Hendrik en Dini Klein Gotink kregen ter gelegenheid van hun 60-jarig huwelijk bezoek van burgemeester Marianne Besselink. Foto: Luuk Stam
Hendrik en Dini Klein Gotink kregen ter gelegenheid van hun 60-jarig huwelijk bezoek van burgemeester Marianne Besselink. Foto: Luuk Stam

Uilen zijn onmisbaar in het huwelijk van Hendrik en Dini

Algemeen

Echtpaar uit Hengelo is 60 jaar getrouwd

Door Luuk Stam

HENGELO – Van het geld dat ze kregen op hun 25-jarig huwelijksfeest in 1984 kochten Hendrik en Dini Klein Gotink een tv-meubel en een grote kast voor in de woonkamer. Er bleef nog iets van het geld over en dus besloot het stel daar twee uilenbeeldjes van te kopen. Er moest immers toch iets in die kast staan.

Het was het begin van een verzameling, want inmiddels staan er in de woonkamer van huize Klein Gotink in het buitengebied van Hengelo zo'n vijfhonderd uilen. Tussen die beeldjes vierden Hendrik (87) en Dini (81) op woensdag 12 juni hun 60-jarig huwelijk. Naast hun kinderen kwam ook burgemeester Marianne Besselink langs om de twee te feliciteren.

Zij luisterde naar het levensverhaal van het stel, dat eind jaren vijftig samenkwam op een bruiloft waar ze beiden te gast waren. "Van bruiloft komt bruiloft", zegt Dini, die opgroeide aan de Aaltenseweg. Ze trouwde in bij de familie Klein Gotink aan de Banninkstraat, waar Hendrik samen met zijn vader een boerderij met koeien, varkens en kippen runde.

Hun trouwdag heugen Hendrik en Dini zich nog als de dag van gisteren. Niet in de laatste plaats omdat de trouwambtenaar in het gemeentehuis onwel werd en de ceremonie de nodige vertraging opliep. De gasten in de kerk moesten enige tijd wachten waardoor sommigen zelfs even twijfelden of er wel 'ja' was gezegd. Uiteindelijk kwam het allemaal goed.

Samen kregen Hendrik en Dini twee zoons en drie dochters. De familie breidde uit met tien kleinkinderen en een achterkleinkind. De volgende twee achterkleinkinderen zijn op komst. Met het boerenbedrijf is Hendrik gestopt toen hij 70 was. De enkele koeien die hier nog in de wei lopen, zijn van zijn jongste zoon. Hij heeft in Vorden een boerderij.

Een belangrijke rol in het huwelijk van zijn ouders is altijd weggelegd geweest voor muziekvereniging Crescendo. Hendrik was er zeventig jaar lid en speelde meer dan zestig jaar trompet. Ook is hij erelid van de vereniging. Dini was trouw lid van de supportersvereniging en zodoende vrijwel altijd van de partij.

Ook de uilen eisten in het huwelijk een hoofdrol op. De beeldjes zijn door kinderen en andere familieleden, vrienden en kennissen van heinde en verre meegenomen. In de verzameling zitten varianten uit Canada, Tenerife en Griekenland. "Het wordt steeds moeilijker om er eentje te vinden die ze nog niet hebben", klinkt het.

Vanwege ruimtegebrek hebben de kinderen een verbod opgelegd gekregen om nog meer uilen mee te nemen. "Maar we gaan gewoon buiten verder", zegt Dini. "Daar staan ook kabouters. Die vinden we ook mooi." Nog een gezamenlijke hobby van het echtpaar is het knutselen. Elke woensdagavond komen ze met een clubje bij elkaar om bijvoorbeeld kaartjes te maken.

Zolang de gezondheid het toelaat, blijven Hendrik en Dini daarnaast jaarlijks op vakantie gaan. Vorig jaar ging de reis met de bus naar Ootmarsum. Dini kwakkelt nogal met haar gezondheid, maar Hendrik voelt zich kiplekker. "Ik heb al wel een hartinfarct gehad, maar ik ben nooit ziek", vertelt hij. "Nooit last van de maag, nooit pien in de kop. Daar ben ik heel dankbaar voor."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant