Afbeelding

Zwaleman | Geheim in Vreden

Algemeen

Geheim in Vreden

Lekker lang ronddwalen in een museum. Een van de dingen die ik heel graag doe, maar waar ik veel te weinig aan toe kom. Al jaren ben ik in het bezit van een Museumkaart, maar steeds weer kom ik aan het eind van het jaar tot de conclusie, dat ik de kosten er alweer niet heb uitgehaald. Ik zou wel willen, maar ja…. Druk, druk, druk.
Zo stond jaren achtereen een bezoek aan het Museum Hamaland in Vreden op mijn te-doen-lijstje en steeds weer kwam het er niet van. En toen had ik twee jaar geleden eindelijk tijd, bleek verdorie het museum te zijn gesloten. Zou het volledig worden omgebouwd tot een soort cultuurinstituut. Voor 'Kultur und lebendige Tradition'.
In 'Kult' (de veelzeggende naam die dit nieuwe instituut meekreeg) zou niet alleen het verleden een plek krijgen. Er zou ook moderne kunst te zien zijn. Het stads- en streekarchief werd er ondergebracht, de cultuurambtenaren van de Kreis Borken kregen er hun bureaus en de plaatselijke VVV een loket. Van alles onder één dak dus.
Kult is twee jaar gelden al officieel geopend, maar pas onlangs was ik in de gelegenheid er een kijkje te nemen. Ik was blij verrast. De Duitsers hebben het vaak over het 'Geheim over de grens'. Nou, toen ik rondwandelde in dat moderne gebouw aan de Kirchplatz had ik echt het idee een geheim te hebben ontdekt. Het geheim van hoe je een regionale historische verzameling (zeg maar een Oudheidkamer) zo kunt inrichten dat het niet een stoffig zooitje oude rommel is, maar een collectie die echt uitnodigt om te bekijken.
Het oude Hamalandmuseum, dat in 1938 werd gevestigd in het voormalige Armen(gast)huis van Vreden, was natuurlijk wel zo'n ouderwetse oudheidkamer. Met een collectie, die maar liefst twintigduizend stukken omvatte. Die collectie is er nog steeds, maar ligt grotendeels in depot. Slechts vijftien procent heeft een plekje gekregen in het nieuwe Kult. Maar dat is natuurlijk wel het topje van de ijsberg, het neusje van de zalm. Altijd nog drieduizend verschillende 'items', maar in dat grote nieuwe gebouw krijgen ze veel meer ruimte dan in het oude museum. En dat maakt het veel leuker om ook daadwerkelijk alles te bekijken.
Er zijn twee expositieruimtes. Op de benedenverdieping is het zogenoemde Schaudepôt, waar in vitrines tal van voorwerpen uit vroeger eeuwen tentoongesteld worden. Borduurwerk bij voorbeeld, zoals dat door dames van stand werd gemaakt. En onder de noemer 'volksvroomheid' allerlei Mariabeeldjes, wijwatervaatjes, rozenkransen, crucifixen. In weer andere vitrines vind je messing gebruiksvoorwerpen, (toegepaste) glaskunst, lampetstellen en olielampen en -lampjes in allerlei soorten en groottes.
Op de bovenverdieping, onder de noemer Grenzland, de wat grotere stukken. Die allemaal wel iets te maken hebben met de streek waarin wij allemaal wonen. Aan verschillende kanten van de grens, wel te verstaan. Zo wordt er op ware grootte een Berkelzomp zichtbaar gemaakt. Dat scheepje waarmee vroeger gevaren werd tussen Coesfeld en Zutphen. Ook de lading die ze vervoerden kun je er zien: tegeltjes, linnen en Baumberger zandsteen. Vaatjes met 'Schnapps' (vanwege de lage prijs in de Achterhoek zeer gewild) staan er niet. Vermoedelijk wil men de bezoekers niet in verleiding brengen. Wel zijn er nog tal van andere dingen te zien, die typisch zijn voor het Euregiogebied in de tijd dat de Euregio nog niet bestond. Van kleding en schoeisel tot tuugkisten en zelfs de mand van een Kiepenkerl (een kissieskearl, oftwel een marskramer).
Kult in Vreden. Echt een aanrader voor de komende zomervakantie. En het is nog gratis ook...

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant