Als decorlocatie voor 'De Bewaarder' fungeerde het erf van de eeuwenoude boerderij 't Spieker in Vierakker. Foto: Jan Hendriksen.
Als decorlocatie voor 'De Bewaarder' fungeerde het erf van de eeuwenoude boerderij 't Spieker in Vierakker. Foto: Jan Hendriksen.

Publiek geniet met volle teugen van 'Theater in de Openlucht'

Algemeen

Door Jan Hendriksen

VIERAKKER/WICHMOND- "Ze hebben me dubbel en dwars beloond. Fantastisch. Wat een acteer- en creatief talent gaat er schuil in deze gemeenschap. Er is een flinke last van mijn schouders gegleden. Want we hadden de denkbeeldige lat voor 'De Bewaarder' hoog gelegd. Woensdagavond tijdens de generale liep het namelijk allemaal nog niet gesmeerd. Het was koud, de microfoons werkten niet optimaal en alle puzzelstukjes vielen nog niet optimaal op zijn plek. Maar vanavond was iedereen messcherp. Wat een prachtige ervaring. Dit had ik voor geen goud willen missen. En de grootste winst. We hebben als relatieve kleine gemeenschap laten zien wat we in onze mars hebben en de eensgezindheid onder alle 150 medewerkers was enorm.", zo laat regisseur Ernst ter Linden weten.

Vrijdagavond nadat het publiek op de volle tribunes een staande ovatie had gebracht stond regisseur Ernst ter Linden in het schemerdonker stilletjes te genieten. Het publiek heeft zichtbaar volop genoten van het 'Theater in de Openlucht'. "De 'kop' is er af. Ik had woensdagavond na afloop van de generale nog wat twijfels. Maar iedereen heeft me beloond. Zelfs meer dan dat", zo verklaart Ter Linden terwijl het publiek naar de 'foyer' van 'het theater' schuifelt. Want de speciale commissie 'Theater in de Openlucht' onder leiding van Erna Roeterdink van het Oranjecomité Vierakker-Wichmond had, naast een uitermate sfeervolle decorlocatie op het erf van de eeuwenoude boerderij 't Spieker in Vierakker, ook voor een uitermate gezellige 'foyer' gezorgd. Dat zorgde bij binnenkomst aan de Heelerweg al direct voor een bijzondere sfeer. Genietend van een kop koffie of thee met een lekker petit four – met daarop het logo van de dit jaar honderd jaar jubilerende Oranjecomité- en een speciaal muziekensemble gevormd door muzikanten van muziekvereniging Jubal, moest het publiek even wachten voordat de 'gordijnen' van het theater daadwerkelijk open gingen.

Voor het theaterstuk 'De Bewaarder' speelde de eeuwenoude keten van de schutterskoning - waar jaarlijks bij het vogelschieten tijdens het Oranjefeest Vierakker-Wichmond om gestreden wordt – de centrale rol. Het schrijverscollectief, bestaande uit Wim Regelink, Cordrik van der Meulen, Henny Krijt, Gerrit Borgman, Nout Nijenhuis en Ernst ter Linden, had drie jaar aan het script gewerkt. Het resultaat was een ruim veertig pagina's tellend 'boekwerk' dat regelmatig was herschreven.

Feiten en fictie
Aan de hand van feiten en fictie passeerden actuele en historische gebeurtenissen de revue. 'De Bewaarder' startte op spectaculaire wijze met een fictieve scene uit de zestiende eeuw die zich hoog op het dak van 't Spieker afspeelde en die al direct voor de nodige consternatie onder het publiek zorgde. Middels een banjonet (geweerdolk) bracht een van de 'boerenzonen' (Robbie Bouwmeester) zich om het leven.

Daarna keerde men terug naar het heden en maakte men samen met de personages van Jan Willem (gespeeld door Sander Brummelman) en Trijntje (Meta Kamphuis) een boeiende reis door de tijd. Jan Willem had de eer om namelijk als 'bewaarder' van de eeuwenoude schuttersketen op te treden. De keten vormt al generaties lang een vast onderdeel van het jaarlijkse Oranjefeest in Vierakker-Wichmond. Er wordt dan gestreden om de koningstitel en de bijbehorende eer: het dragen van de schuttersketen.

Overgangen
In het theaterstuk had Ter Linden en de schrijvers bewust meerdere overgangen tussen het heden en het verleden verwerkt. Die waren stuk voor stuk aan elkaar gelijmd en 'uitgelicht'. Ieder met zijn eigen karakter zoals de van Soccii 'trainer' Lex de la Haye (Ronald Wolbrink) en de buurtbus scenes. Het verhaal berustte echter niet geheel op waarheid. "We hebben de geschiedenis met een knipoog en een lach beschreven", aldus Ter Linden. En dat leverde vooral na de pauze de nodige bijval van het publiek op.

Zo had men de nodige aandacht aan het visuele aspect besteed zoals de 'kerkscène'. En dat leverde soms verrassende elementen op. Zeker omdat men met diverse flashbacks werkte die bepaalde herinneringen uit het verleden opriepen. En die 'herbelevingen' gaven het geheel een extra dimensie mede door de goede geluidstechniek.

Spannend
Beide 'hoofdrolspelers' Sander Brummelman (22) en Meta Kamphuis (18) keken vrijdagavond ook met veel genoegen terug op de eerste van de drie voorstellingen van 'De Bewaarder'. "Er stond best wat spanning op, Maar toen we eenmaal op het 'podium' stonden viel die spanning weg. Wat een prachtige ervaring", zo verklaarde het tweetal die in 2017 ook al een rol had vervuld in de musical Ludger die in Vierakker-Wichmond werd opgevoerd. "Maar dit was een totaal andere ervaring", aldus Sander.

Koningspaar
En voor de het huidige koningspaar van Vierakker-Wichmond Gerjan Rietman en Mariël Wentink, die vrijdagavond als speciale genodigden aanwezig waren, had 'De Bewaarder' ook een beduidende meerwaarde. "Ik wist niets van de geschiedenis van de schuttersketen. Nu kijk ik daar toch met een totaal andere blik naar. En dat zullen, eind augustus als ik mijn titel tijdens het Oranjefeest ga 'verdedigen', ook talloze andere Wichmonders en Vierakkenaren doen."


Voor meer foto's: zie de diverse fotorapportages op www.achterhoekfoto.nl

Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink en Josine Breukink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant