Gerard Oud, Ton Fontijn en Tamara Sunier (v.l.n.r) behoren tot het projectteam van de Hengelose energiecoöperatie De Groene Draad. Op de foto ontbreken Erik de Greef en Meindert Dijkstra. Foto: Luuk Stam
Gerard Oud, Ton Fontijn en Tamara Sunier (v.l.n.r) behoren tot het projectteam van de Hengelose energiecoöperatie De Groene Draad. Op de foto ontbreken Erik de Greef en Meindert Dijkstra. Foto: Luuk Stam

Project Hengelose energiecoöperatie krijgt vorm

Algemeen

Groep dorpsbewoners wil gezamenlijk zonnepanelen op dak van bedrijfshal laten plaatsen.

Door Luuk Stam

HENGELO - Onder de naam De Groene Draad zijn vijf mensen die in de postcoderoos 7255 wonen momenteel bezig met het opzetten van een energiecoöperatie. Zij willen als groep zonnepanelen aanschaffen en die laten plaatsen op het dak van een bedrijfshal. Lid worden kan door voor zo'n 250 euro een certificaat te kopen, ongeveer één zonnepaneel. Een lid mag jaarlijks maximaal 10.000 kWh stroom per jaar afnemen, dat zijn zo'n veertig certificaten.

Wichmond, Bronkhorst en Vorden hebben al een soortgelijke energiecoöperatie. De kartrekkers voor de Hengelose variant zijn Gerard Oud, Erik de Greef en Ton Fontijn uit Hengelo, Tamara Sunier uit Varssel en Meindert Dijkstra uit Keijenborg. Zij hopen dat de zonnepanelen eind dit jaar of begin volgend jaar geplaatst worden zodat de nog te werven leden van de coöperatie hun stroom kunnen afnemen.

Het idee komt van Oud en De Greef, die beiden met hetzelfde plan rondliepen. Sunier, Fontijn en Dijkstra sloten aan. "Het komt voort uit een drive om iets te doen voor de gemeenschap en het klimaat", zegt Sunier. "Maar het is ook financieel aantrekkelijk. De energierekening gaat op dit moment steeds verder omhoog en dat gaat alleen maar erger worden. Wie certificaten koopt, krijgt energiebelasting terug en kan tot wel 50 procent besparen op de stroomkosten."

Als de plannen doorgaan, komen er zonnepanelen te liggen op de bedrijfshal van AUGA Fonteinen en Vijverbenodigdheden op bedrijventerrein Winkelskamp in Hengelo. "Ik heb dit aangeboden omdat ik graag wil meewerken aan dit initiatief", laat eigenaar Ton Fontijn weten. "Hoeveel panelen erop passen? Nou, ik denk wel duizend."

Het projectteam ziet in de coöperatie ook een uitkomst voor mensen die wel graag zonnepanelen willen hebben, maar die geen of geen geschikt dak hebben. Wie zelf een dak beschikbaar wil stellen, kan zich ook melden. Volgens Oud is het vinden van plekken om de zonnepanelen te plaatsen echter niet zo'n probleem. "Er zijn wat dat betreft best veel mogelijkheden", stelt hij. "De ledenwerving is een veel grotere uitdaging.

Dit najaar wil het projectteam daar vol op inzetten door bijeenkomsten af te gaan en verenigingen te bezoeken. "Bij vijftig leden kunnen we starten", klinkt het. "Veel mensen hebben al wel aangegeven interesse te hebben. Die krijgen straks sowieso de informatie van ons en kunnen dan beslissen of ze lid willen worden."

Maar er ligt aan de rand van Hengelo toch al een solarpark? "Ja, maar dat is een commercieel verhaal", legt Fontijn uit. "Uiteindelijk is er een partij die daar geld aan verdient. Dat is bij ons niet zo. De opbrengst komt ook ten goede aan de leden. Hoe precies, dat moeten we nog bekijken. Je zou het geld kunnen verdelen, maar je kunt er ook voor kiezen om te investeren."

Als het aan het projectteam ligt, kan dat ook een investering in iets anders dan zonnepanelen zijn, zolang milieubesparing maar het hoofddoel is. "De milieuproblematiek is iets dat je alleen gezamenlijk kunt aanpakken", stelt Sunier. "Het is iets dat wereldwijd speelt. Daarom is het leuk om er juist heel lokaal mee bezig te zijn. Dit geeft mensen de mogelijkheid om ook zelf iets te doen."

De leden van het projectteam zullen op dinsdagavond 11 juni hun plannen verder toelichten tijdens het Bronckhorster Klimaatfestival in het gemeentehuis. Het klimaatfestival – waarop ook presentator en tuinontwerper Lodewijk Hoekstra en weervrouw Helga van Leur aanwezig zullen zijn – begint om 19.00 uur en duurt tot 22.00 uur.


Vragen of meer informatie? Mail naar info@de-groenedraad.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant