Secretaris Gerhard ten Bokkel, penningmeester Harry Somsen, schrijver Gert Hiddink en voorzitter Henk Waarlo. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen
Secretaris Gerhard ten Bokkel, penningmeester Harry Somsen, schrijver Gert Hiddink en voorzitter Henk Waarlo. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

Roggebroodweging en een boek bij de Muldersfluite

Algemeen

ZELHEM/HENGELO - De eeuwenoude traditionele Roggebroodweging bij de Muldersfluite aan de weg van Zelhem naar Hengelo, op Hemelvaartsdag, trok ook dit jaar veel belangstellenden en kopers. Broden werden met koets opgehaald, gewogen en geveild en daarnaast stond 'Peerdevolk', het boek van Gert Hiddink even in de belangstelling.

Door Harry Somsen

Vanaf 12.00 uur waren de vrijwilligers van de Oudheidkundige verenigingen Salehem, het museum Smedekinck, het Chr. Oratoriumkoor uit Zelhem en de Imkervereniging De Vooruitgang uit Hengelo aanwezig. Zij waren druk met het promoten van hun meegebrachte artikelen. In de tenten van museum Smedekinck en een aantal kramen was het goed toeven bij demonstraties van oude spelletjes, midwinterhoornblazers en oude beroepen en de verkoop van boeken.
Er was door museum Smedekinck een terras ingericht waar de tafels en stoelen bij de door hun meegebrachte tenten stonden. Daar waren ook hamburgers, worstjes, wafels, koffie en frisdrank te koop. Het was erg gezellig bij de tenten en kramen aan de Zelhemseweg.

Boekpresentatie
Om 13.00 uur gingen de muzikanten van de blaaskapel de Bloasköppen en de boerendansgroep Wi'j Eren 't Olde uit de Velswijk, nadat zij nog een paar keer gedanst hadden, op weg om gezamenlijk de gemaakte broden te gaan ophalen.
In die tussentijd vertelde de heer Gert Hiddink uit Toldijk dat hij een boek geschreven had over de belevenissen en werkzaamheden van een boeren familie uit de Dunsborg. 'Peerdevolk' (onder pseudoniem Geert Holterveld geschreven) gaat over hun betrekking met de roggebroodlevering op Hemelvaartsdag en de onderlinge strijd van de cijnsplichtige (Markebelasting betalende) boeren om een zo groot mogelijk brood te leveren. Daarna overhandigde hij het dagelijks bestuur van de Historische Broodweging Muldersfluite elk een exemplaar aan van het boek. Dat was vanaf die tijd ook te koop bij de tafel van de heer Hiddink bij de Muldersfluite. Liefhebbers gingen met een gesigneerd exemplaar naar huis.

Goede doel
De Caritas Hengelo had voor deze broodweging een goed doel in gedachten en wel het Hospice Zutphen. Daar kunnen terminale mensen hun laatste tijd doorbrengen en kan de familie daardoor enigszins de tijd en ruimte krijgen om zich op het naderende einde van hun dierbare te kunnen instellen. De oproep aan het publiek om veel roggebrood te kopen ten bate van dit doel heeft geholpen.
Even later kwam de dansgroep met de muziekkapel weer terug met een volgeladen versierde roggebroodwagen. Aan de stoet was een mooi rijtuig toegevoegd van Stap en Draf, die wethouder Willem Buunk naar de plaats van de broodweging bracht.

Een borrel voor de burgemeester
Voordat de wethouder de podiumwagen opging, kregen hij en de koetsiers en begeleiders van de paarden, volgens de traditie, eerst een borreltje aangereikt door voorzitter Henk Waarlo en secretaris Gerhard ten Bokkel van de Stichting Historische Broodweging Muldersfluite. Op de podiumwagen van de HCI uit Hengelo hadden inmiddels de afgevaardigden plaatsgenomen van de kerkgenootschappen, die eenmaal per vier jaar door roulatie bepalen waar de opbrengst naar toe mag.

De notabelen werden voorzien van een kopje thee met een koekje, gevolgd door het gebruik kunnen maken van Goudse pijpen met tabak en een glas rode wijn. Intussen werd het opgehaalde roggebrood afgeladen en door de leden van de boerendansgroep Wi'j Eren 't Olde op het podium gezet. Wethouder Buunk vertelde over het ontstaan van deze traditie en bood later zelf mee op een groot roggebrood. Er was door de cijnsplichtigen dit jaar 693 pond roggebrood opgegeven bij bakker Sloot. Bakker Sloot levert al sinds 1919 het roggebrood voor de cijnsplichtigen. Een aantal cijnsplichtigen hebben een bijdrage op de bankrekening van de Stichting Broodweging Muldersfluite gestort.

De zwaarste broden
Na een optreden door de dansgroep Wi'j Eren 't Olde, die tot slot ook de wethouder en mensen uit het publiek liet meedansen, werden de broden gewogen. Het zwaarste brood van 45 pond, werd geleverd door boerderij Honnekink in Hengelo en beloond met twee flessen wijn. Het geleverde brood bracht 150 euro op en werd gekocht door het gemeentebestuur van Bronckhorst. Het is bestemd voor het zorgcentrum De Zonnekamp en zorgcentrum Hyndendael in Hummelo. Het tweede brood van 44 pond werd geleverd door boerderij Tankink in Hengelo. Dit brood bracht bij de veilingmeester Fred Ruiterman eveneens 150 euro op door aankoop van de diaconie Zelhem en gaat naar het voedselloket en diverse dagopvang instellingen. Het derde zwaarste brood, 26 pond is geleverd door boerderij 't Lenderink in Hengelo en was goed voor een fles wijn. Dit brood bracht 160 euro op en werd gekocht door een cijnsplichtige Hengelose ondernemer. Het vierde brood bracht 140 euro op en werd gekocht door de diaconie Hengelo. Dit brood gaat naar zorgcentrum De Bleijke. Secretaris Gerhard ten Bokkel kon een deel van de flessen wijn uitreiken aan de cijnsplichtigen voor de grootste broden. Meer dan honderd personen gingen tevreden met een gesneden brood onder de arm naar huis.

Geslaagde dag
Harry Somsen, broodweger en penningmeester van de stichting was zeer tevreden over de geslaagde dag die mede mogelijk gemaakt werd door zeer vele vrijwilligers, demonstrateurs en niet te vergeten 'cijnsplichtigen' die aan deze eeuwenoude traditie meewerken en het als een familie-eer zien een bijdrage te kunnen leveren aan de broodweging. Het waren destijds de geërfde boeren, dus eigenaren van de boerderijen, die zelf besloten bij het opheffen van de Marke, de cijnsplicht voor het plaggen en turfsteken in de Marke in ere te houden en hun erven bij voortduring daarmee te belasten, ook na de verkoop of opvolging op de boerderij, als vorm van armenzorg. Het plaggensteken in de Marke was aan regels gebonden. Niet-geërfden mochten dit alleen na speciale toestemming doen.

De traditie van het roggebroodleveren en wegen is dit jaar ook weer gelukt, zeker voor het goede doel, het Hospice Zutphen in Zutphen, die hiervan profiteert. Het is goed dat deze unieke traditie in stand wordt gehouden en het bestuur van de Historische Broodweging Muldersfluite is steeds bezig om samen met de cijnsplichtigen en vele vrijwilligers het evenement te behouden. Daarnaast bedanken zij ook de sponsoren die deze traditionele roggebroodweging mede mogelijk maakten.


Foto's van de broodweging zijn ook te zien op www.oudhengelo.nl /Marken om Hengelo, /Muldersfluite actueel en Achterhoekfoto.nl.

Dagelijks bestuurslid van Wi'j Eren 't Olde, Gerrie Luesink-Nijenhuis danst met wethouder Willem Buunk. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant