Syta, Kars, Yse en vader Edwin met het jonge drietal. Foto: Liesbeth Spaansen
Syta, Kars, Yse en vader Edwin met het jonge drietal. Foto: Liesbeth Spaansen

Kijk, een drieling!

TOLDIJK – De familie Breimer in Toldijk stond zondagochtend 26 mei verrast bij het hek van de wei waar de droge koeien, koeien die geen melk geven omdat zij een kalfje krijgen, bij elkaar lopen. Eén van de koeien had die nacht een drieling gekregen. "Heel bijzonder, dat komt zo één keer in de 100.000 bevallingen voor," weet melkveehouder Edwin Breimer.

Door Liesbeth Spaansen

"En dat zo'n bevalling goed gaat en de kalfjes in leven blijven, komt echt maar zelden voor," vertelt Edwin verder. "Deze Holstein koe kalfde voor de derde keer en was gescand op dracht. Bij haar was een tweeling geconstateerd. Dat het er drie zouden worden was wel een 'verrassing'."

Edwin is blij dat alles goed is gegaan. "Ze heeft het alleen gedaan 's nachts, maar graast inmiddels in de wei en geeft alweer melk. Maar het had anders kunnen aflopen. De kans dat zo'n bevalling misgaat is behoorlijk groot."
De twee stiertjes en een vaarsje zijn nog wel klein. "We hadden uitgerekend dat ze op 17 juni zou kalven, maar dat werd dus ruim drie weken eerder." Ze blijven op de boerderij tot ze sterk genoeg zijn. Daarna gaan ze alle drie naar een ander bedrijf, waar ze verder worden grootgebracht. "Het vaarsje heeft in de baarmoeder bij de stiertjes gezeten en is vaak onvruchtbaar, een kween noemen ze dat. Dat is jammer hoor, ze is hierdoor niet geschikt voor de fokkerij."

De kinderen vinden het best gezellig om de drieling nog bij huis te hebben. Syta, Kars, Yse en Marte Breimer lachen. "Ze zijn zo schattig."


Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden