Toine Gierkink werd tweemaal tiende in Duitsland. Foto: Damon Teerink.

Regionale teams en rijders scoren punten in Europa

Algemeen

REGIO - Op verschillende circuits in Europa werd gestreden om punten voor diverse kampioenschappen waaraan diverse regionale rijders en teams aan meededen. Ze reden onder andere races in Nederland, Duitsland, Tsjechië en Frankrijk.

Zaterdag 18 mei werd de derde wedstrijd meetellend voor het ONK Supercup verreden op het TT Circuit Assen. In de NK Supercup 1000 deden de meeste regionale rijders mee. De wedstrijd werd gewonnen door Nigel Walraven en Danny van der Sluis werd op gepaste afstand tweede. Achter dit tweetal kwam Renzo van Emmerik als derde over de finish. Thijs Peeters die vorige week in Hengelo nog een wedstrijd wist te winnen kwam net iets te kort voor het podium en eindigde achter van Emmerik als vierde. Jolanda van Westerns uit Ruurlo reed een dijk van een race en kwam als zesde over de streep, net achter Hamove lid Cliff Kloots. Bart Meekers werd 19de in de ONK Supercup 600. De winst in deze klasse ging naar Nick Vlaar. De gebroeders Bikkel streden om de punten in de ONK Sportcup 1000. Deze race werd gewonnen door Jarno Dijkstra. De uit Doetinchem afkomstige Niels Bikkel had moeit om de koplopers te volgen maar reed met verstand en werd keurig vijfde. Zijn broer Arjan Bikkel uit Vorden werd 21ste en heeft weer het nodige geleerd. Arjan beschouwt 2019 als een leerjaar. Hij is overgestapt dit jaar van de supersport naar de superbike.

Hamove lid Toine Gierkink rijdt dit seizoen in de Duitse Suzuki GSX-R 1000 Cup. De eerste race van het seizoen vond afgelopen weekend plaats op de Lausitzring. Gierkink wist zich als elfde te kwalificeren. In de eerste race stuurde hij zijn Suzuki naar een tiende plaats. In de tweede race vocht Gierkink met twee andere rijders voor de negende plaats en kwam hij opnieuw als tiende over de eindstreep.

Het Performance Racing Achterhoek (P.R.A.) reed een internationale wedstrijd in het Tsjechische Horice. Ilja Caljouw werd elfde en negende in beide supersport races die gewonnen werd door de Fransman Mathieu Lagrive. Lagrive pakte vorige week de dubbel op de Varsselring in de IRRC supersport. P.R.A. rijder Virgil-Amber Bloemhard reed twee goede races in de Superbike categorie. Hij werd in de eerste race elfde ondanks de problemen die hij had met z'n machine. In de tweede race liet hij zien wat hij waard was en kwam als zesde over de streep. De winst ging in race 1 naar de Duitser Didier Grams en in race 2 was de winst voor de Tsjechische thuisrijder Marek Cerveny.

John MCPhee heeft zondagochtend de spectaculaire en zeer spannende Moto3 race gewonnen op Le Mans in Frankrijk. De Schot wist in de laatste ronde van de race op het juiste moment aan te vallen en kwam als winnaar over de streep voor Lorenzo Dalla Porta en Aron Canet. Torleif Hartelman uit Hengelo Gld., de rijders coach van het Petronas Sprinta Team was uitermate tevreden met het resultaat van MCPhee. De tweede rijder van het team Ayumu Sasaki werd als veertiende geklasseerd. In de Moto2 had het team minder geluk. Hun rijder Mathia Pasini werd door toedoen van zijn Italiaanse landgenoot Lorenzo Baldassarri van de baan gereden en eindigde in de grindbak. Hartelman en het Petronas Yamaha SRT team waren goed te spreken over hun beide MotoGP coureurs. De Italiaan Franco Morbidelli werd zevende en zijn Franse teamgenoot Fabio Quartararo eindigde achter Morbidelli als achtste. Hartelman verwacht dat deze jongens in de loop van het seizoen nog wel eens op het podium kunnen eindigen. De race werd gewonnen door de Spaanse topper Marc Marquez.