Dweilorkest De Putkapel uit Sneek won het Hengels Dweilfestival in 2018. Foto: Luuk Stam
Dweilorkest De Putkapel uit Sneek won het Hengels Dweilfestival in 2018. Foto: Luuk Stam

Hengels Dweilfestival houdt op te bestaan

Algemeen

Gebrek aan sponsoren en vrijwilligers doet bestuur besluiten om de stekker eruit te trekken

Door Luuk Stam

HENGELO – Er zal in 2020 geen Hengels Dweilfestival meer zijn. Na twaalf edities komt er een eind aan het festival waarvoor jaarlijks in het derde weekend van april dweilorkesten vanuit heel Nederland naar Hengelo kwamen. Het bestuur van de organiserende stichting ziet door een gebrek aan sponsoren en vrijwilligers geen toekomst meer voor het evenement.

Het dweilfestival ontstond in 2008 op initiatief van Hengeloër Arnold van Ommeren, die zelf als lid van een dweilorkest regelmatig her en der in het land op soortgelijke evenementen optrad. Jarenlang was hij voorzitter van de organiserende stichting. De laatste jaren was er een vast bestuur met Ans Wolters als voorzitter, maar altijd bleef Van Ommeren het gezicht en één van de grote kartrekkers van het festival.

Het binnenhalen van de muzikanten was nooit een probleem. "In dweilorkestenland stond Hengelo heel hoog aangeschreven", aldus de organisator. "We waren natuurlijk maar een klein festival, maar ze spraken altijd vol lof over hoe alles hier geregeld was en ze roemden de sfeer. We kozen ook bewust voor een zondag in april. Veel orkesten gebruikten ons festival als voorbereiding op grote dweildagen zoals die in Groenlo en Bemmel."

Al eerder kwam het dweilfestival in financieel zwaar weer. Op het dieptepunt zaten er nog maar enkele tientjes in kas. De opbrengst van verschillende snackbuffetten wist toen de meubelen te redden. Daarvoor deed partycentrum Langeler – Hans Langeler was medeoprichter van de organiserende stichting – als hoofdsponsor jarenlang een flinke duit in het zakje. Die zaak ging onlangs echter over in nieuwe handen.

Nieuwe sponsoren bleken lastig te vinden en de zoektocht naar vrijwilligers was al nooit gemakkelijk. "We hadden al die jaren wel een vaste op- en afbouwploeg voor de podia en het ophangen van vlaggen en ballonnen bij de toegangswegen", vertelt Van Ommeren. "Dat liep als een trein. Veel lastiger was het om vrijwilligers te vinden die op de zondagmiddag tijdens het festival zelf de orkesten wilden begeleiden."

De mannen van dweilorkest De Feesttoeters uit het Zuid-Hollandse Sassenheim wonnen op zondag 14 april de laatste editie van het Hengels Dweilfestival. Zij volgden De Putkapel uit Sneek op. De meeste overwinningen kwamen door de jaren heen op naam van Toontje Ongeregeld. Het dweilorkest uit Winterswijk won het Hengels Dweilfestival drie keer; in 2011, 2012 en 2014.

Van Ommeren is blij dat hij nu meer tijd zal overhouden voor zijn gezin, maar baalt tegelijkertijd flink. "Natuurlijk vind ik het jammer en het doet ook wel pijn", geeft hij aan. "Het was mijn kindje. We hebben twaalf prachtige edities gehad, maar een keer houdt het op. Of het nooit meer terugkomt? Als er andere mensen opstaan, wil ik ze zeker helpen als vrijwilliger, maar de huidige bestuursleden en ik gaan zelf de kar niet meer trekken."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant