Het vernieuwde schoolplein van de Bernardusschool in Keijenborg. Foto: Marloes Geurtzen
Het vernieuwde schoolplein van de Bernardusschool in Keijenborg. Foto: Marloes Geurtzen

Bernardusschool: Samen in beweging!

KEIJENBORG – De Bernardusschool in Keijenborg is erin geslaagd om een nieuw, leuk, uitdagend plein neer te zetten. De kinderen en ouders zijn hierbij op allerlei manieren betrokken, waardoor de metamorfose van het plein studiemateriaal op zich is geworden. Een kijkje nemen op 27 mei of tijdens de op handen zijnde officiële opening is dan ook zeker de moeite waard.

Door Annelou Linderhof

In 2015 ontstond bij het team van de Bernardusschool in Keijenborg het idee om het bestaande schoolplein op te knappen en te vergroenen. Een uitdagend plein, met genoeg speelmogelijkheden voor de kinderen was de wens, evenals mogelijkheden om buiten coöperatief te leren.

Coöperatief leren staat voor samenwerkend leren volgens bepaalde structuren. Belangrijke uitgangspunten zijn dat alle kinderen een bijdrage leveren, dit samen uitwisselen en dat elk kind hier verantwoordelijk voor is. Het samen bewegen, betekenisvol leren en individueel aanspreekbaar zijn staan centraal. Het proces van nieuwe dingen leren en ervaringen opdoen is zeker zo belangrijk als het eindresultaat.

Het team startte met brainstormen. Hier kwamen allerlei ideeën uit. Belangrijkste hierin waren het aanpakken van het schoolplein en het betrekken van de leerlingen bij dit proces. De leerlingenraad werd gevraagd om mee te denken over met name het aanpakken van het verouderde schoolplein. De raad heeft zijn achterban geraadpleegd en kwam met de volgende aanbevelingen: een achtbaan, een zwembad, een plek om te voetballen, een schommel en goede verstopplekken. Ook werd er overleg gevoerd met de ouderraad, PRO8 bestuur, ouders en de Gemeente Bronckhorst en de Provincie, die zorgden voor subsidies.

De school wil letterlijk in beweging komen door buiten leren te integreren in het leerproces. Dit is goed gelukt. In juni 2018 is de start gemaakt met aanpassen van het plein. Het schoolplein is door de leerlingen en met behulp van vele vrijwillige ouder, voorzien van beplanting. Er zijn nieuwe verstopplekken en het voetbalveldje is gebleven. De kinderen kunnen Twister spelen, ze kunnen schommelen, klimmen en klauteren op het nieuwe speeltoestel. Er is een nieuw buitenpodium geplaatst, een blote voetenpad en er staan picknicktafels. Deze worden volop gebruikt om buiten in het zonnetje te leren. Goed voor de vitamine D en heerlijk in de gezonde buitenlucht. Het schoolplein is nu grotendeels af maar de ideeën zijn nog niet op. Zo staan een basketbalnet, een insectenhotel, vogelhuisjes en vlinderstruiken nog op de wensenlijst. Allemaal elementen die het buiten spelen en leren aantrekkelijk maken.

Naast bewegen vindt de school ook kunst en cultuur belangrijk. Hiervoor is men de samenwerking aangegaan met de Gruitpoort uit Doetinchem. Tijdens de projectweken 'Samen in beweging' wordt het bestaande schoollied in een nieuw passend jasje gestoken. Er wordt gekeken naar de manier waarop onderwijs werd gegeven in het verleden, in het nu en in de toekomst. De Gruitpoort verzorgt mede de afsluiting van dit project op 27 mei aanstaande. Hiervoor is iedereen die nieuwsgierig is geworden uitgenodigd.

In het nieuwe schooljaar 2019/2020 kiest de school aan het begin van het jaar een moment om het schoolplein officieel te openen met allerlei festiviteiten. Houdt hiervoor de site van de school in de gaten of de Facebook pagina.


www.bernardusschoolkeijenborg.nl

Meer berichten