Het Zelhems mannenkoor en gastzangers uit Vlaardingen en Aalten, allen onder leiding van Susanna Veerman, samen met partners in Moskou. Foto: PR
Het Zelhems mannenkoor en gastzangers uit Vlaardingen en Aalten, allen onder leiding van Susanna Veerman, samen met partners in Moskou. Foto: PR

Zelhems Mannenkoor te gast in Moskou

ZELHEM/MOSKOU - De mannen van het Zelhems mannenkoor onder leiding van Susanna Veerman waren van donderdag 30 mei tot en met donderdag 6 juni te gast in Moskou, samen met partners. Het koor was uitgebreid met gastzangers uit Vlaardingen en Aalten; ook leden van mannenkoren onder leiding van Susanna en eveneens samen met partners.

In totaal 96 personen waarvan 55 zangers vlogen vanuit Düsseldorf rechtstreeks naar Moskou en werden ondergebracht in hotel Azimut Olympic. In Moskou werd met de metro gereisd. Er werd een bezoek gebracht aan de oudste winkel van Moskou, 'Detski Mir' en tevens een stadswandeling gemaakt langs mooie diverse regeringsgebouwen. Ook is er een kijkje genomen bij de muziekschool waar Susanna Veerman heeft gestudeerd. 's Avonds was er de generale repetitie in de R.K. Kathedraal voor het concert van zaterdagavond.

Zaterdagmorgen was men vrij, maar na een vroeg diner gingen de zangers naar de R.K. Kathedraal voor de voorbereiding van het concert met medewerking van de Russische sopraan Katarina Kondrashova. De mannen hebben fantastisch gezongen en de vele toehoorders hebben erg genoten van de koorzang, soliste en orgelspel. Het orgel en de piano werd bespeeld door Wim Does, de algehele leiding was in handen van Susanna Veerman.

Diverse bijzondere metrostations werden zondag bezocht, een geweldig unieke ervaring. Het hele metrostelsel is daar een echt museum met allerlei muurschilderingen, mozaïeken en bronzen beelden. Daarna werd er een bezoek gebracht aan het Nieuwe Kremlin. Dit is tien jaar geleden gebouwd. Erg mooi, tevens was er een grote markt met souvenirs en tweedehands spullen. Kinderen en ouders van het Russisch kinderkoor konden hier hun gastgezin uit Nederland van vorig jaar meenemen voor een eigen programma. De rest van de groep ging naar de 89 verdiepingen tellende panoramaflat met een prachtig uitzicht over de stad.

Na een vrije maandagmorgen, stond een vroeg diner op het programma met daarna de generale repetitie en vervolgens het concert met het kinderkoor 'Samenklank' in de muziekschool. Dit was ook een erg mooi concert met medewerking van de kinderen van de muziekschool met viool, piano en twee solisten. Ter afsluiting werd er gezamenlijk gezongen door het Kinderkoor en het Mannenkoor, evenals vorig jaar in Zelhem. De piano werd bespeeld door Yvonne Beeftink. Dit alles ook onder leiding van Susanna Veerman. In één woord geweldig. Tot slot van deze avond werd een receptie aangeboden door de leden en ouders van het kinderkoor.

Dinsdag volgde een indrukwekkend bezoek aan het Rode Plein en het Kremlin. Verder kon op eigen gelegenheid een bezoek aan het Mausoleum van Lenin worden gebracht waar een prachtig park bij is om rond te wandelen.

Tijdens de stadstoer onder leiding van twee Nederlands sprekende gidsen woensdagmorgen werd een bezoek aan de Christus Verlosser Kathedraal gebracht met zijn prachtige muurschilderingen en de begraafplaats van Russische prominenten. Die middag was als afsluiting van een hele mooie week Moskou een boottrip met afscheidsdiner op de Moskourivier.

Donderdagmorgen werd hartverwarmend afscheid genomen van de vele mensen in Moskou die zich deze week geweldig ingezet hebben om de deelnemers zoveel mogelijk van Moskou te laten zien en hen op een voortreffelijke manier te begeleiden. De dank hiervoor is groot. Evenals voor de geweldige organisatie van Susanna Veerman en Wim Does. Met mooie herinneringen en vele foto's, moe maar zeer voldaan zijn de reizigers geland in Düsseldorf en in twee touringcars huiswaarts gekeerd.

Meer berichten