Geïnterviewde Achterhoekse Kearls, schrijvers m/v en fotograaf bijeen, trots op hun boek. Foto: Liesbeth Spaansen
Geïnterviewde Achterhoekse Kearls, schrijvers m/v en fotograaf bijeen, trots op hun boek. Foto: Liesbeth Spaansen

Kearls die kleur geven aan de Achterhoek in één boek

Achterhoekse Kearls deel 2

Door Liesbeth Spaansen

ZELHEM/ACHTERHOEK - Eigenlijk hoeven ze niet zo nodig op de voorgrond te staan, die 22 markante Achterhoekse mannen. Toch staan ze in Achterhoekse Kearls 2, het boek van uitgever Willy Hermans, Gerard Menting, Frans Miggelbrink en Kelly Heerink en fotograaf Theo Kock. De presentatie op 12 juni was in Distilleerderij De Bronckhorst in Zelhem.

Deze mooie locatie in het buitengebied was niet zomaar gekozen. Initiatiefnemer en eigenaar van de destilleerderij Erik Legters is zelf een van de geïnterviewden die zijn verhaal vertelde.

Uitgever Willy Hermans over het tot stand komen van Kearls deel 2: "We zochten markante Achterhoekers en gelukkig is dat een heel breed begrip. Op de poster kwam al een reactie: 'Ja, dat zij de kearls die kleur geven aan de Achterhoek'."
Gerard Menting en Kelly Heerink schreven mee. "Het is heel veel werk, maar ontzettend leuk om te doen," bekent Gerard. "Dan ben je in gesprek en vergeet je dingen op te schrijven en moet je goed nadenken hoe het ook alweer was." Kelly Heerink voelde zich wel thuis bij de mannen. "Het zijn allemaal verschillende types en hebben allerlei drama meegemaakt. Toch komen ze ergens, wat ze dan markant maakt."

Frans Miggelbrink mocht de aanwezige kearls interviewen nadat iedereen een kop koffie, thee of wat anders had gedronken en dat deed hij met verve. Natuurlijk konden niet alle verhalen uit de doeken worden gedaan maar de bloemlezing die ontstond was een opwarmertje voor de liefhebbers.
Zo nam Joucke Modderkolk als vijftienjarig jongetje de tondeuse mee naar de scatebaan en vindt Geert Prein het fantastisch om kinderen te vermaken met theater. Gradus Eenink verzamelt bijzondere items voor zijn olympisch sportmuseum op zolder en Johan Godschalk, die 991 concerten van metalbands bezocht, helpt mensen met het verwezenlijken van hun ideeën.
Ferdi Joly werkte 25 jaar in de psychiatrische hulpverlening en genoot van muziekoptredens met onder andere Boh Foi Toch. Walter Raaf wilde boer worden, maar werd kostuummaker, professioneel steltloper en straattheaterartiest en Tijn Spekkink is trots op zijn Nathalsbier en maakt van elke presentatie een feest.
René Hiddink, oud-voetballer van De Graafschap en voetbaltrainer zoekt na Madagaskar een nieuwe ambitie. Harry Somsen was veel onderweg en kon goed overweg met leden van AC/DC en Keith Richards. Theo Roes, generaal in het Nederlandse leger weet dat het niet om lichamelijke grootheid gaat maar om geestelijke grootheid terwijl Johan Venderbosch het geweldig vond, al die jongeren in de Radstake.

Nico Wissing, in Japan wereldberoemd, leeft van de bloemen en de natuur en wordt daar gelukkig van. Cor ten Barge bracht de disco naar de Achterhoek en is in Zutphen druk met de bockbierdag en Arie Ribbers, bekend van Omroep Gelderland en Naober Magazine was onderwijzer. Roelof Kuipers werd loodgieter om de dieren te betalen en heeft nu duizend schapen in zijn kudde.
Erik Plageman is acteur in musicals, series en commercials en vooral bekend van 'Hatseflats'. Fons Monasso, een Achterhoeker met Italiaans bloed, leerde voor werk in de bouw, maar ging toch in het leger. Ben Tragter leerde zichzelf filmen, eerst familie en toen de andere dieren en zijn films draaien in New York.
Jan Dokter, Herman Jolink en Rocco Ostermann waren er niet, maar staan wel in het boek. Gaandeweg de avond maakten de aanwezigen zo kennis met kearls uit het boek, maar ook leerden zij elkaar een beetje kennen. Mooi was dan ook de ontmoeting tussen Fons Monasso en Theo Roes. De beide mannen met een militaire achtergrond hadden elkaar die avond nog veel te vertellen.

Na dankwoorden voor de schrijvers en fotograaf van het boek konden alle eerste exemplaren worden uitgereikt aan de aanwezige kearls. Al lezende liepen zij naar buiten waar een groepsfoto kon worden gemaakt.
De eerste reacties op het boek mochten er zijn en de verkoop ging direct voortvarend van start. Het wachten is nu op het volgende boek, Achterhoekse Deerns.

Meer berichten