Ds. Fini van Zoelen in de Remigiuskerk in Steenderen. Foto: Liesbeth Spaansen
Ds. Fini van Zoelen in de Remigiuskerk in Steenderen. Foto: Liesbeth Spaansen

'Ik heb me als een vis in het water gevoeld'

Afscheid Ds. Fini van Zoelen

Door Liesbeth Spaansen

STEENDEREN – Na iets meer dan zes jaar zit haar taak als predikant voor de protestantse gemeente Steenderen en Bronkhorst erop en gaat ds. Fini van Zoelen met emeritaat. Zij neemt in een speciale dienst afscheid in de Remigiuskerk in Steenderen met medewerking van de Cantorij onder leiding van cantor-organist Joop van Goozen, het koor Enjoy onder leiding van Piet Piersma, het koor Steenrewalt onder leiding van Lucian Venderink, het Sterrenkoor, B2B (jeugdband) en Toos van Asselt en Hans Sluijter (zang). Ds. Gerard van der Brug gaat voor in het gedeelte van de losmaking, in de dienst op 16 juni van 14.00 tot 15.30 uur.

In april 2013 werd ds. Fini van Zoelen verbonden aan de gemeente en welkom geheten tijdens de intrededienst, waaraan ds. Gerard van der Brug meewerkte. Hij zal dat ook de 16e juni doen. "Joop van Goozen bespeelt dan het prachtige Mitterrheiter orgel."

Josephine Johanna van Zoelen (Arnhem, 1952) bracht als jong meisje veel tijd door in de kerk. "Mijn zusje en ik gingen elke zondag met onze vader mee, hij was organist. Hij werkte bij de Algemene Kunstzijde Unie (AKU) wat later AKZO was en hij had koren en het orgel als hobby. Wij mochten op de galerij zitten," vertelt ze. "Geloof heeft altijd een rol gespeeld in mijn leven."

Fini groeide op in Velp en deed Gymnasium-A in Arnhem. Ze volgde de opleiding tot privésecretaresse bij Schoevers en behaalde haar propedeuse Kunstgeschiedenis bij de Vrije Universiteit Amsterdam. "Toch ging ik daarna theologie studeren in Kampen. Ik wilde iets voor mensen betekenen en daar kwam het predikantschap uit. Tijdens mijn studie, ik was toen 25 jaar, stond ik voor de eerste keer op de kansel."

In Brummen genoot Fini van haar eerste gemeente. "Ik was 27 toen ik in 1980 werd bevestigd." In de buurtgemeente Hall was Derk Jonker predikant en hij wilde Fini graag de kerk laten zien. "Jaren later, in 1983 ontmoetten we elkaar weer, hij kreeg een lift van mij voor een gezamenlijke classisvergadering in Apeldoorn. We trouwden in september 1985."

Het echtpaar verhuisde naar Zeelands Dreischor, een mooi ringdorp op Schouwen-Duiveland. "Derk was daar beroepen en we gingen in de pastorie wonen. Ik kreeg een tijdelijke aanstelling in Nieuwerkerk als invaller voor een zieke collega en was ook even pastor in verpleeghuis Cornelia in Zierikzee."

Derk bleef predikant in Dreischor toen Fini in 1987 als predikant aan de slag ging in Brouwershaven-Zonnemaire. "Dat was niet zo ver van huis. Ik bleef daar tot 1992. Dat jaar ging Derk met vervroegd emeritaat en ik accepteerde een beroeping naar de wijk Tongelre en later Stratum/Tongelre in Eindhoven. We verhuisden dus weer."

De overgang van de stad Eindhoven naar Kamperland in Noord-Beverland waar Fini in 2002 werd beroepen, was enorm. "We gingen naar een dorp met 2000 inwoners, van de hectiek naar de rust, koelte en frisse winden."

In 2013 stond ds. van Zoelen voor een laatste nieuwe uitdaging. "De rustige advertentie voor predikant in de Remigiuskerk in Steenderen sprak me aan, er stond een foto van het kerkgebouw bij. Ik kreeg een informatiepakket met mooie foto's, maar eigenlijk was ik al verliefd op dat kerkgebouw en er was ook een goede organist, Pieter Haverkamp" glimlacht ze.

Eind december kwam de beroepingsbrief en Fini zei ja voor haar laatste (deeltijd) predikantschap. "Hoewel steeds een andere werkplek het nadeel heeft dat je je als predikant een voorbijganger kan voelen, begon het bij mij na een jaar of tien toch altijd een beetje te kriebelen," moet ze bekennen.

"Als het goed loopt binnen een gemeente kun je ook blijven, maar nieuwe mensen hebben ook weer nieuwe ideeën. Je treft een gemeente aan die een geschiedenis heeft, een eigen sfeer. Daarnaar voeg je je en dat is ook het mooie, al zet je wel een eigen stempel."

Per 1 juli gaat Fini van Zoelen met emeritaat, maar vervelen zal ze zich niet. "Ik zing sinds 2015 in Cappella Bronckhorst, ik heb zangles bij Johannette Zomer, ben benaderd door de classicale commissie Kerk en Israël, zit in de intervisiegroep in Kranenburg en een leesgroep Hebreeuws. Ook wil ik weer aan pianospelen toekomen."

Ds. van Zoelen kijkt terug op een mooie tijd in Steenderen. "De vele contacten met de mensen, met de kinderen tijdens de catechese en met families waarmee ik veel meemaakte, scheppen een band. Ook het meeleven van de gemeenschap na het overlijden van Derk in oktober 2015, heeft veel voor me betekend. Van het goede contact met de katholieke geloofsgemeenschap in Steenderen heb ik een vriendschap overgehouden met Maria Schotman. In de Achterhoek is er aandacht voor elkaar en elkaars eigenheid. Het is bijzonder het naoberschap te zien en de vriendenkringen die hier een leven lang meegaan. In de gemeenschap Steenderen en Bronkhorst is ruimte en een gemoedelijke sfeer waar ook veel gelachen wordt en," voegt ze toe: "ik blijf voorlopig in Steenderen kerken. Ik zal het werk heel erg missen, want ik heb me als een vis in het water gevoeld."

Meer berichten