Een paar laatste instructies en dan mogen ook Lisa en Koen aan hun verkeersexamen beginnen. Foto: Alice Rouwhorst
Een paar laatste instructies en dan mogen ook Lisa en Koen aan hun verkeersexamen beginnen. Foto: Alice Rouwhorst

Praktisch verkeersexamen op de fiets

Algemeen

STEENDEREN – Het was voor de kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool De Rank in Toldijk en de Pannevogel in Steenderen maandagmorgen 27 mei geen gewone schoolochtend. Geen rekenen of taal, maar een heus examen stond op het programma. Ze moesten namelijk hun kunde en kennis over deelnemen aan het verkeer op de fiets in de praktijk laten zien.

Door Alice Rouwhorst

Twee aan twee stonden de kinderen van De Rank klaar met een knal oranje hesje aan en hun fiets aan de hand bij sporthal Het Hooge Wessel om het examen af te leggen. Voordat ze mochten vertrekken werden hun fietsen gecontroleerd door Stefan Klaverdijk van Profile Bleumink in Vorden. Verlichting, remmen, spaken, banden, stuur: in een snelle, maar professionele check werden eventuele minpuntjes opgespoord en genoteerd. Lang niet alle fietsen waren in top conditie, maar goed genoeg om het examen mee af te mogen leggen.

Matrixborden waarschuwen automobilisten bij de gevaarlijke rotondes
Rond negen uur mocht het eerste tweetal beginnen aan de tocht. Met een redelijke tussenpose startte het volgende tweetal totdat alle 26 leerlingen uit Toldijk op weg waren. Daarna waren de 47 kinderen van de Pannevogel aan de beurt. Hun fietsen werden tevens zorgvuldig gecontroleerd. De heren Wim Klein Kranenbarg en Herman Jimmink van Veilig Verkeer afdeling Bronckhorst leidden de fietskeuring en het vertrek. De heer Klein Kranenbarg sprak het startende tweetal voor vertrek toe en gaf hen duidelijke instructies: "Goed je hand uitsteken, houd afstand van je voorganger, je mag niet inhalen…". Na deze woorden mocht het tweetal op weg. De route voerde door Steenderen, naar Toldijk via een paar straten in het dorp, naar de grote rotonde op de Zutphen-Emmerikseweg. Deze moest driekwart overgestoken worden richting Baak. Aldaar ging de route ook door het dorp om vervolgens weer op de rotonde van de Zutphen-Emmerikseweg uit te komen, richting Steenderen. Geen gemakkelijke opgave als je daar nog nooit gefietst hebt. De ouders/verzorgers waren voortijdig op de hoogte gebracht van de af te leggen route, zodat ze met hun kind konden oefenen. Een aantal had dat met zijn ouders gedaan en voelde zich daardoor zekerder. Automobilisten werden in Steenderen door matrixborden van de gemeente Bronckhorst geattendeerd op het plaatsvinden van het praktisch verkeersexamen. Ter hoogte van de rotondes in Baak en Toldijk had de firma Keiser voor verkeerstechniek uit Zelhem matrixborden geplaatst waarop de tekst 'Let op! Verkeersexamens, Rotondes Baak en Toldijk, Fietsers Basisscholen' stond te lezen.

Langs de route, op belangrijke punten stonden (groot)ouders die de deelnemers op verschillende belangrijke punten controleerden en keken of ze zich aan de verkeersregels hielden. Het duidelijk uitsteken van de hand liet soms te wensen over en met name de rotondes zorgden af en toe voor een lichte paniek. Wijkagent van Steenderen, de heer Harm Baarslag hield toezicht op de route. Hij werd hierbij ondersteund door de politie uit Doetinchem. Al met al een hele organisatie. Maar zeker niet onbelangrijk, want nog even en de kinderen van groep 8 zijn basisschool af en fietsen na de zomervakantie elke dag naar de middelbare school in de omgeving. Veilig gedrag in het verkeer is dan van essentieel belang.

Verkeersdiploma
Zo rond elven waren alle kinderen en controleurs weer bij het startpunt en konden de scorelijsten bekeken worden. Van de 73 deelnemers kregen 59 kinderen een diploma uitgereikt. Een mooi resultaat. Het was duidelijk dat de achtstegroepers al een keer eerder de route gefietst hadden. Groep 7 van de Pannevogel vond het echter 'niet moeilijk', 'eigenlijk wel heel leuk', 'en de zenuwen waren gauw over' en een enkeling had vergeten de hand uit te steken maar deed dat bij de volgende afslag wel.

Vóór vertrek worden de fietsen gekeurd op deugdelijkheid. Foto: Alice Rouwhorst
Matrixborden waarschuwen de automobilisten. Foto: Alice Rouwhorst
Oversteken op de rotonde in Baak tijdens het praktisch verkeersexamen. Goed opletten op andere weggebruikers en duidelijk de hand uit steken én ook nog doorfietsen. Best lastig allemaal. Foto: Alice Rouwhorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant