van start door een blessure van Dion Rietman. Wisselink/Sloot veroverden voor het eerst drie WK-punten, terwijl ook Foden/Bijenhof weer één punt konden bijschrijven.

In het WK-klassement deden Bax/Stupelis goede zaken met 31 punten voor op Vanluchene/van den Bogaart en 56 punten op Hermans/Musset. A.s. zondag staat de negende Grand Prix op het programma in het Duitse Strassbessenbach.

GP Markelo:
1. Bax 50 pnt., 2. Vanluchene 44 pnt., 3. S. Brown 38 pnt., 4. Dierckens 33 pnt., 5. Hermans 32 pnt., 14. Van Werven 15 pnt., 19. M. Keuben 6 pnt., 21. Wisselink 3 pnt., 24. Foden 2 pnt.

Tussenstand WK-klassement:
1. Bax 344 pnt., 2. Vanluchene 313 3. Hermans 288 pnt., 4. Dierckens 241 pnt., 5. Sanders 229 pnt., 6. S. Brown 214 pnt 7. Varik 189 pnt., 10. Van Werven 152 pnt., 15. J. Keuben 88 pnt.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden