Herman Brood - de kunstenaar en de muzikant. Foto: Herman Brood Museum
Herman Brood - de kunstenaar en de muzikant. Foto: Herman Brood Museum

Kunst van Herman Brood naar Bredevoort

Algemeen

BREDEVOORT - Van 31 mei tot en met 21 juli wijdt de Koppelkerk in Bredevoort een tentoonstelling aan kunstenaar en rock en roll-artiest Herman Brood (1946-2001). Uit zijn muziek, schilderijen en zeefdrukken spreekt een enorme gedrevenheid. Brood was de Nederlandse belichaming van het credo 'seks, drugs & rock 'n roll'.

Herman Brood is in 1946 geboren in de Fuchsiastraat te Zwolle. Op zijn dertiende begon hij met pianolessen. School was niet aan Herman besteed; het liefst zat hij wat op een piano te pingelen in het verlopen fabriekje van zijn vader. In 1964 ging Herman naar de Kunstacademie in Arnhem en werd lid van de lokale beatgroep The Moans.

In 1967 stapte hij over naar Cuby and the Blizzards. Herman ontdekte dat hij veel energie kreeg onder invloed van speed en alcohol en zette die energie om in tomeloze creativiteit. Toen de platenmaatschappij vernam dat hij drugs gebruikte werd hij uit de band gezet.
In 1976 vond een belangrijke ontmoeting plaats in Hermans leven. In café 't Pleintje te Winschoten liet Herman de naald van zijn injectiespuit in een prullenmand vallen. De eigenaar van het café, Koos van Dijk, kwam binnen toen Brood op zoek was naar zijn naald. In plaats van Brood buiten de deur te zetten, keerde Van Dijk de prullenmand om en zocht ijverig mee. Vanaf dat moment trad Van Dijk op als Broods manager. Hij zou dit blijven tot Broods dood in 2001.

Herman Brood richtte zijn eigen formatie Herman Brood & His Wild Romance op. Als zanger van de band groeide hij uit tot een waar popicoon. De single Saturday Night werd een grote hit. Ook Duitsland en Frankrijk raakten geïnteresseerd. In 1979 werkte Brood mee aan de film Cha Cha van Herbert Curiël en trad in de film in het huwelijk met punk-zangeres Nina Hagen.

Van 1985 tot 2001 woonde Herman in Amsterdam. Hij maakt in die tijd ongeveer vijf duizend schilderijen. Zijn werk is verwant aan Cobra en aan de graffittikunst van Keith Haring en Jean-Michel Basquiat. De talloze indrukken en ervaringen die Herman tijdens zijn roerige leven had verzameld, vertaalde hij in zijn kunstwerken. Herman Brood maakte in 2001 een einde aan zijn leven door van het dak van het Hiltonhotel in Amsterdam te springen.

De expositie in de Koppelkerk toont schilderijen, zeefdrukken, tekeningen en persoonlijke objecten van Herman Brood. De expositie kwam tot stand in samenwerking met het Herman Brood Museum in Zwolle. Elke vrijdag, zaterdag en zondag biedt de Koppelkerk een rondleiding door de expositie aan om 14.00 uur en 15.00 uur.
De expositie in de Koppelkerk is te bekijken van vrijdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. De entree kost vijf euro inclusief een kop koffie of thee.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant