Wandelen met een grote glimlach

Zwervers in het bos tijdens de Wakka in Baak. Foto: Alice Rouwhorst
Zwervers in het bos tijdens de Wakka in Baak. Foto: Alice Rouwhorst

BAAK-STEENDEREN-OLBURGEN-TOLDIJK – Op drie avonden en één zondagmorgen verspreid over twee weken liepen gemiddeld zo'n 500 wandelaars, jong en oud, de 4x4Wakka tocht. Stuk voor stuk wandelingen die een glimlach op het gezicht van de wandelaars toverden.

Door Alice Rouwhorst

Dit jaar was de aftrap in Baak. De wandelaars begonnen onder een stralende zon hun tocht van zo'n 5 kilometer bij de Vrendenberg. Onderweg kwamen ze van alles tegen: zwervers met een daklozenkrant, muzikanten, een lijpe schoolmeester, oude spullen op de Via Nostalgia, in zachte bermen verdwenen fietsers, 'stairways to heaven' en meer gekkigheid. De tocht ging door bos, over klinker- en zandweg en over het erf van de familie Schut. In diezelfde week was de tweede Wakkatocht in Steenderen. Deze startte bij het zwembad Burgemeester Kruijfbad en was een geheel verharde route langs en met name door het dorp, waardoor deze tocht ook geschikt was voor rollators, buggy's en rolstoelen. Ook hier was van alles te zien onderweg. De Historische Vereniging Steenderen had zijn medewerking verleend aan de tocht. Overal in het dorp stonden foto's van weleer die op dat punt genomen waren. Mooi om te zien wat er door de jaren heen in het dorp veranderd is. De tocht ging door het woon- en dienstencentrum de Bongerd, waar de senioren de dagen ervoor al druk waren met roosjes maken om de boel te versieren. Her en der in de straten hingen vlaggetjes en werden de wandelaars getrakteerd op snoepjes of komkommer, gelijk aan de Nijmeegse Vierdaagse. De camping Happy Camper in een straat toonde één en al gezelligheid.

Sprookjes en groene wezens
In de tweede Wakkaweek was allereerst Olburgen aan de buurt om de stoet wandelaars te ontvangen in het oude schoolgebouw. De organisatie hier had gekozen voor het thema sprookjes. Welgeteld werden 15 sprookjes onderweg op verschillenden manieren uitgebeeld, puur door beeld of door verklede mensen. De zeer diverse tocht voerde de lopers over weilanden, langs de dijk, over een camping, langs recreatiewoningen, bij particulieren door de achtertuin en door de schuur en zelfs door de kerk. Aan het eind van de tocht was te lezen welke sprookjes men onderweg gezien had. De laatste tocht, zondagmorgen 26 mei, vertrok vanaf de Hoogstraat in Toldijk. De wandelaars werden direct het bos ingestuurd waar men normaliter niet mag komen. Daar kwamen ze oog in oog te staan met het verleden en de toekomst: een wilde homo sapiens die al geluiden uitstotend zijn territorium verdedigde en met vreemde groene wezens 'from space'. Een boswachter bespiedde de wandelaars vanuit zijn uitkijkpost. Het planetarium had zijn deuren opengesteld en via een sneak preview werden de wandelaars uitgenodigd om weer een keer langs te komen. Via de slootrand en weiland met daarin een waarzegger die al turend in zijn bol zegt dat hij heel veel wandelaars ziet, een verdwaalde politieagent en familie Flodder bij hun woonwagen, kwamen de Wakkalopers op erven van boeren. Op het ene erf was er drinken en snoep en op het andere erf werd er voor de stal waarin de dames lagen te herkauwen zuivelproducten uitgereikt aan de vele wandelaars. Voor de leuke verklede vrijwilligers achter de tafeltjes of in de stempelhokken was het hard doorwerken om alle wandelaars te bedienen. Na zo'n 5 kilometer was de finish aan de Hoogstraat in zicht en kon de welverdiende Wakka-medaille in ontvangst genomen worden. De ouderen konden rustig zitten met een drankje terwijl hun kinderen zich nog uitleefden op de vele bouwsel die door Scouting Sweder van Voorst Hummelo en Keppel waren opgebouwd.

De Wakka-organisatie kijkt terug op een zeer geslaagd derde jaar van deze unieke wandeltocht en nodigt iedereen alvast voor volgend jaar uit. Waar en wanneer de tochten dan zijn, is voor hen ook nog een vraag. Het enige wat ze weten is dat de laatste wandeling op de zondagmorgen in Baak zal starten.


Zie FB 4x4Wakka voor foto's

Meer berichten