Hermans-Musset zegevierend in Estland. Foto: Stijn Vanoverbeke
Hermans-Musset zegevierend in Estland. Foto: Stijn Vanoverbeke

Koen Hermans wint Grand Prix van Estland

HENGELO/KIVIOLI – Koen Hermans is er met zijn bakkenist Nicolas Musset in geslaagd om in het verre Kivioli (Estland, 2200 km) in beide manches als eerste te finishen en zodoende de Grand Prix Zijspancross van Estland te winnen. Het was hun tweede GP-zege van het seizoen waardoor de vice-wereldkampioenen weer volop meedingen om de wereldtitel.

Door Willy Hermans

Het prachtige circuit in de Baltische staat maakt deel uit van het Kivioli Seikluskeskus Adventure Park waar volop vertier is en rondom de Grand Prix van alles wordt georganiseerd inclusief een hillclimb-wedstrijd, een nachtcross, vuurwerk en een muziekfestival. Voor al dat vermaak hadden de zijspancrossers geen oog want zij moesten de zevende Grand Prix van 2019 verrijden. Dertig teams kwalificeerden zich voor de race op zondag, opnieuw zonder Daniël Willemsen en ook zonder de Achterhoekers Keuben-Rietman nadat Dion Rietman zich tijdens de warming-up blesseerde.

Team Hermans toonde al bij de kwalificatie hun goede vorm door hun groep afgetekend te winnen. Vanuit pole-position hadden ze in de eerste manche een vliegende start en namen direct de leiding. Eerst achtervolgd door Dierckens-Bax, halverwege door Bax-Stupelis maar toen was het gat al zo groot dat de overwinning niet in gevaar kwam. Met maar liefst veertien seconden voorsprong gingen Hermans en Musset als eerste over de streep voor Bax-Stupelis, Vanluchene-van den Bogaart, Dierckens-Bax en Sanders-Kunnas. Deze vijf combinaties voeren momenteel doorgaans het rijdersveld aan. Van Werven-Beunk eindigden als negende.

De tweede manche verliep spannender. Na de start lagen drie Belgische combinaties vooraan met daarachter Hermans-Musset. Een voor een werden zij door het ongenaakbare Achterhoekse/Franse duo achterhaald. Eerst moesten Sanders-Kunnas eraan geloven, daarna ook Vanluchene-van den Bogaart en Dierckens-Bax, zodat halverwege Hermans-Musset weer de koppositie hadden en wederom niet meer afstonden. Zij lijken het snelste zijspan en zonder tegenslag (motorpech of crash) zijn ze op dit moment niet te stoppen.
De rijders met de rode plaat, Bax-Stupelis, hadden een slechte start maar wisten zich van de tiende toch nog naar de vierde plaats te rijden waardoor ze niet veel punten op de concurrentie verloren. Van Werven-Beunk deden het ook weer prima door als zevende te eindigen in zowel de tweede manche als in het dagklassement.

In het WK-klassement veranderde er in de top 5 weinig, al kwamen Hermans-Musset door de maximale 50 punten wel dichterbij de twee leiders. De volgende Grand Prix is op 7 juli in Markelo. Daarvoor worden eerst twee wedstrijden voor het ONK verreden: a.s. zondag 23 juni in Oss en 30 juni in Valkenswaard.

Dagklassement Kivioli:
1. Hermans 50 pnt., 2. Vanluchene 42 pnt., 3. Bax 40 pnt., 4. Dierckens 38 pnt., 5. Sanders 32 pnt., 6. Brown 28 pnt., 7. Van Werven 27 pnt.

Stand na 7 van de 14 GP's:
1. Bax 294 pnt., 2. Vanluchene 269 pnt., 3. Hermans 256 pnt., 4. Sanders 216 pnt., 5. Dierckens 208 pnt., 10. Van Werven 137 pnt., 11. Willemsen 129 pnt., 13. Keuben 88 pnt.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden