Prachtige bij op de bloeiende phaselia. Foto: Marion Zielhorst
Prachtige bij op de bloeiende phaselia. Foto: Marion Zielhorst

'Heel Varssel bloeit'

VARSSEL – Het gaat slecht met onze insecten en bijen. De afgelopen jaren is uit diverse onderzoeken naar voren gekomen dat insecten, waaronder verschillende bijen en hommels, het zwaar hebben in Nederland. Er is een enorm tekort aan bloeiende planten gedurende de verschillende seizoenen die bijen en andere insecten in hun voedselbehoefte kunnen voorzien.

Bijenvereniging De Vooruitgang zet zich al jaren in om de leefomgeving 'van onze bijen' in Hengelo en omstreken te verbeteren. "Als imker merk je vrij snel wanneer het voedselaanbod in de omgeving niet toereikend is doordat je regelmatig je bijenvolken controleert. Noodgedwongen zal je in het geval van een voedseltekort suiker bij moeten voeren om sterfte te voorkomen," aldus imker Marion Zielhorst. "Wilde bijen hebben helaas niet de luxe om verzorgd te worden door een imker waardoor juist deze groep zeer kwetsbaar is. In Nederland leven ruim 350 verschillende soorten wilde bijen waarvan meer dan de helft inmiddels op de rode lijst staat met een groot aantal ernstig bedreigde en reeds verdwenen soorten."

De reden voor het verdwijnen van deze dieren is voor een groot deel te wijten aan voedseltekort. Wilde bijen voeden zich vaak met specifieke inheemse wilde planten en een aantal zelfs uitsluitend met één of meerdere typen planten. Door het verdwijnen van deze planten uit onze leefomgeving is het vrijwel onmogelijk geworden voor deze dieren om te overleven.

"Het is dus de hoogste tijd om onze omgeving te herstellen zodat deze prachtige en zeer nuttige dieren weer een kans krijgen. Om een eerste stap te kunnen maken in het verrijken van onze leefomgeving voor de bijen en andere insecten is het belangrijk om weer bewust te worden van de gevolgen van onze strak gemaaide en 'onkruidvrije' tuinen en bermen. Deze groene woestijnen zijn desastreus voor dieren op zoek naar een schuilplaats en voedsel. Daarom zijn we als bijenvereniging dit jaar samen met de gemeente Bronckhorst, LTO-West, en Wildbeheerseenheid Hengelo het 'Bloeiende kuilen' project gestart."

In dit project heeft een aantal grondeigenaren in de omgeving van Varssel bloemenzaad aangeboden gekregen om haar voerkuilen mee in te zaaien. In een paar weken tijd zullen de eerste bloeiende kuilen zichtbaar worden, onze omgeving verfraaien en tegelijk onze bijen en insecten in hun voedselbehoefte voorzien.

"Met het oog op natuurherstel en de biodiversiteit hopen we in de aankomende jaren meer mensen enthousiast te krijgen voor dit bloeiende initiatief waarmee we vooral inheemse bloeiende planten, die hier van origine thuishoren, weer een plekje in ons prachtige coulisselandschap willen geven. Naast het belang van deze natuurlijke voedselbronnen voor onze bestuivers dragen de prachtige bloeiende kuilen, bermen, tuinen en akkerranden natuurlijk ook bij aan een fraaie leefomgeving in ons prachtige Achterhoek."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden